ZELENÝ BURGER

896

Velikonoce jsou tady! Již včera začal Svatý týden a jen co se nadějeme je tady velikonoční triduum, které začínám Zeleným čtvrtkem. Právě Zelený čtvrtek je dnem, kdy začínají ty pravé Velikonoce se spoustou zvyků. Znáte je všechny? Věřím, že ano. My se tu dnes ale zaměříme především na ten, který se točí kolem jídla.

Časně ráno na Zelený čtvrtek se konzumují jidáše, které jsme si připravili den předem o Popeleční středě. V průběhu dne by však na našem stole nemělo chybět ani zelené jídlo. Zelená strava by nám totiž měla zajistit zdraví po celý rok, a to si přeci nemůžeme nechat ujít! Stačí vyrazit do přírody, na zahrádku nebo na chatu a natrhat kopřivy, nebo pokud nemáte zásoby ze zahrádky v mrazáku, vyrazte na nákup a pořiďte si špenát a zelenou zeleninu. Vše se dá použít do spousty zelených receptů.  

Každý rok vám na zelený čtvrtek přinášíme inspiraci na zelené jídlo, a tak tady na blogu najdete nejen nejrůznější zelené polévky jako je například špenátová, chřestová, kapustová či cuketová, ale také hlavní chody jako je například špenátový nákyp, rigatoni s bazalkovým pestem či nejrůznější saláty. I tentokrát se pustíme do hlavního chodu, letos však trochu netradičně. Tyto Velikonoce si totiž připravíme zelený burger!

A jak že vlastně vznikl název Zelený čtvrtek?

Teorií na vznik pojmenování velikonočního čtvrtku je několik. Tou nejpravděpodobnější je ta, že vznikl přesmyčkou původního německého názvu Greindonnerstag, jenž znamená lkavý čtvrtek, na Gründonnerstag, který můžeme přeložit jako zelený čtvrtek. Nic složitého na tom tedy nehledejme, jde jen o zkomoleninu názvu!

ZELENÝ BURGER

Porce 8 burgerů
Příprava 45 minut

Co budete potřebovat

Na placku:

  • 100 g červené čočky
  • 150 g hrášku čerstvého nebo mraženého, ne v konzervě
  • 80 g čerstvého baby špenátu
  • 1 ks jarní cibulka
  • 1 ks vejce
  • 150 g ovesných vloček
  • 20 g hladké mouky
  • 50 g parmezánu
  • 1 hrst petrželky kudrnka
  • 1 vrchovatá lžička římského kmínu
  • sůl

Na rajčatový dip:

  • 80 g sušených rajčat
  • 2 lžíce majonézy

Dále:

  • 8 ks housek na burger
  • ½ okurky
  • 1 vanička salátu polníček
  • 1 hrst klíčků například červeného zelí

Postup

  • Jako první si upečeme housky na burger a necháme je zcela vychladnout (Recept naleznete zde nebo zde).
  • Sušená rajčata vložíme do misky a zalijeme je vodou, aby lehce nasákly vlhkost. Pak je dáme stranou, chvíli s nimi pracovat nebudeme.
  • Červenou čočku nasypeme do kastrolku a propláchneme ji vodou. Poté ji znovu vodou zalijeme a na plotně vaříme zhruba 7 minut do měkka. Následně čočku scedíme a přemístíme do foodprocessoru (nebo sekáčku).
  • Špenát propereme a vložíme do foodprocessoru k čočce. Dále přidáme hrášek, lehce překrájenou petrželku, očištěnou a na kolečka nakrájenou jarní cibulku (nať i bílou část), římský kmín a sůl a vše rozmixujeme dohladka na hezky zelenou pastu.
  • Nyní k zelené pastě do foodprocessoru přidáme vejce, ovesné vločky, mouku a najemno nastrouhaný parmezán a opět dáme mixovat. Tentokrát na konzistentní, ale lehce polohrubou hmotu (viz obrázek). Směs odložíme stranou, aby mouka a vločky nasákly vlhkost a dobře pojily.
  • Dále se vrhneme na rajčatovou pastu. Rajčata scedíme od vody, vložíme opět do sekáčku, přidáme majonézu a umixujeme do krásně hladké pasty.
  • Když si směs na placky odpočinula, začneme je smažit. Pánev lehce potřeme olejem a necháme ji zahřát. Těsto si pomyslně rozdělíme na 8 částí a po jedné odebíráme. Ruce si navlhčíme vodou, vložíme do nich jednu část těsta a vytvarujeme ji na Burgerovou placku, tu položíme na rozehřátou pánev a smažíme při střední teplotě 3 minuty. Následně placku otočíme a pečeme ještě 2-3 minuty. Takto pokračujeme se všemi dalšími kousky.
  • V mezičase smažení si prokrojíme housky (Ty můžeme nechat takto čerstvé, nebo je ještě lehce na grilu či pánvi rozkrojené z vnitřní strany opéct.) a připravíme zeleninu. Polníček propláchneme, okurku omyjeme a nakrájíme na kolečka.
  • Vše máme připraveno a nyní můžeme burger složit. Na dno housky naneseme pěknou vrstvu rajčatové pasty, na tu naklademe polníček a na něj položíme placku. Na placku poté navrstvíme plátky okurky a klíčky a vše poté ještě přiklopíme horní částí housky. Nyní máme hotovo!
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Klíčová slova: bezmasá jídla, burger, grilování, zelenina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena