MALINOVÉ LINECKÉ

257

Linecké je láskou snad nás všech. Je to tradiční česká sušenka, která je tak oblíbená, že se s ní kromě Vánoc setkáváme i o dalších svátcích a dokonce i mimo ně. Já jsem si dnes dovolila tradiční předpis s téměř až posvátným poměrem 3:2:1 upravit a ozvláštnit jej lyofilizovanými malinami. Při rozkvetlém květnu jsem se jim navíc rozhodla dát vzezření kytiček a přinést tak další květy, které se s aktuálním měsícem tolik pojí!

Co je třeba využít jako pozornost na nedělní den matek?

3:2:1

Když se řekne recept 3:2:1 je jasné, že hovoříme o lineckém cukroví. Právě linecké je totiž rceptem, na který vlastně ani žádný recept nepotřebujete. Je totiž tak snadné si jej zapamatovat. Vždy se totiž používá poměr 3 díly mouky, 2 díly másla, 1 díl moučkového cukru a jeden žloutek. Pokud chcete ještě lepší chuť můžete přidat strouhanou citrónovou kůru a vanilku a zázrak je hotový. Je až neuvěřitelné, jak neprůstřelný tento poměr je. Jak je letitý a jak stále funguje!

MALINOVÉ LINECKÉ

Porce 20 ks
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 20 g lyofilizovaných malin
  • 1 žloutek
  • 100 g másla
  • 1 lžíce studené vody

Na zdobení:

  • meruňková marmeláda
  • 10 lístků máty

Postup

  • Nejprve si ve food procesoru umixujeme maliny na jemný prach.
  • Nyní prosejeme mouku do větší misky. Přisypeme moučkový cukr a malinový prach. Promícháme a následně přidáme žloutek a na kousky nakrájené chladné máslo.
  • Prsty obě suroviny rychle do sypké směsi zapracujeme tak, abychom získali drobenkovou konzistenci. Přidáme vodu a následně těsto lehce spojíme. Zabalené v potravinové folii ho necháme v lednici do druhého dne odpočinout.
  • Druhý den dáme troubu vyhřát na 150 °C.
  • Těsto vyválíme na 3 mm silný plát a vykrájíme z něj kytičky. Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a následně polovině z nich vykrojíme kulatý otvor.
  • Připravené kytičky pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 15 minut. Upečené kytičky necháme vychladnout.
  • Meruňkový džem promícháme a pak jím naplníme cukrářský sáček s jehož pomocí kytičky slepíme. Džemem natřeme kytičku bez otvoru a kytičku s otvorem k ní přilepíme. Nezapomeneme přidělat lístek a takto necháme sušenky do druhého dne v lednici zkřehnout.

Poznámky

Stejný recept můžete připravit i s kterýmkoliv jiným lyofilizovaným ovocem.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Ke kávě, Maliny, Sušenky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena