Miluji barvící se podzim, i ta malá drobná jablka ze sadu. Letos se jich moc neurodilo, prakticky všechny spálil mráz. I tak jsem si je neodpustila a pár sehnala alespoň přes farmáře. Na jablečné recepty totiž nedám dopustit. Podzim si o ně říká!
Stejně jako jablka, patří k podzimu i kynutí šneci a skořice. Kombinace těchto tří surovin a třeba ještě ořechů, je ideální do tohoto sychrava, které za okny v tyto dny panuje. No jen si to představte. Venku je deštivo a vy jste právě vytáhly z trouby ty nejvoňavější jablečné šneky. Aroma skořice a dušených jablek se line pokojem, a vy si je s chutí vychutnávát k lahodnému horkému čaji. Co se ještě zachumlat do deky a pustit si k nim oblíbený film? Tak budou chutnat nejlépe! No, co říkáte? Věřím, že po této představě se do nich s chutí pustíte.

KYNUTÍ ŠNECI S JABLKY
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 100 ml smetany 31 %
- 50 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 100 g másla změklého
- 20 g čerstvého droždí
Na náplň
- 8 menších jablek
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky mleté vanilky
- 50 ml vody
- 30 g másla
- 1 vejce
- 100 g sekaných mandlí
Na dozdobení
- 100 g moučkového cukru
- 15 ml horkého mléka
Postup
- Nejprve si odvážíme všechny suroviny. Budeme z nich totiž zadělávat kvásek, tak aby se nám gramy nepopletly. Do hrníčku nadrolíme droždí, přisypeme lžíci cukru, lžíci mouky a lžíci smetany. Z těchto surovin umícháme husté těstíčko, které necháme 15 minut kynout.
- Zbylou mouku prosejeme de velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme zbylou smetanu, cukr, vyklepneme vejce a přendáme vykynutý kvásek. Na okraj mouky poklademe nakrájené máslo. Z těchto surovin vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto vložíme do misky, ve které ho necháme přikryté1 hodinu kynout.
- Než těsto vykyne, připravíme si náplň. Jablka očistíme a nakrájíme na malé kousky. Vsypeme je do rendlíku, přidáme cukr, skořici, vanilku a vodu a vaříme 5 minut, nebo tak dlouho, dokud jablka nezměknou. Pak je odstavíme, přimícháme máslo a ořechy (tři čtvrtiny množství). Poté necháme náplň vychladnout. Až poté přimícháme i vejce.
- Když těsto vykynulo, vyválíme ho na 3 mm silný obdélník a pak jej po celé ploše namažeme náplní. Těsto po krátké straně srolujeme a následně naporcujeme na 12 stejně velkých dílů. Naskládáme je do malého pekáčku a necháme 15 minut kynout.
- Vykynuté šneky pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 45 minut.
- V menší misce umícháme cukr s mlékem a šneky touto polevou polijeme. Nakonec je posypeme zbylými ořechy a můžeme podávat.



Dobrý den,
recept je divně napsán. v rozpisu chybí skořice, těsto je řídké náplň na obrázku neodpovídá skutečnosti(přijde mi, že je něčím posypána snad cukr?)
Dobrý den,
je mi líto, že je dle vás recept divně napsán. Snažím se je psát srozumitelně.
Skořice je v rozpisu i v postupu.
Těsto je řídší, ale foremné, někdy pomůže jej déle propracovat nebo nechat odpočinout, aby mouka vsála potřebnou vlhkost.
Náplně je dle vás prosím méně nebo více než na fotce? To v dotazu neuvádíte. Já jsem dělala dle napsaného množství, ale může být ovlivněno velikostí jablek.
Na obrázku jsou na vrchu mleté ořechy. Jsou v popisku napsány, že se mají do náplně zamíchat, při focení jsem však jen posypala, někdy to dělám takto nebo rovnou zamíchám do náplně, omlouvám se v tomto případě je obrázek matoucí.
Věřím, že se šneci povedly a že chutnají.
Přeji hezký zbytek dne
Makrkéta
Dobrý den, děkuji za inspiraci. Bohužel mám stejnou zkušenost s příliš řídkým těstem. Šneky z toho vytvořit nešlo, tak z toho vzniklo takové zamotané cosi🤭 Chuť je sice v pohodě, ale vrátím se k jinému receptu na kynuté šneky.
Dobrý den, moc děkuji za recept, děti si šneky zamilovaly! Už je peču počtvrté😊 Lépe se mi s těsto zavinovalo, když jsem po změknutí z jablečné směsi slila přebytečnou vodu, tak možná tip pro ostatní. Pěkný den