SUPERRYCHLÉ CROISSANTY SE SKOŘICÍ

112

Někdy tomu tak je. V hlavě mám moučník, který plánuji připravit a když se do něj pustím, najednou mi pod rukama začne vznikat něco jiného. Přesně to se mi nedávno stalo. Výsledek byl však natolik uspokojivý, že díky malé chybě, dá-li se tomu chyba říct, vznikl výtečný a velmi jednoduchý croissant s mramorovou střídkou.

Měla jsem chuť na skořicové šneky, ale přitom jsem si přála obměnu, proto mi v hlavě vyvstala myšlenka smotat je jako loupáčky. No jo, jenže to bych nebyla já, aby mé přemýšlení nedostálo zcela jiných rozměrů. Z jednoduché myšlenky mi začaly v mysli vznikat vzdušné zámky a nejrůznějších kombinací motání, včetně nápadu na co nejtmavší vzor s dostatkem náplně. Díky tomu jsem do náplně poslala příliš mnoho másla a vytvořila více překladů. Jednoduchost přípravy zůstala, ale malá změna přispěla k tomu, že loupáky začaly v troubě lístkovat a já z ní vytáhla krásně zlatavé, voňavé, křupavé a máslem proložené pečivo lehce připomínající věhlasný croissant. Hmm, to je něco, co u nás doma bude mít vždy své místo.

Croissant

Není croissant jako croissant. Klasický francouzský croissant vyžaduje mnoho času na přípravu. Vkládá se do něj máslová vrstva, která se několikrát překládá a následně nechává kynout v lednici v mnoha fázích při specifických teplotách. Tyto výše zmíněné croissanty nejsou croissanty v pravém slova smyslu, jsou jednoduše falešné. Není jim totiž věnováno tolik času a péče, jsou rychlé a velmi jednoduché.

SUPERRYCHLÉ CROISSANTY SE SKOŘICÍ

Porce 8 kusů
Příprava 3 hours

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 175 ml vlažného mléka
  • 18 g čerstvého droždí

Na náplň

  • 90 g změklého másla
  • 2 lžičky skořice

Postup

  • Jako první si připravíme kynuté těsto. Hladkou mouku prosejeme do větší misky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého přisypeme cukr, přidáme na kousky nakrájené máslo, vyklepneme vejce a nalijeme mléko. Nyní do tekutiny nadrolíme droždí a lehce jej v ní rozmícháme. Poté smícháme všechny suroviny a přemístíme je na pracovní plochu, kde z nich vypracujeme hladké kompaktní těsto. Těsto vložíme do misky, kterou přikryjeme mikroténovým sáčkem, a necháme na vlahém místě 1 hodinu kynout.
  • Máslo se skořicí umícháme dohladka tak, aby šlo dobře roztírat.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů a každý z nich zpracujeme do bochánku. Ty poté necháme 15 minut kynout.
  • Odpočaté bochánky po jednom vyválíme do kulaté placky a celou jí potřeme máslem (Musí vám vystačit na 8 dílů, proto si množství pomyslně rozdělte.)
  • Od středu ke konci v jednom místě placku nařízneme a těsto po celém obvodu srolujeme tak, aby vznikl trojúhelník. Trojúhelníky poskládáme na tácek a necháme je v lednici 30 minut kynout.
  • Odpočaté kousky vyválíme na zhruba 2 mm tenko a od základny ke špičce je srolujeme. Rohlíky poskládáme na plech vyložený pečicím papírem a přikryté je takto necháme 30 minut odpočívat.
  • Troubu předehřejeme na 160 °C.
  • Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vejcem a ve vyhřáté troubě na 160 °C je pečeme 15 minut.
Autor: Markéta
Chod: Pečivo
Klíčová slova: Podzim, Skořice, Vánoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena