PERNÍKOVÝ ADVENTNÍ KALENDÁŘ

85

Tomu, kdo vymyslel adventní kalendář, tomu bych chtěla sklonit velkou poklonu! 

Adventní kalendář pro mě představuje tolik krásných vzpomínek. Milovala jsem, když ho donesla Mikuláš, a ještě raději jsem měla ten, který mi vytvářela moje maminka. Začátkem prosince se mi v pokojíčku objevila borovicová větev ověšená 24mi ušitými pytlíčky a v každém z nich byla nějaká drobnost. Byla to taková nádhera! Nikdo jiný nic takového neměl a já se z něj tak velmi těšila. Je úžasné, že mi moje mamka už tehdy tvořila tak krásné a jedinečné momenty. Je pro mě inspirací v mnoha směrech a v tomto obzvláště. Proto tak ráda tvořím kalendář i svým dětem. 

Jakožto alergik na čokoládu jsem ráda, že už v dnešní době je výběr kalendářů tak široký. Nechcete čokoládu? Pořiďte čajový, oříškový, bombónový či kalendář plný lega nebo jiných drobností. Dětem vždy připravuji vlastní s řadou pigi dárečků a protože bych ráda, aby ani můj muž nebyl o kalendář ochuzen, připravuji mu již pátým rokem kalendář z perníků. Pokud i vy hledáte inspiraci na nevšední kalendář, věřím, že by vám právě tento mohl být inspirací.

Perníky

https://eshop.neplechanaplechu.cz/ebook/e-book-vanocni-neplecha-na-plechu/Perníky jsou moje vášeň, to už většina z vás ví. Recept na ně naleznete tady na blogu a vše co o nich vím (Práce s těstem, na co si dát pozor, jak připravit bílkovou polevu, jak zdobit) naleznete na osmi stránkách podrobně sepsané v našem Vánočním e-booku (Tam je mimochodem krom mnoha dalšího i vše o adventních kalendářích včetně historie a šablony na náš domečkový kalendář z papíru). 

PERNÍKOVÝ ADVENTNÍ KALENDÁŘ

Porce 1 kalendář
Příprava 2 hours

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 320 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 100 g medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření

Dále:

  • Bílková poleva
  • 24 čokoládových srdíček lze použít i lentilky nebo čokoládové pecky

Postup

  • Mouku, cukr, sodu a perníkové koření nasypeme do misky. V misce je promícháme, aby se všechny suroviny hezky propojily a poté je přes síto prosejeme na pracovní plochu. Uprostřed uděláme větší důlek, do kterého vyklepneme vejce, nalijeme med a okolo pokladem na kousky nakrájené změklé máslo. Vidličkou pak od prostředku zamícháváme tekuté suroviny do sypké směsi a když už to nejde vidličku vyndáme a ručně do směsi zapracujeme máslo. Směs zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. To poté vytvarujeme do válečku a zabalíme do potravinové folie, ve které jej necháme do druhé dne uležet. 
  • Druhý den si připravíme dva plechy vyložené pečicím papírem.
  • Na tvrdší papír nebo čtvrtku si nakreslíme kapra o velikosti cca 21 x 30 cm. Poté ho vystřihneme. 
  • Těsto vyválíme na vyšší tloušťku, tedy zhruba 5 mm. Šablonu přiložíme na těsto a nožem ji vyřízneme. Pak ji přeneseme na plech. 
  • Nyní šabloně ustřihneme ploutve a hlavu tak, aby zbylo pouze tělo (část s šupinami).
  • Troubu předehřejeme na 160 °C.
  • Zbylé těsto opět vyválíme. Tentokrát na menší tloušťku a to zhruba 3 mm. Za pomoci šablony vyřízneme tělo a oválným nebo kulatým vykrajovátkem vykrájíme jednotlivé šupiny od hlavy k ocasu (rozkrájíme celé tělo, nic by nemělo zbýt. Dobře si vše rozpočítejte, musí jich být 23.). Všechny kousky přeneseme na druhý plech. Naskládáme je s patřičnými rozestupy, ale přitom tak, abychom věděli, jak jdou za sebou a jak následně budou na rybě poskládány.
  • Ze zbytku těsta vytvoříme kaprovi také vous.
  • Ve vyhřáté troubě všechny perníky upečeme. Každý plech zvlášť. Nejprve rybu. Poté šupiny. Rybu pečeme při 160 °C zhruba 20 minut, šupiny 8 minut. 
  • Upečené perníky necháme zcela vychladnout.
  • Nyní vyzkoušíme, zda vše sedí. Šupiny poskládáme na kapra a v případě potřeby je struhadlem lehce dopilujeme do potřebného tvaru (Drobky si nechejte. Uchováváme je ve sklenici od zavařovačky, hodí se do různých nádivek. Například do makové. Vydrží dlouho).
  • Je čas připravit bílkovou polevu. Na kapra stačí poleva z 1 bílku (recept zde)
  • Polevu přeneseme do cukrářského sáčku a s jeho pomocí nazdobíme nejprve šupiny a poté i kapra. Vše necháme dobře zaschnout. Následně šupiny od ocasu k hlavě po jedné připevníme. Na spod šupiny naneseme velkou vrstvu polevy a přitiskneme ji k základu (Uvidíte, jak vám bude vše vycházet, ale nepojte se udělat kapra plastického. Šupiny se mohou lehce překrývat.)
  • Na čokoládová srdíčka polevou napíšeme čísla od 1 do 24 a když zaschnou, připevníme je polevou na jednotlivé šupiny (Při lepení dávejte pozor, na jakou šupinu číslo připevňujete. Je potřeba myslet na to, aby šly šupiny dobře odebrat. Když se budou šupiny překrývat, měli byste nižší čísla mít u hlavy a vyšší směrem k ocasu.) Číslo 24 poté zbyde na základnu kapra.
  • Teď už vše jen nechat dobře zatuhnout a vyčkat na pondělí.
Autor: Markéta
Chod: Ostatní
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: Perník, Vánoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena