A SLAVILO SE A SLAVILO

3.5K
Sedím na gauči v obýváku, kluci si hrají na koberci s vláčky a já si ve vzpomínkách snažím vybavit ten moment, kdy mi to malé miminko, které jsme si před dvěma lety přivezli z porodnice, tolik vyrostlo. Je to až neskutečné, jak ten čas letí a ač se snažím užívat si každý okamžik, stejně bych ten čas chtěla alespoň na chvíli zastavit. 

Před pár dny to byly přesně dva roky, co jsme si začali užívat život po novu. Do našeho života přišel nový člen rodiny a my tak ze dne na den dospěli. Změnily se nám hodnoty a život dostal zcela jiný rozměr! Děkuji za každý den si tímto naším ďáblem!
Štěpán dovršil svých dvou let a prvně to pěkně odstonal! Proležel celý týden a my ani pořádně nevěděli, kdy bude schopen nějaké oslavy. V den narozenin jsme mu proto jen symbolicky popřáli a pak už jenom čekali, zda se do víkendu vyleží. Ten náš kluk se však nedal! S bacilem zaprášil už o pár dní dříve a já mohla začít vymýšlet, v jakém duchu jeho narozeniny pojmeme tentokrát.

Určitě si řeknete: “Auta!” Ano, kdo nás zná, asi si říká, že by to bylo logické. Kdo však zná Štěpána dobře, ví, že s autama je to u nás už neúnosné a tak jsme od aut upustili a zabrousili do dobrodružného světa dinosaurů. Jsou to totiž jeho nejoblíbenější zástupci “živých” tvorů. Napekla jsem dvoupatrový dort z jeho oblíbených banánů, dozdobila ho dinosaury, kteří skvěle posloužili jako první dárek a těšila se jak se mu bude líbit. A že líbit! Málem jsem ho neuchránila ani na fotku! Miluji tu nefalšovanou dětskou radost. Nemůžu se jí jen tak lehce nabažit! 

Ke kávě jsem připravila ještě naše milované pavlovy a ze zbytků těsta na dort a zbylého krému i několik cupcakes s dinosauřími perníčky. V poledne jsme usedli ke slavnostnímu obědu a u kafe se pustili do všech těch sladkých dobrot a následně i předávání dárků oslavenci.


Jedlo se, pilo, veselilo a slavilo! Byl to krásný den, který se opět zapíše do našich vzpomínek a příjemně nás bude hřát u srdce. Ať jsou všechny dny tak krásné jako tyto naše společné rodinné chvíle a hlavně ať je již méně stonání.
BANÁNOVÝ DORT


Každý má na stravování dětí jiný názor, my se při přípravě jídel pro Štěpánka snažíme vypouštět přidané cukry. Narozeninový dort je však vyjímkou, i přesto je mu trochu přizpůsoben a není moc sladký. Při přípravě dortu na to tedy myslete a množství cukru si upravte dle vlastních potřeb.


Náročnost: Náročné




Doba přípravy: 3 hodiny

  • 20 minut příprava piškotového těsta,
  • 60 minut pečení,
  • 45 minut příprava krému,
  • 45 minut zdobení.
Co budete potřebovat (na 20 porcí):


Na piškot:

  • 16 vajec,
  • 80 g krupicového cukru,
  • 2 hodně zralé banány,
  • 400 g polohrubé mouky,
  • sáček kypřícího prášku.

Na krém:

  • 800 ml plnotučného mléka,
  • 14 žloutků,
  • 1 lžíce citrónové šťavy,
  • 600 g tučného tvarohu v obalu,
  • 80 g krupicového cukru,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 3 banány.
Postup:
  1. Nejprve si vezmeme 2 dortové formy o průměru 18 cm a vymažeme je máslem a vysypeme polohrubou moukou. (Pokud nemáte dvě formy a chcete udělat dvoupatrový dort, rozdělte si suroviny na půl a dort upečte na dvakrát.)
  2. Troubu dáme předehřívat na 100 °C.
  3. Nyní si připravíme piškotový korpus. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny. Šlehejte je alespoň 10 minut, dokud nezískáte směs tuhou, jako měkké máslo. Nejlépe tak učiníte v robotu. 
  4. Než ze žloutků vznikne tuhá směs, vyšlehejte bílky dotuha. Banány umixujte do hladka. Mouku promíchejte s kypřícím práškem a prosejte ji. 
  5. Do připravené žloutkové směsi zamíchejte umixované banány. Poté přidejte polovinu vyšlehaného sněhu a vařečkou nebo stěrkou ji jemně do směsi zamíchejte, dále přidejte polovinu mouky a opět ji pečlivě a pomalu promíchejte. Následně přidejte zbylý sníh a mouku a znovu vše pečlivě zamíchejte do směsi. (Při smíchávání směsí pracujte svižně, ale velmi opatrně, aby Vám sníh nespadl, dort by pak tolik nevyběhl a nebyl by nadýchaný.). 
  6. Těsto nalijte ve stejném poměru do obou forem. Povrch uhlaďte a piškoty dejte péct do trouby vyhřáté na 100 °C. Po 10-ti minutách teplotu zvýšíme na 130 °C a pečeme ještě 50 minut. Po 60 minutách, kdy je piškot v troubě, provedeme test špejlí, pokud špejli vytáhneme opět suchou, můžeme piškot vyndat. Piškot necháme ve formě zcela vystydnout. 
  7. Nyní si připravíme krém. Do vyšší nádoby nalijeme 1/4 litru mléka, přidáme žloutky a vše kvedlačkou promícháme. Do většího rendlíku nalijeme 3/4 litru mléka a přidáme cukr. Kvedlačkou směs také promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu, aby se cukr zcela rozpustil. Nyní do horkého mléka nalijeme rozkvedlané žloutky a vše pečlivě mícháme do zhoustnutí. Uvařený krém nalijeme do robotu a dáme jej na mírno mixovat. Mixujeme, dokud směs nenabude pokojovou teplotu a poté do ní po lžících zašleháme tvaroh a na závěr i citrónovou šťávu a kakao. Tatko připravený krém necháme v lednici zatuhnout.
  8. Vychladlý korpus dvakrát podélně rozpůlíme. První vrstvu položíme na tác, na kterém dort budeme servírovat a namažeme jej krémem (promazávat budeme celkově šestkrát a poté i obvod dortu, proto si jej rozdělte tak, aby vám vystačil), na krém naklademe na plátky nakrájený banán, banán zatlačíme do krému a trochu je krémem zamázneme, aby byl banán zcela přikrytý, poté na krém položíme další patro. Patro opět namažeme krémem, položíme banán, zamázneme jej a přikryjeme dalším patrem. Patro opět namažeme krémem, znovu dáme banán, který přikryjeme a na toto patro položíme dortovou podložku, abychom oddělili obě patra. Podložku natřeme trochou krému a pokračujeme stále dokola, dokud nespotřebujeme všechny korpusy a banán. Zbylý krém namažte po obvodu dortu a stěrkou celý dort uhladíme. Takto připravený dort dejte do lednice zatuhnout.
  9. Studený dort můžete dle libosti dozdobit. Já jsem jeho horní okraj dozdobila čokoládovým stékáním a vršek posypala rozdroleným piškotem z čokoládového cupcaku. Na vrch jsem přidala postavičky dinosaurů a pro autentičnost vytvořila krajinu z ananasových listů. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena