SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 13: DUŠENÝ ROŠTĚNEC

1.3K
Dnešní výzva, byla doposud asi tou nejnáročnější. Nejprve jsme museli překonat počáteční obavu z toho, abychom nezkazili tak báječní kus masa a když se naše obavy rozplynuly, byli jsme nuceni se popasovat s tím, že tuto dobrotu ochutnáme až třetí den poté, co jsme maso začali opracovávat. Maso se nechává dva dny naložené a tak nepočítejte s tím, že si dušený roštěnec připravíte jako hospodskou minutku o to větší však budete mít z tohoto jídla požitek. Počkat si, stojí rozhodně za to! 
Co budete potřebovat:
  • 750 g roštěnce (nízký bok),
  • 110 g másla (z toho 80 na naložení),
  • sůl,
  • paprika,
  • 50 g slaniny,
  • 60 g uzeného jazyka nebo uzeného masa,
  • 1 kyselá okurka,
  • 40 g mrkve,
  • 125 ml červeného vína,
  • 4 zrnka bílého pepře,
  • 2 lžíce citrónové šťávy,
  • 20 g mouky.

Recept podle Sandtnerky:

Z roštěnce (nízkého boku) vykrojíme kosti, kůže, dáme jej do kamenného kastrolu, potřeme všude rozpuštěným, vychladlým máslem a uložíme na dva dny do studena. Před úpravou odstraníme z masa máslo, ve kterém bylo maso naloženo, roštěnec osolíme, opaprikujeme, prostrkáme střídavě na klínky nakrájenou slaninou, uzeným jazykem, mrkví a kyselou okurkou a převážeme nití. V pekáči dáme rozpálit kousek čerstvého másla a máslo z naloženého masa, usmažíme v něm na plátky usmaženou zeleninu (mrkev, celer, petržel), cibuli, pepř, přidáme maso, kousek chleba namočeného ve víně, vše zalijeme vývarem z kostí a asi dvě hodiny dusíme do měkka. Při dušení maso obrátíme. Měkké maso vyndáme, vydušenou šťávu zaprášíme moukou, podusíme, zředíme vývarem z kostí, povaříme, procedíme, přidáme několik lžic vína a citrónovou šťávu a ještě tři minuty povaříme. Maso nakrájíme na tenké plátky, vložíme je do omáčky a necháme v ní asi 15 minut ležet. Pak maso na míse ozdobíme rýží a zeleninou. Roštěnec se může podávat i studený s hořčicovou omáčkou.
Tento recept byl prvním pro nás náročným receptem a tak jsme postupovali do puntíku dle rad paní Sandtnerové. Pokud dodržíte všechny kroky tak jako my pravděpodobně se také dohrabete úspěšného cíle. Jedná se o velmi chutný recept, jehož postup je sice zdlouhavý, ale jinak nepředstavuje žádné další úskalí.
Doba přípravy 3 dny (celkově však 3,5 hodiny) s náročností 4/5. Jedná se o porci pro 5 osob.  

Zapojte se do konverzace

  1. Czech Blondýn says:

    Hmm, to vypadá luxusně!!

  2. Tak nevím, ale v textu je, že máme přidat petržel a celer, ale v seznamu surovin ani zmínka, takže jaké množství se člověk nedozví. Stejně tak množství vývaru není uvedeno 🙁

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      bohužel tomu tak je. Jedná se o opis originálu receptu paní Sandtnerové a u těchto starých prvorepublikových receptů tomu tak bylo. Sami, když jsme se před šesti lety pustili do této výzvy jsme si často lámali hlavu, jak recept správně uvařit a často tak museli improvizovat, ale až na pár výjimek se vždy i tak vše povedlo.

      Tento recept je jedním z úplně prvních receptů na blogu. Blog jsme totiž zakládali o měsíc dříve než jsme odvařili tento recept. Postupem času jsme k receptům začali psát i naše poznámky zahrnující například to, co jsme udělali v receptu jinak a zapisovali i naši úpravu a přesnější gramáž. Od roku 2017 už naleznete v rámci Sandtnerkovské výzvy nejen doslovný opis receptu, ale i námi sepsaný recept s podrobným postupem, aby si čtenáři mohli recept odvařit nejen podle Sandtnerky, ale i podle našich úprav :).

      Hezký zbytek dne
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena