SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 45: DÝNĚ NA SMETANĚ

1.4K

S nadcházejícím podzimem se stále více zaměřujeme na ryze podzimní recepty a tak když jsme hledali recept na dnešní Sandtnerkovskou výzvu nemohli jsme při našem vaření opomenout dýni. Dýni mám ráda, je chutná, zdravá a jednoduchá na přípravu. Franta však mé nadšení pro vaření z tykví nesdílí a jediné, kdy je ochoten se k dýni přiblížit je moment, kdy dělá halloweenskou dekoraci. Proto když jsme s tímto receptem přišla, dělal, že mě neslyší a mírně celé vaření bojkotoval. Ve finále mu recept velice chutnal, což bylo možná také zapříčiněno tím, že jsme den poté od mamky zjistili, že jsme si na zahradě nevzali dýni, nýbrž cuketu, která se maskovala svým tvarem. Hold jsem doposud žila  v tom, že cuketa má tlustý dlouhý tvar jako přerostlá okurka a né tvar dýně. Neznalost neomlouvá a tak si tento recept budeme muset v blízkých dnech znovu vyzkoušet a nyní už s tou pravou surovinou. 


Co budete potřebovat:

  • 500 g zelené dýně,
  • 2 lžíce octa,
  • 20 g másla,
  • 20 g cibule,
  • jíška: 20 g mouky, 10 g cukru, sůl, mletý pepř, 330 ml smetany, kopr.

Recept podle Sandtnerky:

Zelenou dýni rozkrájíme, dužinu s jádry lžící oškrábeme a dýni oloupeme, opereme a nakrájíme na nudličky nebo kostičky. Dáme je na mísu, polijeme octem a necháme stát 15 minut. Na másle si osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme trochu cukru, dýni tam vložíme, osolíme, opepříme, zalijeme vodou a dusíme. Pak zahustíme dýni řídkou máslovou jížkou, přidáme kyselou smetanu a sekaný kopr a vše dobře povaříme. Dýni podáváme k masu nebo s brambory.
Recept byl velmi jednoduchý a tak jsme postupovali přesně dle pokynů. Pokud si stejně jako my nespletete dýni s cuketou, není na tomto receptu snad co zkazit a odměnou Vám bude vynikající lehký recept, který si rádi zopakujete.
Doba přípravy 60 minut včetně přípravy brambor a masa. To vše s náročností 1/5. 

Zapojte se do konverzace

  1. Alena says:

    Zaujalo mě tvoje vaření podle Sandtnerky. Mám tuto kuchařku ráda, taky ji používám.
    Dýně na smetaně jsem si tam nevšimla, zajímavý recept, určitě zkusím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena