KŘUPAVÝ KVĚTÁK

3.1K

Máte rádi květák? My velmi, a proto rádi zkoušíme jeho různé obdoby. Klasický smažený květák je již tradice, ale co zkusit něco jiného? Dnes Vám přináším recept na náš oblíbený křupavý květák s kabátkem z kukuřičných lupínků s pikantní omáčkou na americký způsob. Tak dobrou chuť!

Corn flakes

Určitě jste se již někdy setkali s pokrmem obaleným v kukuřičných lupíncích, ale zkoušeli jste jej někdy doma? Já corn flakes často používám na květák, ale skvělé jsou i na kuřecí řízek nebo pečenou dýni. Pokrm totiž udělají příjemně křupavý, přitom křehký a lehce nasládlý, pro květák tedy ideální kombinace, kterou si určitě rychle zamilujete. Díky kukuřičným lupínkům se navíc vyhnete smažení a využijete tak o něco zdravější přípravu v troubě, přičemž nepřijdete o zlatavou barvu a křupavou kůrku pokrmu.

KŘUPAVÝ KVĚTÁK

Porce 2
Příprava 1 hour 30 minutes

Co budete potřebovat

Na květák

  • 1 velký květák
  • 150 g hladké mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • černý mletý pepř
  • sůl
  • 200 g Corn flakes kukuřičných lupínků

Na omáčku

  • 20 g medu
  • 20 ml sójové omáčky
  • 10 ml rýžového octa
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 80 ml vody

Na dip

  • 200 g řeckého jogurtu
  • 50 g japonské majonézy lze použít i klasickou
  • 20 ml citrónové šťávy
  • 10 ml sójové omáčky
  • ½ lžičky sušené cibule

Na závěr

  • sezamová semínka
  • čerství zázvor

Postup

  • Nejprve si připravíme květák. Ten očistíme a ve velkém hrnci ve vodě uvaříme do měkka (Trvá to zhruba 30 minut). Uvařený květák necháme vychladnout a poté ho nakrájíme na menší růžičky.
  • Nyní si připravíme těstíčko. Do větší misky nasypeme mouku a škrob. Vyklepneme vejce, přilijeme mléko a přidáme sušený česnek, cibuli, sůl a pepř a vše dobře promícháme tak, abychom získali hezky tekuté, ale husté těstíčko.
  • Nakrájený květák vložíme do těstíčka.
  • Corn flakes umixujeme na jemnější strukturu. Přesypeme je do misky a květák namočený v těstíčku v nich obalíme. Připravené kousky vyskládáme na plech vymazaný olejem a pečeme v troubě na180 °C zhruba 20 minut.
  • Než se květák upeče připravíme si omáčku. Do menšího rendlíku nalijeme med, sójovou omáčku a ocet. Vymáčkneme šťávu z čerstvého zázvoru (Zázvor vymačkávám za pomoci lisu na česnek nebo se dá umixovat a přecedit.). Přisypeme škrob a přilijeme vodu. Vše promícháme a při mírné teplotě necháme zhoustnout.
  • Upečený květák lehce obalíme v připravené omáčce a znovu vložíme do trouby, kde jej necháme ještě 5 minut dopéct.
  • Dále si připravíme dip. Do misky dáme jogurt, majonézu, citrónovou šťávu, sójovou omáčku a cibuli. Vše promícháme.
  • Na závěr květák posypeme sezamovými semínky a spolu s připraveným dipem podáváme.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: USA
Klíčová slova: Asie, Květák, USA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena