Máte rádi květák? My velmi, a proto rádi zkoušíme jeho různé obdoby. Klasický smažený květák je již tradice, ale co zkusit něco jiného? Dnes Vám přináším recept na náš oblíbený křupavý květák s kabátkem z kukuřičných lupínků s pikantní omáčkou na americký způsob. Tak dobrou chuť!
Corn flakes
Určitě jste se již někdy setkali s pokrmem obaleným v kukuřičných lupíncích, ale zkoušeli jste jej někdy doma? Já corn flakes často používám na květák, ale skvělé jsou i na kuřecí řízek nebo pečenou dýni. Pokrm totiž udělají příjemně křupavý, přitom křehký a lehce nasládlý, pro květák tedy ideální kombinace, kterou si určitě rychle zamilujete. Díky kukuřičným lupínkům se navíc vyhnete smažení a využijete tak o něco zdravější přípravu v troubě, přičemž nepřijdete o zlatavou barvu a křupavou kůrku pokrmu.
KŘUPAVÝ KVĚTÁK
Co budete potřebovat
Na květák
- 1 velký květák
- 150 g hladké mouky
- 50 g kukuřičného škrobu
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- černý mletý pepř
- sůl
- 200 g Corn flakes kukuřičných lupínků
Na omáčku
- 20 g medu
- 20 ml sójové omáčky
- 10 ml rýžového octa
- 10 g čerstvého zázvoru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 80 ml vody
Na dip
- 200 g řeckého jogurtu
- 50 g japonské majonézy lze použít i klasickou
- 20 ml citrónové šťávy
- 10 ml sójové omáčky
- ½ lžičky sušené cibule
Na závěr
- sezamová semínka
- čerství zázvor
Postup
- Nejprve si připravíme květák. Ten očistíme a ve velkém hrnci ve vodě uvaříme do měkka (Trvá to zhruba 30 minut). Uvařený květák necháme vychladnout a poté ho nakrájíme na menší růžičky.
- Nyní si připravíme těstíčko. Do větší misky nasypeme mouku a škrob. Vyklepneme vejce, přilijeme mléko a přidáme sušený česnek, cibuli, sůl a pepř a vše dobře promícháme tak, abychom získali hezky tekuté, ale husté těstíčko.
- Nakrájený květák vložíme do těstíčka.
- Corn flakes umixujeme na jemnější strukturu. Přesypeme je do misky a květák namočený v těstíčku v nich obalíme. Připravené kousky vyskládáme na plech vymazaný olejem a pečeme v troubě na180 °C zhruba 20 minut.
- Než se květák upeče připravíme si omáčku. Do menšího rendlíku nalijeme med, sójovou omáčku a ocet. Vymáčkneme šťávu z čerstvého zázvoru (Zázvor vymačkávám za pomoci lisu na česnek nebo se dá umixovat a přecedit.). Přisypeme škrob a přilijeme vodu. Vše promícháme a při mírné teplotě necháme zhoustnout.
- Upečený květák lehce obalíme v připravené omáčce a znovu vložíme do trouby, kde jej necháme ještě 5 minut dopéct.
- Dále si připravíme dip. Do misky dáme jogurt, majonézu, citrónovou šťávu, sójovou omáčku a cibuli. Vše promícháme.
- Na závěr květák posypeme sezamovými semínky a spolu s připraveným dipem podáváme.