KOKOSOVÉ CUKROVÍ ZE STROJKU

8K
Když jsme se letos s Františkem pustili do pečení kokosek, vzpomněla jsem si na to, jak jsme nedávno navštívili nedalený Obersdorfer see. Obersdorfer see je jezero blízko Žitavy, které je zatopeným hnědouhelným dolem a díky této historii je skvělým místem na relax, které Vás zavede do historie hnědouhelných dolů. Němci to tu mají pěkně propracované. Je tu třeba miniaturu rypadla pro děti, na kterém mohou rajtovat a rýpat se jím v písku. Jen co jsme rypadélko zahlédli, uslyšela jsem vedle sebe nadšené jeee! Ano, ten skřek pocházel z úst mého manžela a ač Frantovi už táhne na 30, na tyhle hračky ho užije. Jakmile rýpátko viděl, hodil na klučinu, který ho okupoval, takový pohled, že to chudák chlapec raději v minutě vzdal a Frantu tam pustil. To však neměl dělat, protože já ho pak odtamtud nemohla dostat! Ale proč o tom dnes mluvím? Stejné to totiž bylo i s tímto cukrovím. Když jsem na stůl začala montovat mlýnek na maso a Frantu poučila o zásadách výroby tohoto cukroví, než jsem se nadála, měla jsem na plechu 476 kousků kokosek různých tvarů a můj muž se při tom tvářil jak ten malý klučina, co se rýpal s rypadýlkem v zemi. Frantu to tolik bavilo, že teď kokosky vyžaduje pořád, a tak zatím co tady píšu tento článek, už nám leze ze strojku asi třímiliontá kokoska. Na to by ho užilo!
Co budete potřebovat (na cca 230 kousků):
  • 500 g hladké mouky,
  • 300 g másla,
  • 140 g kokosové moučky,
  • 140 g moučkového cukru,
  • 4 žloutky,
  • 2 lžíce vanilkového cukru,
  • 1 lžička strouhané citrónové kůry,
  • čokoláda na ozdobení.
Z mouky, změklého másla, kokosové moučky, moučkového cukru, vanilkového cukru, žloutků a citrónové kůry zpracujeme těsto. Těsto zabalíme do fresh folie a necháme 1 den odležet. Odležení je velmi důležité, jinak se Vám s ním bude špatně pracovat a hadi ze strojku se Vám budou trhat. Odleželé těsto naládujeme do masového strojku s připevněným tvořítkem na cukroví a vytlačíme z něj hady, které můžeme buď zatočit do věnečků nebo proužky nařezat na malé obdelníčky. Představivosti se meze nekladou! Pečeme v troubě vyhřáté na 140 °C. Vychladlé cukroví zdobíme rozehřátou čokoládou. 

Doba přípravy 3 hodiny + 24 hodin odležení těsta. Náročnost 2/5.

Zapojte se do konverzace

  1. Mohla bych se prosím zeptat, co je to kokosová moučka? Jedná se pouze o jiný slovní obrat, jak se nazve obyčejný strouhaný kokos? Děkuji 🙂

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      v tomto případě lze použít i strouhaný kokos. Také to někdy dělám. Kokosová moučka, neboli kokosová mouka je jemný strouhaný kokos.

      Hezký zbytek dne
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena