PERNÍČKOVÉ CRINKLES

5.6K

Čokoládové crinkles jsou již několik let stálicí při našem vánočním hodování. Jsou jednoduché, rychlé, krásné a velmi chutné. Ač ty čokoládové milujeme, letos to chtělo změnu, a proto jsem se pustila do nové, perníčkové varianty. Čokoládové crinkles jsou klasika, ale ty perníčkové předčily mé očekávání. Věřím, že osloví i Vás.

Co jsou crinkles?

Crinkles jsou sušenky, které charakterizuje popraskaná textura. Tradičně jsou vyráběné z čokoládového těsta obaleného v bílém moučkovém cukru. Během pečení těsto krásně popraská a vytvoří pro crinkles typickou strukturu i vzhled.

Název crinkles pochází z anglického slova, jež značí pomačkanost a popraskanost. Jejich historii je však obtížné dohledat, jelikož se o jejich prvenství mnoho zemí pře. Nejspíše však vznikly v Německu či Belgii, kde jsou dlouholeté spory o tradiční recept. Těžko říci, kde je pravda.

PERNÍČKOVÉ CRINKLES

Porce 25 ks
Příprava 45 minut

Co budete potřebovat

Na těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 150 g třtinového cukru
  • 90 g másla
  • 2 vejce

Na obalení:

  • moučkový cukr

Postup

  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme koření a kypřicí prášek. Směs promícháme a prosejeme do větší misky. Pak přisypeme cukr a opět promícháme.
  • Do sypké směsi vyklepneme vejce a vložíme změklé máslo. Z těchto surovin ručně vypracujeme kompaktní těsto, které vložíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici alespoň 2 hodiny uležet (Nejlépe však do druhého dne).
  • Když je těsto dostatečně odpočinuté, vyndáme jej z lednice.
  • Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Nyní přistoupíme k přípravě sušenek. Z vychladlého těsta lžičkou odebíráme malé kousky, které vyválíme do kuličky. Kuličky poté obalíme v moučkovém cukru a poskládáme je na připravené plechy (Nebojte se kuličky obalit co nejvíce. Čím lépe budou obalené, tím hezčího efektu popraskání dosáhneme.). Oba plechy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je 12 minut.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Německo
Klíčová slova: cukroví, Perník, Vánoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena