Čokoládové crinkles jsou již několik let stálicí při našem vánočním hodování. Jsou jednoduché, rychlé, krásné a velmi chutné. Ač ty čokoládové milujeme, letos to chtělo změnu, a proto jsem se pustila do nové, perníčkové varianty. Čokoládové crinkles jsou klasika, ale ty perníčkové předčily mé očekávání. Věřím, že osloví i Vás.
Co jsou crinkles?
Crinkles jsou sušenky, které charakterizuje popraskaná textura. Tradičně jsou vyráběné z čokoládového těsta obaleného v bílém moučkovém cukru. Během pečení těsto krásně popraská a vytvoří pro crinkles typickou strukturu i vzhled.
Název crinkles pochází z anglického slova, jež značí pomačkanost a popraskanost. Jejich historii je však obtížné dohledat, jelikož se o jejich prvenství mnoho zemí pře. Nejspíše však vznikly v Německu či Belgii, kde jsou dlouholeté spory o tradiční recept. Těžko říci, kde je pravda.

PERNÍČKOVÉ CRINKLES
Co budete potřebovat
Na těsto
- 280 g hladké mouky
- 3 lžičky perníkového koření
- 1 lžička kypřícího prášku
- 150 g třtinového cukru
- 90 g másla
- 2 vejce
Na obalení:
- moučkový cukr
Postup
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme koření a kypřicí prášek. Směs promícháme a prosejeme do větší misky. Pak přisypeme cukr a opět promícháme.
- Do sypké směsi vyklepneme vejce a vložíme změklé máslo. Z těchto surovin ručně vypracujeme kompaktní těsto, které vložíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici alespoň 2 hodiny uležet (Nejlépe však do druhého dne).
- Když je těsto dostatečně odpočinuté, vyndáme jej z lednice.
- Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Nyní přistoupíme k přípravě sušenek. Z vychladlého těsta lžičkou odebíráme malé kousky, které vyválíme do kuličky. Kuličky poté obalíme v moučkovém cukru a poskládáme je na připravené plechy (Nebojte se kuličky obalit co nejvíce. Čím lépe budou obalené, tím hezčího efektu popraskání dosáhneme.). Oba plechy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je 12 minut.



