PERNÍČKOVÉ CRINKLES

53.2K

Čokoládové crinkles jsou již několik let stálicí při našem vánočním hodování. Jsou jednoduché, rychlé, krásné a velmi chutné. Ač ty čokoládové milujeme, letos to chtělo změnu, a proto jsem se pustila do nové, perníčkové varianty. Čokoládové crinkles jsou klasika, ale ty perníčkové předčily mé očekávání. Věřím, že osloví i Vás.

Co jsou crinkles?

Crinkles jsou sušenky, které charakterizuje popraskaná textura. Tradičně jsou vyráběné z čokoládového těsta obaleného v bílém moučkovém cukru. Během pečení těsto krásně popraská a vytvoří pro crinkles typickou strukturu i vzhled.

Název crinkles pochází z anglického slova, jež značí pomačkanost a popraskanost. Jejich historii je však obtížné dohledat, jelikož se o jejich prvenství mnoho zemí pře. Nejspíše však vznikly v Německu či Belgii, kde jsou dlouholeté spory o tradiční recept. Těžko říci, kde je pravda.

5 hvězdiček 1 recenze

PERNÍČKOVÉ CRINKLES

Porce 25 ks
Příprava 45 minutes

Co budete potřebovat

Na těsto

  • 280 g hladké mouky
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 150 g třtinového cukru
  • 90 g másla
  • 2 vejce

Na obalení:

  • moučkový cukr

Postup

  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme koření a kypřicí prášek. Směs promícháme a prosejeme do větší misky. Pak přisypeme cukr a opět promícháme.
  • Do sypké směsi vyklepneme vejce a vložíme změklé máslo. Z těchto surovin ručně vypracujeme kompaktní těsto, které vložíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici alespoň 2 hodiny uležet (Nejlépe však do druhého dne).
  • Když je těsto dostatečně odpočinuté, vyndáme jej z lednice.
  • Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
  • Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  • Nyní přistoupíme k přípravě sušenek. Z vychladlého těsta lžičkou odebíráme malé kousky, které vyválíme do kuličky. Kuličky poté obalíme v moučkovém cukru a poskládáme je na připravené plechy (Nebojte se kuličky obalit co nejvíce. Čím lépe budou obalené, tím hezčího efektu popraskání dosáhneme.). Oba plechy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je 12 minut.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Německo
Klíčová slova: cukroví, Perník, Vánoce

Zapojte se do konverzace

  1. Vlaďka says:

    Dobrý den,jak dlouho může být těsto v lednici,než začnu péct? Děkuji

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den,

      můžete nechat do druhého dne (24 hodin). Možná by zvládlo i déle, nenechávala bych však více jak 2 dny.

  2. 5 stars
    Výborný recept, peču tento měsíc už po čtvrté:-) Jen přidávám kakao, nechybí v receptu?

    1. Markéta Author says:

      Dobrý den, děkuji, že recept chutná. Vážím si toho. Do receptu trochu kakaa můžete přidat. Já ho tam nedávám, ale receptu by to nemělo ublížit.

      1. Míša says:

        Podle fotek tam kakao vidím… bohužel jsem si toho nevšimla a bez něj je to prostě moc světlé…

        1. Markéta Author says:

          Dobrý den,

          do tohoto receptu kakao nedávám, při focení tudíž použití nebylo. Barva se může lišit například použitím jiného perníkového koření. ❤️

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena