Čokoládové crinkles jsou již několik let stálicí při našem vánočním hodování. Jsou jednoduché, rychlé, krásné a velmi chutné. Ač ty čokoládové milujeme, letos to chtělo změnu, a proto jsem se pustila do nové, perníčkové varianty. Čokoládové crinkles jsou klasika, ale ty perníčkové předčily mé očekávání. Věřím, že osloví i Vás.
Co jsou crinkles?
Crinkles jsou sušenky, které charakterizuje popraskaná textura. Tradičně jsou vyráběné z čokoládového těsta obaleného v bílém moučkovém cukru. Během pečení těsto krásně popraská a vytvoří pro crinkles typickou strukturu i vzhled.
Název crinkles pochází z anglického slova, jež značí pomačkanost a popraskanost. Jejich historii je však obtížné dohledat, jelikož se o jejich prvenství mnoho zemí pře. Nejspíše však vznikly v Německu či Belgii, kde jsou dlouholeté spory o tradiční recept. Těžko říci, kde je pravda.
PERNÍČKOVÉ CRINKLES
Co budete potřebovat
Na těsto
- 280 g hladké mouky
- 3 lžičky perníkového koření
- 1 lžička kypřícího prášku
- 150 g třtinového cukru
- 90 g másla
- 2 vejce
Na obalení:
- moučkový cukr
Postup
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme koření a kypřicí prášek. Směs promícháme a prosejeme do větší misky. Pak přisypeme cukr a opět promícháme.
- Do sypké směsi vyklepneme vejce a vložíme změklé máslo. Z těchto surovin ručně vypracujeme kompaktní těsto, které vložíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici alespoň 2 hodiny uležet (Nejlépe však do druhého dne).
- Když je těsto dostatečně odpočinuté, vyndáme jej z lednice.
- Dva plechy vyložíme pečicím papírem.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
- Nyní přistoupíme k přípravě sušenek. Z vychladlého těsta lžičkou odebíráme malé kousky, které vyválíme do kuličky. Kuličky poté obalíme v moučkovém cukru a poskládáme je na připravené plechy (Nebojte se kuličky obalit co nejvíce. Čím lépe budou obalené, tím hezčího efektu popraskání dosáhneme.). Oba plechy vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je 12 minut.
Dobrý den,jak dlouho může být těsto v lednici,než začnu péct? Děkuji
Dobrý den,
můžete nechat do druhého dne (24 hodin). Možná by zvládlo i déle, nenechávala bych však více jak 2 dny.
Výborný recept, peču tento měsíc už po čtvrté:-) Jen přidávám kakao, nechybí v receptu?
Dobrý den, děkuji, že recept chutná. Vážím si toho. Do receptu trochu kakaa můžete přidat. Já ho tam nedávám, ale receptu by to nemělo ublížit.
Podle fotek tam kakao vidím… bohužel jsem si toho nevšimla a bez něj je to prostě moc světlé…
Dobrý den,
do tohoto receptu kakao nedávám, při focení tudíž použití nebylo. Barva se může lišit například použitím jiného perníkového koření. ❤️