SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 69: MRAMOROVÁ BÁBOVKA

6.7K
Bábovka je vizitkou každé kuchařky. Na první pohled se sice může zdát, že na jejím upečení není nic těžkého, ale upéci vláčnou, nadýchanou bábovku, za kterou se ani druhý den nemusíte stydět, není úplně lehký úkol. Lehké to není především v dnešní době, kdy se rozmohl trend olejových bábovek. Kdo to kdy viděl! Paní Sandtnerová to tedy rozhodně nebyla! V její praktické kuchařce naleznete hned 13 skvělých receptů na bábovku, kde každý z nich je zcela jiný a olej v nich nenajdete. Místo oleje používá máslo, kteje sice dražší, ale o poznání chutnější. Proč se tedy jednou nerozšoupnout! My to rozhodně máme v plánu a vyzkoušet je chceme všechny! V našich Sandtnerkovských výzvách jsme si už prubli báječnou kynutou bábovku, dnes jsme však dali na klasiku a pustili se do bábovky mramorové. Pokud se tedy i vy chcete stát pánem Bábovek, dejte na kvalitní suroviny, odhoďte olej a pojďte si s námi zkusit upéci opravdu poctivou bábovku. Tato bábovka Vám zaručí vláčnost i několik dní po upečení, ale ujišťuji Vás, že její chuť Vás natolik osloví, že než se otočíte bude pryč. Její chuť
tak druhý den už neozkoušíte!  
 
Co budete potřebovat:
  • 425 g polohrubé mouky,
  • 125 g másla,
  • 240 g cukru,
  • 5 vajec,
  • 1 balíček kypřícího prášku,
  • 1 citrón,
  • 250 ml smetany,
  • 15 g kakaa,
  • 1 hořkou mandli,
  • 20 g strouhanky.

Recept podle Sandtnerky:

Do utřeného másla přidáme cukr, žloutky,  jeden po druhém, citronovou kůru a vše třeme 20 – 25 minut. Poté přidáváme po lžících polovinu mouky a všechnu smetanu. Do ostatní mouky prosyjeme kypřící prášek. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, který současně přidáváme s moukou smíchanou s práškem. Lehce promíchané těsto rozdělíme na tři díly, první díl nalijeme do máslem vymazané a strouhanou houskou vysypané formy, do druhého dílu zamícháme strouhanou čokoládu nebo kakao, přidáme k prvému a do třetího dílu přikapeme citrónovou šťávu a strouhanou hořkou mandli a přidáme k ostatním. Takto připravenou bábovku dáme do trouby a pečeme ji zvolna 1 hodinu. Upečenou, prochladlou vyklopíme a pocukrujeme.  
Recept jsme dodrželi a bábovku pekli v troubě předehřáté na 180 °C.
Doba přípravy 1,5 hodiny s náročností 1/5. 

Zapojte se do konverzace

  1. Unknown says:

    Bábovky miluju! Nejlepší je, když obsahuje hodně kakaa, až je ta tmavá část skoro černá! (jestli mě chápeš :D)
    Z těch fotek jsem na ní dostala chuť!!!♥♥♥
    S láskou
    ♥JORIES♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

  2. Unknown says:

    Bábovku miluju! Ještě, když je ta kakaová část opravdu kakaová! 😀 Mňam! Mám na ní strašnou chuť!!! ♥♥♥

    http://basic-whitegirl.blogspot.cz/

  3. Bábovky doma peču docela často,olej opravdu nedávám.-)Tuhle určitě vyzkouším, vypadá a určitě i chutná moc dobře.hezký den.-)

  4. MONNIKA says:

    Bábovky jsou super, mám nejradši tu od mamky! 🙂

  5. Marcela - Nordic Passion says:

    Vypada luxusne, zkusim, i kdyz trit tak dlouho me docela desi:-). Ma babicka dela s olejem a je vlacna a nejlespi na celem svete:-) – vydrzi mnoho dni. Ono je to urcite i o kucharce, ja umeni po babicce nepodedila, ale nevzdavam se:-). M.

  6. Dáša F. says:

    Bábovka vypadá báječně, jen ochutnat. :O)

  7. Samantha says:

    Velmi krásný recept a hlavně jiný. Znám taktéž pouze olejové bábovky, a mám je ráda ale doma máme potíže že jsou těžší na trávení a já hledala nějakou “lehčí” variantu. Našla jsem jí a je výborná. Bábovka se krásně povedla.
    Co však bohužel dávám jako mínus je popis receptu. Netvrdím, že jsem znalá pekařka či kuchařka, ale už těch 15 let peču doma pro rodinu a přátele a baví mě to takže peču aktivně. A Váš recept jako takový postrádá přesnější popis. První a zásadní za mě, je určení druhu surovin – tady narážím na cukr. Je napsáno jen cukr. Kdo zná tak ví že pro utření másla jde výhradně cukr krupice, kvůli vzduchu a nesmí jít krystal, jinak je vše zničeno ale spousta lidí tohle neví, proto za mě chybí přesnější určení druhu potraviny. Taktéž “třené máslo” – hned každý nepochopí jak se dělá a třebas já si pamatuji že jsem se s ním zpočátku hodně natrápila jako začátečník, když se začínala péct. To může spoustu lidí odradit a napsat stručně postup by podle mě pomohlo mnoha těm co na tom třebas ztroskotají.
    Jinak jsem ráda, že jsem na váš blok narazila, zkouším mnohé recepty a jsou výborné, doma je spokojenost z rozmanitosti a změny podávaných jídel a výborných gastronomických zážitků 🙂

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      děkuji, že se recept líbí.

      Chápu, že je recept velmi stručný a věřím, že v ostatních receptech najdete větší propracovanost. Vše se vyvíjí a toto je jeden z prvních receptů blogu. Recepty ze Sandtnerkovské výzvy nejsou naše vlastní recepty. Jedná se o výzvu, kdy jsme na začátku blogu zkoušeli recepty z kuchařky paní Sandtnerové, abychom se více zdokonalili v české kuchyni. Tyto recepty jsou opisem z kuchařky, až postupem času jsme začali vymýšlet vlastní recepty, které se snažíme podrobně popisovat tak, aby nikdo neudělal chybu a došel ke zdárnému výsledku.

      Moc děkuji za připomínku co se cukru týká. V receptech ne vždy uvádím druh cukru a máte pravdu, že by to bylo vhodné.

      Děkuji a přeji ať Vám u nás i nadále chutná.
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena