PIKANTNÍ MASOVÝ KOLÁČ

Bytem nám voní kořeněné vepřové, které již dvě hodiny dusím na plotně a mě tato vůně vrací do vzpomínek na příjemné procházky centrem a...


Bytem nám voní kořeněné vepřové, které již dvě hodiny dusím na plotně a mě tato vůně vrací do vzpomínek na příjemné procházky centrem australského Sydney. To vlhké teplo ve vzduchu i slunce, které prosvítalo mezi prosklenými budovami jednoho z nejkrásnějších měst, kterým se naše planeta může chlubit. Chodívali jsme tudy každé ráno našich dní v Austrálii a nechávali se svádět stylovými kavárnami, kterými je toto místo doslova napěchované. Nešlo jim odolat a my díky nim propadli všem těm chutím daleké Austrálie, které si doma tak rádi připomínáme. Třeba jako právě dnes tu malou koláčkárnu v Newtawnu, která již zdálky voněla masovými koláči a lákala svou jedinečnou atmosférou. Ani nevíte jak ráda bych v ní opět nyní seděla!



Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 3 hodiny

Co budete potřebovat (na 16 koláčků):
  • 700 g listového těsta (nejlépe uděláte když si připravíte domácí listové ZDE)
  • 1 kg vepřového bůčku,
  • 1/2 l masového vývaru (dle chuti)
  • 100 g čedaru,
  • 5 jarních cibulek,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 chilli papričky,
  • 1 velká mrkev,
  • 100 g pekingského zelí,
  • 40 g rajského protlaku,
  • 1 lžíce třtinového cukru,
  • 1 lžíce mleté papriky,
  • 1 bobkový list,
  • 1 lžička oregana,
  • pepř,
  • sůl.

Postup:
  1. Vepřový bůček očistíme od případné kůže a přebytečných tukových částí. Neočišťujte však všechny protože právě ony dávají masu tu správnou chuť. Poté maso nakrájíme na cca 2 cm velké kostky.
  2. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka přičemž si zvlášť oddělíme bílou část a nať. Mrkev oškrábeme, podélně přepůlíme a nakrájíme na měsíčky. Zelí nakrájíme na menší dílky. Česnek očistíme a utřeme a chilli papričky zbavíme semínek a nasekáme nadrobno.
  3. Ve větším hrnci rozehřejeme trochu oleje a maso na něm ze všech stran opečeme. Při opékání pustí hodně šťávy a my ho v ní necháme dusit.
  4. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a jarní cibulku na něm necháme zesklovatět. Poté přidáme mrkev a zelí a necháme ho 3 minuty opékat. Dále přidáme česnek a chilli papričky. Vše zamícháme a přendáme k dusícímu se masu.
  5. Do hrnce přidáme protlak, cukr, papriku, bobkový list, oregano, dle chuti sůl a pepř a pokud nemá maso dostatek tekutiny přidáme vývar. Vše promícháme, přiklopíme poklicí a necháme 2 hodiny dusit. Během dušení maso občas promícháme a pokud je potřeba dolijeme vývar. Maso by však nemělo plavat v tekutině, mělo by jí být jen tolik aby se nepřichytilo.
  6. Po dvou hodinách dušení maso rozmělníme vidličkou. Mělo by jít lehce roztrhat, pokud ne, nechte jej ještě 30 minut dusit. Hotové maso odstavíme z plotny, vyndáme bobkový list a směs necháme odchladnout.
  7. Listové těsto rozdělíme na dvě části. Jednu dvoutřetinovou a druhou jednotřetinovou. Tu větší vyválíme na 3 mm silně a po delší straně ji srolujeme do válečku. Poté dáme váleček na 15 minut vychladit do lednice.
  8. Druhé těsto vyválíme na 3 mm silně a vykrájíme z něj 16 koleček o velikosti trochu větší než je jeden z otvorů muffinové formy, tedy cca 6 cm.
  9. Vychlazené těsto rozkrájíme na 2 cm tlustá kolečka a poskládáme je do muffinové formy. Každé z nich vymačkáme do tvaru košíčku a do tohoto košíčku naklademe připravenou masovou náplň cca 0,5 cm pod okraj košíčku. Okraj košíčku pomažeme rozkvedlaným vajíčkem. Na vrch náplně nastrouháme trochu čedaru a košíček přiklopíme kolečkem z listového těsta, který zatlačíme do krajů. Vršek těsta propíchneme vidličkou aby se nevzdul a pomažeme vejcem.
  10. Takto připravené košíčky pečeme v troubě na 180 °C asi 20 minut nebo tak dlouho, dokud nezačnou zlátnout.
Masový koláč lze přichystat i do velké koláčové formy a pokud nemáte chuť na koláč, můžete si náplň připravit jako pikantní směs na smaženou topinku. 



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images