ČOČKA S KRŮTÍM PLÁTKEM A ZELENINOVÝMI HRANOLKY

1.7K
 https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel 
Někdo si z dovolené vozí mušle, jiný pohledy, my si z ní vozíme “jídlo.” Ať už je to koření, ořechy nebo sýry, vždy si z každé země, kterou navštívíme, snažíme dovést nějakou tu dobrotu, která nám doma opět navodí chuť dálek. Teď, když je Štěpánek ještě malý, moc se za hranice naší země nepouštíme. Máme však okolo sebe ty, kteří nám cizokrajné dobroty ze svých cest rádi přivezou.  
Tak třeba tuhle čočku, tu nám přivezli naši ze své cesty po Lefkádě. Při prozkoumávání ostrova zavítali do horské vesničky Englouvi, jež je touto čočkou proslulá, a čočce prostě neodolali. Jedná se totiž o speciální druh, který je jedinečný velkým množstvím minerálů a také tím, že je i po uvaření poněkud pevná. Ani snad není možné ji rozvařit! Je velmi výživná a díky jedinečné chuti velmi oblíbená u veganů i všech, kteří se zabývají zdravou výživou. Řekové si jí také patřičně cení, mají ji málo, což jim neumožňuje ji vyvážet, a tak ti, kteří si ji při svých cestách zamilovali, si ji objednávají na dálku. I nám velmi zachutnala a tak až někdy pojedete na tento krásný ostrov, vzpomeňte si na nás a zavítejte do této gurmány slavné vesnice, určitě osloví i Vás!
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/
Co budete potřebovat (pro 6 osob):
  • 1/2 kg čočka z Englouvi (nebo klasická zelená čočka),
  • 200 g červené čočky,
  • 3/4 kg krůtích prsou,
  • 2 mrkve,
  • 1/4 celeru,
  • 1 petržel,
  • 1 malá cibule,
  • 2 šalotky,
  • 150 g slaniny, 
  • 2 lžíce vinného octa,
  • dijonská hořčice,
  • lžička provensálského koření,
  • sůl,
  • pepř. 
Zelenou čočku namočíme den předem do vody. Druhý den ji uvaříme ve vodě zhruba 20 minut. Červenou čočku uvaříme zvlášť, té stačí 10 minut. Obě čočky scedíme. Ve velké pánvi si na oleji zpěníme na jemno nakrájenou šalotku se slaninou a až zesklovatí, přidáme k ní obě čočky. Směs osolíme, opepříme, přidáme ocet a zamícháme. Poté ji ještě chvíli necháme prohřát a dle potřeby dochutíme.
Dále si připravíme krůtí plátky tak, že je osolíme, opepříme a potřeme dijonskou hořčicí. Mezitím si v hlubší pánvi necháme mírně zesklovatět na drobno nakrájenou cibulku a když mírně zezlátne, vyndáme ji vedle na talířek. Poté na pánvi orestujeme krůtí plátky z obou stran, přidáme připravenou cibulku, pánev přiklopíme poklicí a necháme plátky chvíli dusit ve vlastní šťávě. Na závěr přidáme provensálské koření a necháme ještě chvíli dusit. Mezitím si nakrájíme zeleninu na malé hranolky, které orestujeme na másle a můžeme podávat.
Doba přípravy 2 hodiny s náročností 3/5.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Zapojte se do konverzace

  1. Marie Králová says:

    Zajímavá kombinace, určitě vyzkouším. M.

    1. Markéta says:

      Budeme rádi, když pak dáte vědět jak Vám chutnalo!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena