CATAPLANA

2.4K
Ať už jsou to země plné hor nebo přímořská letoviska, vždy se během našich cest snažíme ochutnat vše, co daná země nabízí. Pokud se vydáme do oblastí na břehu moře, nesmí na našem listu ochutnaných jídel chybět čerstvé ryby ani mořské plody. Kde jinde je taky ochutnat, než právě u moře? 


Portugalsko, jakožto země mořeplavců je na dary moře bohatá. Můžete je ochutnat prakticky v celé zemi, čím více se však blížíte k jižnímu pobřeží, tím častěji na ně narazíte. Třeba takový jižní region Algarve, který je značně zasažen středozemní kuchyní je na mořské plody vyhlášený, proto odtud nemůžeme odjet bez ochutnání vynikající cataplany. Kotlík plný darů moře s vůní vína, rajčat a jemně pikantní chuti klobásy chorizo, je totiž jednou z našich nejkrásnějších chuťových vzpomínek z Evropy.  






Náročnost: Velmi jednoduché


Doba přípravy: 1 hodina

  • očištění mořských plodů 20 minut,
  • příprava surovin 10 minut,
  • vaření 30 minut

Co budete potřebovat (pro 4 osoby):

  • 750 g čerstvých živých slávek,
  • 500 g nevyloupaných krevet,
  • 150 g klobásy chorizo,
  • 750 g loupaných rajčat v konzervě,
  • 3 cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • 1/2 l kuřecího vývaru,
  • 300 ml bílého vína (suchého),
  • 1 bobkový list,
  • 3 lžičky papriky (koření),
  • hrst sekané petrželky,
  • chilli,
  • sůl,
  • olivový olej,
  • 1 citron,
  • 3 bagety.

Postup:


Pokud máte nádobu zvanou cataplana, ve které se tento pokrm tradičně připravuje, jste šťastlivci, pokud ne, postačí Vám pro tyto účely pánev s poklicí. My používáme pánev wok.

  1. Nejprve očistíme mořské plody. Krevety oloupeme tak, že hlavičku odlomíme v protisměru jejího pohybu a poté nařízneme krunýř a odloupneme jej. Na závěr vyndáme střívko. Střívko má kreveta nečekaně na zádech, zajeďte jí proto nožíkem mezi “žebra” a opatrně ho vytáhněte. Očištěné krevety propláchněte ledovou vodou a odložte je na stranu. Teď se vrhněte na slávky. Slávky přeberte. Oddělte zavřené a otevřené kousky. Zavřené slávky, které mají zničenou lasturu (je v nich díra) vyhoďte. S otevřenými slávkami několikrát poklepejte a pokud se zavřou dejte je k zavřeným slávkám. Ty slávky, které i po poklepání zůstanou otevřené vyhoďte. Zavřené slávky očistěte kartáčkem a odstraňte jim přečnívající vousky, pořádně je propláchněte a dejte stranou. 
  2. Klobásu nakrájíme na kolečka, cibuli na větší kostičky, česnek utřeme a rajčata párkrát překrájíme. Nyní máme připraveno a teď už to půjde raz dva!
  3. Na pánvi na olivovém oleji necháme zesklovatět cibulku, poté přidáme chorizo a zlehka ho opečeme. Když cibulka začíná zlátnout, přidáme bobkový list, 3 stroužky utřeného česneku, papriku, sůl, dle chuti chilli a nakrájená rajčata i s protlakem, který v konzervě zůstal. Na závěr do omáčky přilijeme vývar. Směs pěkně promícháme a necháme 15 minut probublávat, aby se nám omáčka částečně svařila. 
  4. Nyní směs ochutnáme a dle potřeby dochutíme (solí, paprikou, chilli).
  5. Když máme omáčku zredukovanou, stáhneme teplotu, přiklopíme pánev poklicí a vrhneme se na mořské plody. Ve větším kastrolu (tak velkém, aby se nám tam všechny slávky pohodlně vešly) rozehřejeme trochu olivového oleje, přidáme česnek a necháme ho několik vteřin opékat, poté přidáme očištěné slávky, zalijeme je připravenou omáčkou, přilijeme víno, směs zamícháme, přiklopíme poklicí a necháme 10 minut dusit. Mušle se musí v teple otevřít, ty které se neotevřou nejezte. 
  6. Než se slávky rozevřou, nakrájíme si citrón na klínky a najemno nasekáme petrželku.
  7. Směs zamícháme a navrch naklademe připravené krevety a citron. Hrnec opět přiklopíme poklicí a necháme 3 minuty podusit. Sami uvidíte, jak pěkně krevety začnou růžovět a stáčet se do kola.
  8. Na závěr posypeme cataplanu nasekanou petrželkou a můžeme podávat.
  9. Cataplanu jíme hned po uvaření a přikusujeme k ní čerstvou bagetku. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena