CHLEBOVÁ POLÉVKA

6.7K
Rychle připravených jídel, které nám pomůžou zlikvidovat zbytky v kuchyni není nikdy dost! Určitě to totiž také znáte. Přinesete si domů čerstvý chléb a s radostí do něj zakrojíte abyste si na něm pochutnali, jenže ejhle, v chlebníku ještě jeden chléb čeká a moc čerstvý není. Teď je jen na, Vás zda obětujete starý chléb a pustíte se do nového nebo přemůžete svůj chtíč a nejdříve s ten potřebujete. My Vám dnes v tomto rozhodování pomůžeme. Nabízíme Vám totiž recept, který Vám ukáže, jak starý chléb zužitkovat, tak trochu jinak!  

Když jsme se tento měsíc prodírali vzpomínkami na naší cestu po Portugalsku, připomínali jsme si jídla, která jsme zde ochutnali a která jsou pro tuto zemi typická. Díky tomuto návratu do minulosti jsme si vzpomněli na starou českou chlebovou polévku, která je sice doma u nás, ale v Portugalsku jí podobný recept také najdete. Je na ní fantastické to, že je hotová během pár minut a že její náročnost surovin je téměř nulová. Dnes totiž budeme potřebovat jen to, co máte doma snad vždycky.

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 30 minut
  • 5 minut příprava surovin,
  • 25 minut vaření.

Co budete potřebovat (4 porce):



  • Starý chléb (500 g),
  • 2 l zeleninového vývaru,
  • 8 stroužků česneku,
  • 2 lžíce kmínu,
  • 2 lžíce majoránky,
  • 4 vejce,
  • hrst petrželky,
  • sůl.

Postup:



  1. Do velkého hrnce nalijte vývar (zle použít i vodu, ale pak si musíte dát záležet na dochucení) přidáme k němu kmín a necháme zahřívat.
  2. Starý chléb rozdrolíme do hrnce s vývarem a kůrky pokrájíme na menší kousky (poměr kůrek a vnitřku chleba by měl být stejný, aby polévka nebyla blemcavá) a polévku necháme alespoň 10 minut vařit, aby se chleba pěkně rozpustil.
  3. Česnek utřeme se solí a když je chléb rozpuštěný, přidáme jej do polévky. Dále přidáme  i majoránku a polévku necháme dalších 10 minut vařit.
  4. Zatímco se polévka vaří, nasekáme si na jemno petrželku, vejce vyklepneme do misky a zlehka je v ní rozkvedláme. 
  5. Když je chléb v polévce zcela rozpuštěný, zamícháme do polévky vejce a petrželku a můžeme ji podávat. Polévku lze podávat i ve vydlabaném bochníku, vnitřek chleba pak můžete použít na canapky, které můžete vykrájet například vykrajovátkem.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena