PORTUGALSKÁ KUCHYNĚ

1.9K

Jsou tomu už téměř čtyři roky, co jsem prvně navštívila Portugalsko. Franta ho měl projeté se svými kamarády a já stále čekala na to, až přijde ta chvíle, kdy se do země mořeplavců také podívám. Velmi mě totiž lákala…

Pamatuji si to jako dnes. Tehdy jsem neprožívala příliš šťastné období. Byla jsem často nemocná a ani na duši mi nebylo moc dobře. Studijní nároky, které byly vysoké a já si je při honbě za červeným diplomem nastavila ještě výš než normální člověk snese, mi psychiku dosti podlomily a já těžko chápala, že se vše prostě stíhat nedá. Nebylo to hezké období. Měla jsem však vedle Frantu, který sice mé problémy moc nechápal, ale to, že mi není dobře, bylo prostě nepřehlédnutelné. Rozhodl se tedy konat. Vytáhl mě z domu a vzal mě někam, kam jsem chtěla již dlouhá léta, do Portugalska. Do země na samém konci Evropy, země dlouhých pustých pláží, země plné strmých skalisek omílaných divokými vlnami oceánu, ale i země hor, starobylých památek, pestré kuchyně a znamenitého vína. Zde jsme se znovu zamilovali a objevili lásku nejen sami k sobě, ale i lásku k cestování a cizí kuchyni.

V Portugalsku jsme strávili 18 dní během kterých jsme tuto zemi projeli křížem krážem. Celkově jsme tak najezdili 2500 kilometrů. Poznali jsme pohádková pobřeží jižního regionu Algarve, krásný historický Lisabon a vínem provoněné Porto. Dlouhé hodiny jsme pozorovali místní rybáře při lovu ryb a během poznávání místní kuchyně zažili ne jedno dobrodružství. Během této dovolené jsme poznali, že portugalská kuchyně toho má hodně co nabídnout a rádi na ni vzpomínáme. Věřím, že osloví i Vás.

Strategická poloha na břehu Atlantiku již od dob kolonizace  ovlivňuje místní kuchyni. Možná to byl Vasco de Gama, který poprvé přivezl z Indie do Portugalska černý pepř, hřebíček a muškátový oříšek a který tak mohl být příčinou toho, že je portugalská kuchyně tak výrazně provoněná kořením. Koření se zde používá více než v sousedním Španělsku a na rozdíl od něj, je výrazně ovlivněno kuchyní východu.

Přímý přístup k oceánu neovlivňuje místní kuchyni pouze skrze mořeplavectví, ale také skrze rybolov. Díky dlouhému pobřeží, které se táhne od severu až k jihu země (tedy celých 1 793 km) je Portugalsko vyhlášené svou přípravou ryb. Široký oceán nabízí možnosti lovu nejrůznějších druhů, které Portugalci jí snad na tisíce různých způsobů. Třeba takovou tresku, která je téměř národním pokrmem, zde můžete prý ochutnat každý den v roce trochu jinak, umí ji prý na 365 způsobů.

Stejně jako v každé jiné zemi, i Portugalsko nabízí krajová jídla, kuchyně se tak mírně odlišuje v každém z 18 regionů. Blíže k pobřeží se objevují hlavně ryby a mořské plody a čím více se vrháme do středu země, tím více objevujeme zemité a masité pokrmy plné brambor a zeleniny. Třeba takového čuníka zde zpracují také téměř celého! Jih země charakterizuje středomořská kuchyně doplněná aromatickými bylinkami, olivami, kapary a nemalou mírou olivového oleje. Nelze také opomenout velmi sladké zákusky, na které narazíte všehovšudy vlastně po celém Portugalsku. A jak je to s přílohami? Prim zde hraje rýže a brambory, ono co si budeme povídat, k rybám se tyto přílohy hodí nejlépe a protože je Portugalsko největším konzumentem ryb v Evropě a třetím největším na světě (hned po Japonsku a Islandu), nemůžete tomu být snad ani jinak.

Máte-li chuť na naši úpravu kuřete Piri piri, lákavou Cataplanu, portugalský toust Fracesinha, koláčky pastel de nata či něco dobrého k portskému vínu, zachovejte nám přízeň i v následujících dnech. Celý tento měsíc bude totiž věnován pestré portugalské kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena