
Pastel de nata je malý sladký koláček, se kterým se v Portugalsku setkáte snad po celé zemi. Najdete ho v kavárnách, pekárnách a restauracích a k našemu překvapení i na fotbalovém utkání. Když jsme na závěr našeho pobytu zavítali na fotbalové utkání slavného týmu Benfica, František zmerčil pána, který během hry roznášel v uličce něco dobrého k snědku, nevěděli jsme co to je, ale jelikož jsme byli přesvědčeni, že k fotbalu se nejvíce hodí párek nebo klobása, mávli jsme si na něj, poslali mu přes tribunu peníze a už k nám letěl balíček tajemné dobroty. A ejhle, i tady jsme našli pastel de nata. Je to prostě dobrota, kterou si Portugalci dopřejí vždy a všude. Proto ani u nás v měsíci plném putování za gastronomií této země, nemůže tento sladký zákusek chybět. Jak se říká, to nejlepší na závěr!

Prapůvod vzniku je přikládán dvou řádovým sestrám z kláštera Mosteiro dos Jerónimos z Lisabonu. Tehdy se totiž na škrobení klášterních hábitů používaly vaječné bílky a díky tomu vznikal přebytek žloutků. Hojně se tedy využívali při vaření a zejména při přípravě sladkých dezertů. Ač byl tento recept řádovými sestrami bedlivě střežen, dostali se k němu kněží, kteří se na něm rozhodli vydělat. Byli si totiž vědomi nehynoucí portugalské lásky ke sladkým žloutkovým koláčkům, a proto založili slavnou pekárnu Pasteis de Belém, jež je dnes součástí chráněného kulturního dědictví UNESCO a ve které se tyto vynikající koláčky pečou dodnes.
Určitě Vám nemusíme říkat, že původní recept je bedlivě střežen a zná jej jen několik zainteresovaných osob. Tyto koláčky nesou název pasteis de Belém a po celé zemi se je různé pekárny snaží napodobit, aby však nedocházelo k právním rozporům, koupíte zde tyto napodobeniny pod názvem pastel de nata a pod tímto názvem si je dnes upečeme i my.

Náročnost: Náročné, pokud však použijete kupované listové těsto, máte polovinu úspěchu za sebou a pak už se náročnost pouze střední.
Doba přípravy: 1 hodina 8 minut
- 30 minut práce s těstem,
- 30 minut příprava náplně,
- 8 minut pečení
Co budete potřebovat (50 ks):
- 400 g listového těsta (můžete jej koupit nebo si jej připravit doma podle tohoto receptu)
- 500 ml smetany,
- 200 ml vody,
- 50 g kukuřičného škrobu,
- 250 g třtinového cukru,
- kůra z 1/2 citrónu,
- 1 celá skořice + mletá skořice na závěrečné posypání,
- 2 vejce + 4 žloutky,
- vanilka (1/2 lusku),
- moučkový cukr na posypání.
Postup:
- Těsto vyválíme na obdélník tenký 3 mm, delší částí jej po směru zarolujeme do kompaktního válečku, který necháme v lednici zchladit. Mezitím si připravíme náplň.
- Do kastrolku nalijeme vodu, přidáme třtinový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a celou skořici. Směs vaříme dokud se cukr zcela nerozpustí (trvá to cca 10 minut). Poté jej odstavíme nebo dáme do chladu, dále jej totiž budeme používat studený.
- Připravené listové těsto vytáhneme z lednice, nakrájíme jej na cca 1,5 cm silná kolečka. Každé kolečko vložíme do formičky a vymačkáme jej tak, aby byl celý košíček vytlačený těstem.
- Troubu dáme předehřívat na 180 °C (horkovzduch).
- Nyní doděláme náplň. Do misky vložíme vejce, žloutky a kukuřiční škrob a metličkou směs rozmícháme do hladka.
- Do dalšího kastrolku nalijeme smetanu, zrníčka z vanilky i celý její lusk. Na mírném ohni smetanu zahříváme, aby ji vanilka pěkně provoněla a těsně před bodem varu ji odstavím. Dále do ní svižně zamíchám žloutkovou směs a za stálého míchání také chladný cukrový sirup. Náplň nalijeme do připravených formiček cca 0,5 cm pod okraj.
- Koláčky pečeme 8 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Postupně uvidíte, jak se na povrchu začnou dělat černé puchýřky, to je známka toho, že jsou již hotové.
- Horké koláčky hojně pocukrujeme a posypeme skořicí.

Byl jsem v Portugalsku na kurzu jak dělat pastely a myslím, že kdyby Portugalci viděli Váš recept, tak nám vyhlásí válku 😀
Dobrý den,
to je velmi zvláštní. Tento postup i recept mám od své portugalské kamarádky (je v Portugalsku rodilá). Každý recept mám vždy pečlivě nastudovaný a ověřený ze zdroje, odkud recept pochází, abych si byla jistá, že přináším autentický pokrm. Škoda, že jste nenapsal, v čem se podle Vás recept liší.
Markéta