DADAR GULUNG (KOKOSOVÉ PALAČINKY S PANDANEM)

6K
Nejspíš se asi budu opakovat, když Vám povím, že palačinky jsou mým nejoblíbenějším sladkým jídlem, ale já si jednoduše nemohu pomoct! Palačinky jsou totiž jídlem, který jsem se naučila vařit už jako malá holka, a zároveň jsou i dezertem, který si v restauracích objednávám snad úplně nejčastěji. Ano, možná Vám to může připadat bez nápadu, a raději byste si v restauraci pochutnali na sufflé či créme brulée, ale za ta léta, co jsem těchto sladkých amolet spořádala ne jedno kilo, se mi tato vášeň pro palačinky vyplatila. Poznala jsem totiž neotřelé chutě, zajímavé kombinace i netradiční přípravu, která mi zas o něco více rozšířila obzory v této sladké oblasti. 

Ať už se jedná o sladké či slané varianty, vždy si u palačinek přijdu na své. Ráda vzpomínám na variantu s řepou, kterou jsme ochutnali v daleké Austrálii, nebo sladké palačinky s kousky banánů ze Seychelských ostrovů. Ač mají obě varianty hodně co do sebe, na vrcholu chutí se u mě bezesporu nalézá zelená palačinka Kuih Dadar, kterou jsme prvně ochutnali při našich toulkách po Bali. Jejich barva je stejně jako Bali samotné, krásně zelená a plná přírody. Do palačinek se totiž přidává šťáva z pandanových listů, které jsou v kuchyni Jihovýchodní Asie hojně využívány a já jsem naprosto nadšená z toho, že tato rostlina je tolik celosvětově oblíbená, že i u nás je běžnou součástí českých domácností. Není tedy problém si tento pokrm přichystat v pohodlí domova bez zbytečného shánění nesehnatelných surovin a vnést tak domů trochu toho exotického ducha.
Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 1 hodina
  • 20 minut příprava náplně,
  • 10 minut příprava těsta,
  • 30 minut smažení a plnění palačinek.

Co budete potřebovat (na 10 ks):


Na náplň:
  • 100 g másla,
  • 200 g palmového cukru,
  • 100 ml vody,
  • 1 kokosový ořech.

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky,
  • 2 vejce,
  • 200 ml vody,
  • 20 listů pandanu,
  • 400 ml kokosového mléka,
  • špetka soli.
Pandan je ta rostlina, kterou vidíte na obrázku v levém horním rohu. My tam máme malinký pandan, který se nám podařilo zakořenit, na tento recept potřebujete klasicky vzrostlou rostlinu.

Postup:
  1. Nastříhané listy pandanu omyjeme, nakrájíme je na malé kousky a spolu s vodou (200 ml) je dohladka rozmixujeme. Směs přecedíme přes sítko, aby nám vznikla čistá tekutina bez zbytků.
  2. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, obě vejce, pandanovou vodu, kokosové mléko (Mléko si předem pořádně rozmíchejte, aby vznikla hladká tekutina bez cufků.) a z takto připravených surovin umícháme hladké tekuté těsto, které necháme chvíli odležet (Můžete jej nechat odležet i do druhého dne v lednici, suroviny se tak lépe spojí a mouka pěkně nasákne vše potřebné.).
  3. Mezitím si připravíme náplň do palačinek. Kokosový ořech rozděláme, kokos vyloupneme, očistíme ho od hnědé části a nastrouháme najemno (V nouzi můžete použít i kupovaný strouhaný kokos, ale ten čerstvý je mnohem autentičtější.). Na pánvi si necháme rozpustit máslo, přidáme palmový cukr, vodu a necháme směs mírně probublávat, dokud se cukr nerozpustí. Když je cukr rozpuštěný, přidáme nastrouhaný kokos, směs promícháme a vaříme, dokud se tekutina nevstřebá a neodpaří. Poté pánev odstavíme a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Směs si můžete připravit i den předem, jen ji před plněním vyndejte z lednice, aby nebyla při konzumaci studená.
  4. Na pánvi na rozpáleném oleji smažte palačinky o velikost cca 18 cm. Palačinky smažíme zprudka a velmi krátce, aby byly vláčné a netrhaly se. Stačí jim 1/2 minuty z jedné a 10 vteřin z druhé strany.
  5. Usmažené palačinky plníme kokosovou náplní tak, že do spodní poloviny palačinky dáme jednu lžíci kokosové směsi, přes ní přehneme spodní kraj, poté pravý a levý kraj a palačinku směrem nahoru zarolujeme (Balíme je stejně jako jarní závitky). 
  6. Palačinky podáváme k oblíbenému čaji nebo kávě. 

Máte rádi palačinky? Vyzkoušejte i náš recept na klasické palačinky s tvarohem a třešněmi. Odkaz ZDE.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena