ROUGAILLE Z OSTROVA MAURICIUS

Rougaille je přesně jedním z těch jídel, které jednoduše nelze nemilovat. Je totiž velmi snadné, rychlé, lehké a především neskutečně...


Rougaille je přesně jedním z těch jídel, které jednoduše nelze nemilovat. Je totiž velmi snadné, rychlé, lehké a především neskutečně dobré. My jsme jej objevili před pár lety na naší dovolené na krásném ostrově Mauricius, kde je rougaille tradičním pokrmem, na které jsou Mauricijci právoplatně hrdí. Každá rodina má svou vlastní variantu, která se dědí z generace na generaci a tak zde existuje poměrně široká škála variací tohoto pokrmu, jedno však všechny tyto variance spojuje, je to vůně na slunci uzrálých rajčat, aromatického zázvoru, koriandru a voňavého tymiánu. Pusťte dnes do vašeho domu trochu exotických chutí a připravte si s námi rougaille, které jsme si přivezli z ostrova Mauricius.


Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 40 minut
  • 10 minut očistění mořských plodů,
  • 10 minut příprava ostatních surovin,
  • 20 minut vaření.
Co budete potřebovat (na dvě porce):
  • 12 velkých garnátů,
  • 400 g rajčat,
  • 140 g rajského protlaku,
  • 1 velká cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • 50 g čerstvého zázvoru,
  • 10 snítek tymiánu,
  • hrst čerstvého koriandru,
  • chilli,
  • sůl,
  • pepř
  • olivový olej.
K omáčce rougaille se jako příloha nejlépe hodí rýže,

Postup:
  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Rajčata nakrájíme na měsíčky, cibuli nakrájíme na jemno, zázvor oloupeme a nakrájíme jej na drobné kostičky, česnek utřeme a koriandr nasekáme na jemno. 
  2. Rýži vložíme do rýžovaru nebo ji připravíme dle návodu na obalu.
  3. Nyní si očistíme mořské plody. Krevety oloupeme tak, že hlavičku odlomíme v protisměru jejího pohybu a poté nařízneme krunýř a odloupneme jej. Na závěr vyndáme střívko. Střívko má kreveta nečekaně na zádech, zajeďte jí proto nožíkem mezi "žebra" a opatrně ho vytáhněte. Očištěné krevety propláchněte ledovou vodou a odložte je stranou.
  4. Na pánev si nalijeme olivový olej, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme k ní utřený česnek a připravený zázvor. Vše krátce orestujeme. K orestované směsi přidáme snítky tymiánu a vše řádně promícháme a necháme za mírného zahřívání provonět.
  5. Na druhé pánvi rozehřejeme cca 50 ml olivového oleje, na kterém zvolna opečeme očištěné garnáty. Garnáty opékáme za častého obracení 2 minuty. Když jsou dobře opečené, odstavíme je stranou.
  6. Nyní do cibulové směsi přidáme rajčata, rajčatový protlak, koriand a dle chuti sůl, pepř a chilli. Vše promícháme a cca 10 minut opékáme dokud rajčata pěkně nezměknou. 
  7. Na připravenou omáčku položíme předpřipravené garnátky, pánev přikryjeme poklicí a směs necháme ještě 5 minut dusit. 
  8. Omáčku rougaille podáváme hned po uvaření a jako přílohu k ní podáváme rýži.


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images