AUSTRALSKÁ JEHNĚČÍ KÝTA GLAZOVANÁ GRANÁTOVÝM JABLKEM

2.3K

Neuplyne snad jediný týden, kdy bychom si nevzpomněli na naší cestu do Austrálie a na Nový Zéland. I přestože jsme v australském Sydney strávili pouze několik dní, toto město nás naprosto učarovalo. Musím přiznat, že to bylo první místo na světě, o kterém jsme shodně prohlásili, že bychom tam dokázali a hlavně, že bychom tam chtěli žít. 

Jednou z mnoha věcí, kterou nás na Sydney okouzlila, byla místní gastronomie. Tento kout světa je totiž doslova napěchovaný nekonečnou škálou inspirativních chutí a je pro nás tak velmi těžké nevařit pouze Austrálií inspirovaná jídla. Když se tak nedávno skoro ve všech řeznictvích objevovalo v nabídkách jehněčí maso, nemohli jsme mu odolat a koupili si krásný kousek jehněčí kýty. Oba jsme pak seděli v autě a po cestě vzpomínali na to, jak jsme ochutnali tu nejlepší úpravu jehněčí kýty právě v Sydney. Asi nikdy z hlavy nevymažeme to, jak nás kombinace rozmarýnu, granátového jablka a jemného jehněčího masa dostala do kolen. Do té doby mi jehněčí maso nic neříkalo a od té doby jsem se jej konečně naučila jíst a co více? Dokonce jsem si jej zamilovala! Ať chceme nebo ne, tato kuchyně se nám jednoduše vryla pod kůži.



Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny 40 minut + 12 hodin naložení masa

  • 15 minut příprava marinády,  
  • 15 minut příprava zeleniny, 
  • 10 minut orestování kýty,  
  • 2 hodiny pečení.

Co budete potřebovat:

  • 2 kg jehněčí kýty s kostí,
  • 11 středních brambor,
  • 3 paličky česneku + 3 stroužky,
  • 3 granátová jablka,
  • 1 rovná lžíce sušeného oregana,
  • 4 snítky rozmarýnu,
  • 20 ml olivového oleje,
  • sůl,
  • pepř.
Postup:

  1. Jehněčí kýtu si očistíme a ostrým nožem nařízneme její povrch, po zhruba 1,5 cm rozestupech. Vezmeme dvě snítky rozmarýnu, nasekáme je na jemno, přidáme olivový olej, oregano, 3 stroužky prolisovaného česneku, sůl a pepř. Vše v misce smícháme a kýtu marinádou důkladně potřeme. Dejte si záležet, ať marináda pěkně zateče i do spár. Poté pekáč přikryjeme fresh folií a kýtu dáme do druhého dne na chladné místo odležet.
  2. Druhý den si namarinovanou kýtu zprudka na pánvi ze všech stran orestujeme. Restujte ji tak dlouho, dokud lehce nezhnědne a maso se tak nezatáhne, celkem to trvá asi 10 minut.
  3. Troubu si dáme předehřát na 200 °C.
  4. Jehněčí kýtu přendáme z pánve do většího pekáče, přelijeme ji výpekem, který nám zbyl na pánvi a poté pekáč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C, ve které ji pečeme 75 minut.
  5. Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Brambory omyjeme a kartáčkem je pečlivě očistíme. Poté je nakrájíme na tenké plátky, ale bramboru neprořízneme celou, aby držela tvar. Česnek lehce očistíme a celou paličku přepůlíme. Dvě granátová jablka pouze omyjeme a přepůlíme. Třetí jablko omyje, vydlabe a jednotlivá zrníčka vložíme do mixéru, ve kterém jej rozmixujeme na šťávu. Tuto šťávu posléze ještě přecedíme, abychom získali hladký džus bez zbytků peciček. 
  6. Po 75 minutách, co se nám kýta peče, přidáme do pekáče brambory, česneky, přepůlená granátová jablka a mezi ně i poslední dvě snítky rozmarýnu. Granátovým džusem přelijeme kýtu a pekáč dáme zpět do trouby péct na ještě na třičtvrtě hodiny.
  7. Po dvou hodinách, kdy se kýta peče, vytáhněte pekáč z trouby a teploměrem změřte teplotu masa v jeho středu. Kýta by měla mít teplotu 55 °C, aby byla medium. Pokud chcete kýtu více hotovou, vraťte ji ještě na chvilku do trouby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena