TVAROHOVÝ DORT S KARAMELOVOU KRUSTOU

4.6K

Zachumlaná v dece se na koberci tisknu ke svému pletenému puffu, v ruce svírám horký čaj a užívám si tu cennou chvíli klidu. Za čtyři dny přijde Štědrý den a letos více než kdy jindy cítím, že konečně nejsem uhnaná tak, jako tomu bylo roky předešlé. Vše odsýpá tak jak má a mě se pomalu ani nechce věřit tomu, že jde letos vše tak hladce. Cukroví je napečené, byt vyzdobený, dárky zabalené a před námi jsou už jen přípravy spojené se Štědrovečerní večeří. František opět upeče svůj tvarohový dort s karamelovou krustou a všichni se sejdeme u jednoho stolu, abychom s vyjítím první večerní hvězdy oslavili ten magický příchod Vánoc. 


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina 35 minut + 2 hodiny chladnutí
  • 10 minut příprava těsta,
  • 10 minut příprava těsta do formy,
  • 15 minut příprava tvarohové náplně,
  • 45 minut pečení,
  • 2 hodiny chladnutí dortu,
  • 5 minut příprava karamelové krusty,
  • 10 minut závěrečné zdobení.
Co budete potřebovat (na dort o průměru 22 cm):

Na těsto:
  • 150 g másla,
  • 220 g hladké mouky,
  • 1 vejce,
  • citrónová kůra z 1/2 bio citrónu, 
  • 50 g vanilkového cukru,
  • 50 g cukru krupice
Na náplň:
  • 400 g tučného tvarohu v kostce,
  • 350 g tučného tvarohu ve vaničce,
  • 200 ml smetany na šlehání,
  • 2 vejce + 2 žloutky,
  • 200 g moučkového cukru,
  • 1/2 lusku vanilky,
  • 20 g kukuřičného škrobu,
  • citrónová šťáva z 1/2 citrónu.
Na vrch:
  • 50 g třtinového cukru,
  • ovoce a ořechy dle chuti (my použili physalis, granátové jablko, vlašské ořechy, pistácie). 
  • Pro karamelovou krustu je potřeba použít flambovací pistoli.
 Postup:
  1. Nejprve si připravíme těsto na dort. Do větší misky prosijeme hladkou mouku, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, vejce, cukr a nastrouhanou citrónovou kůru. Vše rukama promísíme a propracováváme tak dlouho, dokud nezískáme celistvé těsto. Těsto dáme na chvíli odležet do lednice a mezitím si připravíme tvarohovou náplň.
  2. Do velké misky vložíme oba tvarohy. Přidáme vejce, cukr, škrob a citrónovou kůru. Poté rozřízneme lusk vanilky, špičkou nože z ní vyjmeme vanilková zrníčka a přidáme je do misky k tvarohu a ostatním surovinám. Vše vařečkou umícháme do hladké konzistence a přistoupíme k vyšlehání smetany. Smetanu si bokem vyšleháme dotuha a poté ji jemně, ale pečlivě zamícháme do tvarohové směsi. Směs odložíme a vrátíme se zpět k základnímu těstu.
  3. Troubu dáme předehřívat na 170 °C.
  4. Těsto vytáhneme z lednice a postupně jej vymačkáváme do formy o průměru 22 cm. Jelikož je v těstě obsaženo velké množství másla, není nutné formu již vymazávat. Těsto je již dostatečně mastné a tak se k formě nepřilepí. Těsto můžeme buď nejprve vyválet do velkého kruhu a pak jej do formy pouze vložit a uhladit nebo si jej rozdělíme na dvě části (jednu větší a druhou menší) menší část postupně vymačkejte na dno a větší část vyválejte do dlouhého hada a postupně jej vymačkejte po obvodu dortové formy. Těsto pak už jen prsty uhlaďte dle potřeby a poté do něj nalijte tvarohovou náplň. Náplň také uhlaďte a dort dejte péct na 45 minut do trouby vyhřáté na 170 °C.
  5. Upečený dort nechce zcela vychladnout. Vychladlý dort posypejte rovnoměrně třtinovým cukrem a za pomoci flambovací pistole udělejte dortu karamelovou krustu. Po obvodu dortu jej dozdobte ovocem, ořechy a třeba i nejrůznějšími větvičkami či jej zasněžte moučkovým cukrem.




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena