CONCHIGLIONI BOLOGNESE

Určitě to každý znáte! Hledáte něco důležitého, co naléhavě potřebujete a ač prohledáte celý byt křížem krážem, hledanou věc ne a ne naj...


Určitě to každý znáte! Hledáte něco důležitého, co naléhavě potřebujete a ač prohledáte celý byt křížem krážem, hledanou věc ne a ne najít. Situaci musíte pak vyřešit jinak a jen co je katastrofa zažehnána ejhle, hledaná věc je na světě! Jak já tyto chvíle nesnáším, na druhou stranu je pravda, že vše zlé je k něčemu dobré a tak mnohdy při takovém hledání najdu to, co jsem hledala minule, čímž je celá situace mnohem snesitelnější. 

Při posledním takovém hledání jsem v jedné kuchyňské skříní, která slouží jako komoda pro ubrusy, utěrky, roboty či kuchařky, našla jednu krásnou vzpomínku. Vzpomínku na mé kuchařské začátky a hlavně vůbec na první jídlo, které jsem vařila ještě kdysi u rodičů, když jsem byla malá. Byl to kus zašlého papíru, na který jsem si tehdy z jedné půjčené kuchařky vypsala recept na italské špagety bolognese. Recept, byl skvělý. Byl chutný, jednoduchý, rychlý a doma se stal také rychle oblíbeným. Hned po prvním velkém úspěchu jsem si je založila a čas od času se k němu vracím. Je mi teď až líto, když si vzpomenu, že jsem špagety bolognese nedělala snad od té doby, co jsme opustili byt v Machníně. Díky tomuto úklidu jsme si na ně však vzpomněla a logicky na ně dostala ukrutnou chuť. Nepustila jsem se však do klasiky, která už mnohokrát prošla pod mýma rukama, ale v novém bytě tak sáhla po něčem novém. Sáhla jsem po conchiglionech, které jsem uvařila a lá bolognese pro nás, ale i v dětské variantě.


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina
  • 10 minut příprava surovin,
  • 10 minut příprava masa,
  • 20 minut příprava omáčky bolognese,
  • 15 minut vaření těstovin,
  • 5 minut odstaní těstovin
  • 10 minut plnění těstovin,
  • 20 minut pečení v troubě.
Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 250 g conchiglioni (nám to vyšlo na 25 mušlí),
  • 2 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 2 mrkve,
  • 1/4 celeru,
  • 250 g mletého vepřového masa,
  • 250 g mletého hovězího masa,
  • 600 ml loupaných rajčat,
  • 50 g parmazánu,
  • 1 rovná lžíce oregana,
  • 1 rovná lžíce bazalky,
  • 1 lžička rozmarýnu,
  • pepř,
  • sůl,
  • olivový olej,
  • hrst sekané petrželky.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na jemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na malé kostky. 
  2. Nyní připravíme maso. Do větší mísy vložte obě mletá masa, přidejte bylinky (oregano, bazalku, rozmarýn) a rukou vše pořádně promíchejte tak, aby se chuti dostatečně prolnuly. 
  3. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu a v ní dle návodu uvaříme conchiglioni. Když jsou uvařené, zcedíme je a zalijeme je studenou vodou, aby při plnění nebyly již tak horké a lépe se s nimi pracovalo.
  4. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, vložte cibuli a nechte ji zesklovatět, poté přidejte česnek a nechte minutu restovat. Nyní přidejte mrkev a celer a opékejte 5 minut, poté přidejte připravené maso a spolu se zeleninou jej za občasného míchání restujte 10 minut. Orestovanou směs zalijte 300 ml loupaných rajčat, která jsou buď malá, nebo na kousky nakrájená a směs ještě chvíli duste. (Pokud s Vámi budou jíst malé děti, nyní je čas naplnit touto směsí jejich těstoviny. Do dětských jídel totiž nepřidávám sůl a pepř.). Připravenou masovou směs dle chuti dosolte a dopepřete.
  5. Vedle plotny si připravíme zapékací nádobu, my zvolili pánev, kterou zle vložit do trouby a její dno i strany potřete olivovým olejem. 
  6. Těstoviny plníme masovou směsí a poté je vkládáme do zapékací nádoby. Zbylá rajčata rozmixujte a nalijte je do otvorů mezi těstovinami. Poté na ně nastrouhejte parmezán a dejte je zapéct do trouby na 180 °C na 30 minut.
  7. Zapečené conchiglioni posypejte na drobno nasekanou petrželkou a můžete podávat.
Jídlo z jednoho hrnce:
Pokud máte doma malého špunta stejně jako my, můžete mu conchiglioni bolognese připravit v odlehčené variantě také. Připravenou nepepřenou a nesolenou směsí naplníme několik (Štěpán sní k obědu tak tři) mušlí a nandáme je do malé olivovým olejem vytřené zapékací misky. Misku přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C spolu s našimi conchiglioni.


Takto připravované jídlo podávám Štěpánkovi od 1,5 roku. 


You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images