PIZZA NA PLECHU

7.2K

Pokud jste stejní milovníci pizzy jako moji kluci, věřím, že Vás tento náš recept potěší.

Moji kluci milují pizzu, a proto je na našem stole poměrně často. Dělám ji v různých obměnách. Někdy dám na klasiku, jindy se zas vyřádím a dám pizze zábavný tvar (jako třeba TADY). Ve většině případů však vsázím na pizzu na plech. Dám na ni naši oblíbenou kombinaci sýr a salám, které koupím v italské sýrárně pod náměstím, a když je hotová, rozkrájím ji na menší kostičky.

Kostičky jsou ideální! Jsou řešením pro ty, kteří mají rádi malé kousky i pro ty, kteří nemají rádi okraje. Vždy mi vadilo, když u kulaté pizzy kluci nechávali okousanou kůrku, kterou nesnědí. Takhle si každý přijde na své. Oni vyjedí středy, my zas kraje. Já tu kůrku totiž můžu!

PIZZA NA PLECH

Porce 1 plech
Příprava 2 hours

Co budete potřebovat

Na těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 8 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • 200 ml vody vlažné
  • 40 ml olivového oleje
  • 1 lžička soli

Na rajčatovou omáčku

  • 500 g rajčat
  • 5 stroužků česneku
  • 1 hrst čerstvých bylin bazalka, oregano, tymián
  • 30 ml olivového oleje
  • černý mletý pepř
  • sůl

Na vrch

  • 100 g parmezánu
  • 300 g sýra Scamorza nebo mozzarelly na pizzu
  • 80 g salámu nejlépe Milano
  • lžička oregana
  • čerstvá bazalka

Postup

  • Mouku prosejeme do misky. Uprostřed vyhloubíme důlek, do něj nasypeme cukr a nadrolíme droždí. Přilijeme troch už odměřené vlažné vody a pak začneme lžičkou do tekutiny vmíchávat okolní mouky tak, aby nám z těchto surovin vzniklo hustější těstíčko. Takto necháme těstíčko 15 minut nakynout.
  • Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, přilijeme olej a zbytek vody, přisypeme sůl a vařečkou suroviny promícháme. Následně vše vysypeme na linku a zpracujeme kompaktní těsto, které necháme v míse vymazané olejem kynout 1 hodinu.
  • Než těsto vykyne, připravíme si omáčku. Rajčata pokrájíme na menší kousky a rozložíme je na plech. Přidáme očištěné stroužky česneku a bylinky (Bylinky vložte pod rajčata, nenechávejte je navrchu. Pod rajčaty suroviny lépe provoní, kdežto na rajčatech by zbytečně černaly a pálily se, zasuňte je tedy pod ně.). Vše pokapeme olejem, osolíme a opepříme a dáme péct do trouby na 180 °C na 30 minut.
  • Upečená rajčata rozmixujeme a necháme lehce vychladnout.
  • Vykynuté těsto přendáme na plech vymazaný olivovým olejem a prsty jej roztáhneme po celé ploše plechu. Necháme 10 minut odpočinout.
  • Sýry nakrájíme na plátky (parmezán na tenčí, scramorzu na plátky tlusté alespoň 4 mm).
  • Troubu dáme vyhřívat na 200 °C.
  • Odpočaté těsto potřeme rajčatovou omáčkou, poskládáme na něj sýry a plátky salámu a pak dáme péct na 200 °C na 15 minut.
  • Hotovou pizzu posypeme sušeným oreganem a dozdobíme čerstvou bazalkou. Rozkrájíme ji na kostky a podáváme.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Kuchyně: Italská kuchyně
Klíčová slova: pizza

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena