Pokud jste stejní milovníci pizzy jako moji kluci, věřím, že Vás tento náš recept potěší.
Moji kluci milují pizzu, a proto je na našem stole poměrně často. Dělám ji v různých obměnách. Někdy dám na klasiku, jindy se zas vyřádím a dám pizze zábavný tvar (jako třeba TADY). Ve většině případů však vsázím na pizzu na plech. Dám na ni naši oblíbenou kombinaci sýr a salám, které koupím v italské sýrárně pod náměstím, a když je hotová, rozkrájím ji na menší kostičky.
Kostičky jsou ideální! Jsou řešením pro ty, kteří mají rádi malé kousky i pro ty, kteří nemají rádi okraje. Vždy mi vadilo, když u kulaté pizzy kluci nechávali okousanou kůrku, kterou nesnědí. Takhle si každý přijde na své. Oni vyjedí středy, my zas kraje. Já tu kůrku totiž můžu!
![](https://www.neplechanaplechu.cz/wp-content/uploads/2023/09/pizza-na-plechu-uvodni-recept.jpeg)
PIZZA NA PLECH
Co budete potřebovat
Na těsto
- 400 g hladké mouky
- 8 g krupicového cukru
- 25 g čerstvého droždí
- 200 ml vody vlažné
- 40 ml olivového oleje
- 1 lžička soli
Na rajčatovou omáčku
- 500 g rajčat
- 5 stroužků česneku
- 1 hrst čerstvých bylin bazalka, oregano, tymián
- 30 ml olivového oleje
- černý mletý pepř
- sůl
Na vrch
- 100 g parmezánu
- 300 g sýra Scamorza nebo mozzarelly na pizzu
- 80 g salámu nejlépe Milano
- lžička oregana
- čerstvá bazalka
Postup
- Mouku prosejeme do misky. Uprostřed vyhloubíme důlek, do něj nasypeme cukr a nadrolíme droždí. Přilijeme troch už odměřené vlažné vody a pak začneme lžičkou do tekutiny vmíchávat okolní mouky tak, aby nám z těchto surovin vzniklo hustější těstíčko. Takto necháme těstíčko 15 minut nakynout.
- Když kvásek zdvojnásobí svou velikost, přilijeme olej a zbytek vody, přisypeme sůl a vařečkou suroviny promícháme. Následně vše vysypeme na linku a zpracujeme kompaktní těsto, které necháme v míse vymazané olejem kynout 1 hodinu.
- Než těsto vykyne, připravíme si omáčku. Rajčata pokrájíme na menší kousky a rozložíme je na plech. Přidáme očištěné stroužky česneku a bylinky (Bylinky vložte pod rajčata, nenechávejte je navrchu. Pod rajčaty suroviny lépe provoní, kdežto na rajčatech by zbytečně černaly a pálily se, zasuňte je tedy pod ně.). Vše pokapeme olejem, osolíme a opepříme a dáme péct do trouby na 180 °C na 30 minut.
- Upečená rajčata rozmixujeme a necháme lehce vychladnout.
- Vykynuté těsto přendáme na plech vymazaný olivovým olejem a prsty jej roztáhneme po celé ploše plechu. Necháme 10 minut odpočinout.
- Sýry nakrájíme na plátky (parmezán na tenčí, scramorzu na plátky tlusté alespoň 4 mm).
- Troubu dáme vyhřívat na 200 °C.
- Odpočaté těsto potřeme rajčatovou omáčkou, poskládáme na něj sýry a plátky salámu a pak dáme péct na 200 °C na 15 minut.
- Hotovou pizzu posypeme sušeným oreganem a dozdobíme čerstvou bazalkou. Rozkrájíme ji na kostky a podáváme.
![](https://www.neplechanaplechu.cz/wp-content/uploads/2023/09/pizza-na-plechu-postup-1-1024x768.jpg)
![](https://www.neplechanaplechu.cz/wp-content/uploads/2023/09/pizza-na-plechu-postup-2-1024x768.jpg)
![](https://www.neplechanaplechu.cz/wp-content/uploads/2023/09/pizza-na-plechu-postup-3-1024x768.jpg)