KAKAOVÁ PAVLOVA S HRUŠKAMI A KARAMELOVOU OMÁČKOU

Od té doby co jsme se při naší cestě po Novém Zélandu setkali s kouzelně lehkým dortíkem pavlova se tento dokonalý dezert stal evergree...


Od té doby co jsme se při naší cestě po Novém Zélandu setkali s kouzelně lehkým dortíkem pavlova se tento dokonalý dezert stal evergreenem v naší kuchyni. Pečeme jej tak často, že se divím, že se nám ještě neomrzel. Je však natolik dobrý, že se snad omrzet ani nedokáže. Nemám pravdu? Tentokrát jsme však při jeho pečení zatoužili trochu zaexperimentovat, zapomenout na tradici novozélandského dortu a udělat z tohoto lehkého letního dortíku novou podzimní variantu. Kakaovou variaci plnou po rumu voňavých hrušek a slaďounkého karamelu. 



Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 3,5 hodiny
  • 15 minut příprava těsta,
  • 2 hodiny pečení,
  • 30 minut příprava hrušek,
  • 15 minut zdobení.

Co budete potřebovat (na 5 ks):
  • 400 ml smetany 

na těsto:
  • 3 bílky,
  • 200 g krupicového cukru,
  • 5 g kakaa,
  • 1 lžička kukuřičného škrobu,
  • 1 lžička bílého vinného octa.
Na hrušky:
  • 3 hrušky,
  • 400 ml vody,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 1 lžíce rumu,
  • 10 g čerstvého zázvoru,
  • 1 celá skořice.

Postup:
  1. Nejprve si upravíme krupicový cukr tak, aby byl jemnější než krupicový a zároveň hrubší, než práškový. Docílíme toho tak, že jej krátce rozmixujeme ve foodprocesoru nebo za pomoci tyčového mixéru. 
  2. Troubu dejte předehřívat na 150 °C.
  3. Bílky vložíme do větší nádoby a začneme je šlehat na střední rychlost (Nejjednodušší je použít kuchyňského robota, ale pokud jej nevlastníte nezoufejte, i s ručním metličkovým mixérem dosáhnete dobrého výsledku.). Když bílky začnou tvořit sníh, přidáváme po lžících připravený cukr a postupně jej pečlivě zašleháváme. Po zašlehání všeho cukru zvyšte otáčky na nejvyšší rychlost a šlehejte ještě alespoň 10 minut. Šlehání je totiž na přípravě pavlovy tou nejdůležitější částí. Dobře ušlehaný sníh poznáte tak, že po vytažení metel tvoří vysoké rovné špičky. Nyní do tuhého sněhu krátce zašleháme kakao a poté vařečkou jemně zamícháme škrob i vinný ocet.
  4. Na plech vystlaný pečícím papírem na neseme 5 stejně velkých cca 10 cm širokých kopečků. Vařečkou nebo cukrářskou stěrkou je urovnáme do kulatého tvaru a navrchu je zploštíme. Můžeme udělat i malý důlek.  
  5. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a jen co troubu zavřeme, snížíme teplotu na 120 °C. Takto je sušíme 2 hodiny. Upečené pavlovy necháme v troubě ještě 30 minut odpočinout. Poté je vyndáme a necháme před zdobením zcela vychladnout.
  6. Než se pavlovy upečou připravíme si hrušky. Hrušky omyjeme a ostrouháme. Poté je nakrájíme na čtvrtiny a vyřízneme jim jadřinec a bubáka se stopkou (toto dělat nemusíte pokud nechcete, já většinou polovinu očistím, polovinu ne, záleží na typu hrušky, některé jsou měkké a tak očištění nepotřebují).
  7. Hrušky vložíme do kastrolku nebo menšího hrnce, zalijeme je vodou, přidáme rum, cukr, skořici a očištěný, na plátky nakrájený zázvor. Směs přivedeme k varu a jen co začne bublat, teplotu stáhneme. Hrnec nepřiklápíme poklicí, aby se tekutina odpařovala a omáčka zhoustla a začala karamelizovat. Při mírné teplotě vaříme hrušky 30 minut nebo tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje na plovinu. Hrušky občas mírně promíchejte, aby se během odpařování tekutiny nepřichytili a míchejte je pouze jemně, aby se příliš nenarušil jejich tvar. Na závěr odstraníme skořici a zázvor a směs necháme vychladnout.
  8. Když jsou korpusy dortíků i hrušky vychlazené nazdobíme je vyšlehanou smetanou, na ni poklademe hrušky a celé je přelijeme hustou karamelovou omáčkou. Podáváme je co nejdříve po nazdobení.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images