DHAL Z ČERVENÉ ČOČKY

Vzpomínám na chvíle strávené na pohádkovém ostrově Mauricius. Na azurově modrý oceán, příjemný vánek, který od něj vál při našich proch...


Vzpomínám na chvíle strávené na pohádkovém ostrově Mauricius. Na azurově modrý oceán, příjemný vánek, který od něj vál při našich procházkách i na jeho obyvatele, kteří každý den dokreslovali dojem, který jsme z tohoto místa získali. Setkávali jsme se s různými etniky, jimiž je tato země rozmanitá. Díky blízkosti Afriky se pyšní africkými obyvateli, ale i Kreoly a z historické nutnosti najímání pracovní síly i Indy. Právě oni jsou příčinou toho, že je místní kuchyně tak krásně pikantní a plná indických jídel se šmrncem Afriky.


Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 1 hodina

Co budete potřebovat (3 porce):
  • 300 g červené čočky,
  • 200 g krájených loupaných rajčat,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 20 g čerstvého zázvoru,
  • 1 bobkový list,
  • 1/2 lžičky mletého koriandru,
  • 1 lžička garam masala,
  • 1 lžička kajénského pepře,
  • 1 lžička kurkumy,
  • 2 lžičky římského kmínu,
  • sůl,
  • 100 ml kokosového mléka.
Postup:
  1. Cibuli očistíme a nakrájíme na jemno. Poté ji necháme na na pánvi na troše oleje zesklovatět. Přidáme utřený česnek a vše promícháme. Nyní přidáme na kostičky nakrájený zázvor, koření (bobkový list, koriandr, garam masala, kajénský pepř, kurkuka, římský kmín) a vše promícháme. Na závěr přidáme rajčata a necháme směs 10 minut dusit.
  2. Než se směs udusí uvaříme si čočku. Čočku propláchneme a vaříme v 1/2 l vody 20 minut. Poté čočku přidáme k základu, vše promícháme a při mírné teplotě dusíme ještě dalších 30 minut. Směs po chvílích promícháváme, aby se nám nepřichytila.
  3. Na závěr do dhalu zlehka zamícháme kokosové mléko a můžeme podávat.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE



You Might Also Like

0 komentářů

Flickr Images