FALEŠNÁ DRŠŤKOVÁ POLÉVKA (Z KOTRČE)

6.6K

Když jsme se posledně vydali do lesa, abychom si udělali zásoby sušených hub na zimu, odnesli jme si z něj nejen košík krásných hříbků, dobrý pocit z procházky, ale také poklad z lesa zvaný kotrč. Kotrč je vynikající houba, kterou si nelze díky své výjimečné, lehce oříškové chuti a tužší konzistenci nezamilovat. Je to jedinečná houba, která tak právoplatně nese přezdívku Mercedes mezi houbami a já musím přiznat, že ač nejsem příliš velkým milovníkem hub, tuto houbu jsem si zamilovala hned na první ochutnání a každý rok se na jeho lov hodlám vracet. 

Kotrč je nezaměnitelný s jinými houbami a tak si jej nemůžete splést s žádnou jedovatou příbuznou. Několik jeho druhů je však chráněných, a proto pokud jej někde spatříte, dávejte pozor, u jakého stromu roste. Sbírejte jen ty u paty borovic, na jejichž kořenech parazituje kotrč kadeřavý. Ten můžete volně sbírat a skvěle si na něm tak pochutnat. Už od srpna až do října ho jsou některé lesy plné, tak vyrazte na jeho lov!

Kotrč kadeřavý

Jedná se o houbu, která ve své plné síle dosahuje obřích rozměrů. Můžete najít jedince velké 20 cm, ale i ty, které dosahují 40 cm velikosti. Často se tak lze setkat s houbou vážící i více než kilo. Náš úlovek dosahoval 1,5 kg a myslím, že jsme tak narazili na opravdu velkou houbu. A i přestože se ve většině publikací setkáte s informací, že nejlépe chutná mladý kotrč menší velikosti, musím říci, že nám i tento přerostlý exemplář náramně chutnal! Mladý kousek musí být opravdu výtečný! 

Jelikož pro mě setkání s kotrčem bylo první zkušeností s touto houbou, musela jsem si o něj nejprve něco načíst, abych věděla, co a jak s ním podniknout. Při této příležitosti jsem však narazila i na obchodní řetězce, které jej nabízejí a tak pokud máte chuť tuto houbu ochutnat vydejte se nejprve do lesa, pokud jej však nenajdete, nezoufejte, v této sezóně jej pohodlně nakoupíte i z domova. Tak hurá na polévku z něj!


Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 45 minut + 30 minut čištění houby

Co budete potřebovat (pro 4 osoby):
  • 300 g kotrče (Nemáte kotrč? Použijte jiné houby, například hřiby, ale jen jejich klobouky.),
  • 2,5 l hovězího vývaru (1 l na kotrč + 1,5 l na polévku),
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 60 g másla,
  • 60 g hladké mouky,
  • 1 lžíce mleté papriky,
  • černý pepř,
  • sůl.
Popis:
  1. Nejprve pořádně očistíme kotrč (Jeho čištění je nejnáročnější receptu, u které často můžete ztratit nervy, důležité je však myslet na to, že výsledná chuť polévky Vás natolik okouzlí, že na počáteční trápení s čištěním ihned zapomenete. Kotrč je vážně výtečný.). Díky členitosti houby se totiž při růstu dostávají do kotrče jehličky, hlína i lístky z okolí a je poměrně složité je z houby vyjmou, proto je dobré ji nejprve rozlámat na menší kousky, poté jde čistění lépe. Kousky houby propláchněte pod proudem vody a pokud je to třeba houbičkou setřete z houby případnou hlínu (já jsem místy používala i štětec na vyčištění od hlíny, ale i pinzetu na vyjmutí zarostlých jehliček). Očištěný kotrč vložíme do hrnce.
  2. Kotrč zalijeme 1 vývaru. Hrnec přikryjeme poklicí a dáme jej na střední stupeň vařit. Takto kotrč dusíme 20 minut. Poté jej scedíme a nakrájíme na menší kousky.
  3. Nyní si připravíme cibuli, kterou očistíme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku též očistíme a poté je prolisujeme.
  4. Dále si připravíme základ na polévku. Ve velké pánvi nebo hrnci rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět, poté přisypeme mouku a při mírné teplotě mícháme,  dokud směs lehce nezezlátne. Pozor však abyste mouku nespálili! 
  5. Když je směs hezky zlatavá, přidáme prolisovaný česnek, mletou papriku, pepř a sůl. Vše hbitě promícháme, aby nám koření na horké pánvi nezhořklo a postupně začneme přilévat studený vývar, kterým připravenou směs rozmícháme (Vývar přilévejte postupně po větších dávkách. Nepřilévejte jej příliš málo, jinak se začnou dělat spečené cufky. Na druhou stranu není dobré jej do směsi nalít naráz, aby se mouka nezahltila a nevznikly by odpeky.).
  6. Do vzniklé mírně husté polévky přidáme nakrájený kotrč a v polévce jej ještě 10 minut povaříme.
  7. Na závěr polévku dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Servírujeme jí ještě horkou a jako přílohu podáváme čerstvý chléb.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena