KOROKKE (Japonské krokety)

3.7K

Je tomu rok co jsme s naší kamarádkou Chie seděli u večeře v naší oblíbené restauraci, povídali si o našich plánech na nadcházející týdny a plánovali zimu strávenou v tropech. Po vydání kuchařky z cest jsme snili o odpočinku na bělostných plážích a nových gurmánských zážitcích, které by nám pro nás dosud neznámé země mohli dát. Snili jsme o pacifických ostrovech, které by nás mohli vrátit do časů, kdy jsme objevovali Rarotongu a Nový Zéland a nemohli jsme se zbavit potřeby dozvědět se o tomto koutu světa více. Dlouho jsme si povídali o těchto ostrovech až z nevinné debaty vyvstala nová myšlenka. 

“Na přelomu roku jedeme navštívit rodiče a poté letíme s Ondrou na Okinawu, pojeďte s námi.” 

Řekla Chie a ač mé plány o dovolené byly tehdy zcela jiné, věděla jsem, že taková nabídka se neodmítá. Vždy jsem totiž chtěla poznat Japonsko a jak lépe jej poznat než s tím, kdo se tu narodil. Už tehdy začalo nezapomenutelné dobrodružství plné velmi silných vzpomínek, které mě doposud hřejí nejen na srdci, ale i na jazyku. 

Těším se až Vám všechny chutě Japonska z různých jeho koutů přiblížíme pomocí autentických receptů, ale i vyprávění. Dnes Vám přinášíme první z nich. Japonské krokety korokke, s nimiž jsme se setkali na Okinawe. Plní se zde velkou řadou různých náplní od mořských plodů přes zeleninu až po hovězí a jsou tak skvělým snackem nejen na výletech. Tentokrát si spolu připravíme variantu potato korokke s tuňákem a ty další třeba zase někdy příště. Milujeme je totiž všechny!

Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: do 2 hodin (den předem příprava brambor)

Co budete potřebovat (25 ks):

  • 500 g brambor ve slupce (varný typ C),
  • 120 g tuňáka v konzervě,
  • 1 jarní cibulka i s natí,
  • 20 g bramborového škrobu,
  • 60 g polohrubé mouky,
  • 20 g másla,
  • 1 žloutek,
  • kůra z jednoho bio citrónu,
  • 1 lžička římského kmínu,
  • pepř,
  • sůl.
Na obalení (přibližné množství): 
  • 100 g hladké mouky, 
  • 3 vejce,
  • 100 ml mléka,
  • 300 g panko strouhanky.
 
Postup:
  1. Brambory si připravíme den dopředu. Přibližně stejně velké brambory omyjeme a ve slupce je vložíme do kastrolu. Celé je zalijeme vodou a přivedeme je k varu, poté teplotu snížíme a vaříme do změknutí. Trvá to cca 30 minut, čas vaření však přizpůsobte jejich velikosti. 
  2. Uvařené brambory scedíme a necháme zcela vychladnout. Nejlépe do druhého dne.
  3. Vychladlé brambory oloupeme od slupky a na struhadle je nastrouháme najemno a poté je vložíme do větší misky.
  4. Jarní cibulku nakrájíme. Bílou část najemno na kostičky, zelenou část na kolečka. Bílou část poté vložíme na pánev, kde ji na troše másla necháme zesklovatět. Osmahlou cibulku přidáme do misky k bramborám.
  5. Dále do misky přidáme na kolečka nakrájenou nať cibulky, žloutek, škrob, mouku, změklé máslo, nastrouhanou citrónovou kůru, římský kmín a tuňáka, kterému jsme předtím slili šťávu (ta do směsi nepřijde). Na závěr přidáme dle chuti sůl a pepř a vše pořádně promícháme tak, aby se suroviny rovnoměrně ve směsi prolnuly. Nejlépe Vám to půjde rukou.
  6. Z připravené směsi vytvarujeme 25 stejně velkých šištiček (Aby Vám šla práce s těstem co nejlépe, je dobré si bokem připravit misku s vodou, ve které si jednou za čas ruce namokříte, šišky pak půjdou lépe tvarovat a ruce se nebudou lepit k těstu.). TIP: Pokud máte dostatek času, vyskládejte připravené krokety na tácek či talíř a dejte je na chvíli zatuhnout do mrazáku, půjdou Vám pak lépe obalovat.
  7. Nyní si připravíme trojobal. Na obalení kroket budeme používat tři hluboké talíře. Do jednoho talíře prosejeme hladkou mouku. Do druhého vyklepneme vejce, přilijeme mléko a směs vidličkou rozkvedláme, aby se obě suroviny spojily. Do poslední talíře vysypeme panko strouhanku. Jednu kroketu vezmeme, obalíme ji v mouce, poté za pomoci vidličky ve vejcích a následně v panko strouhance. Poté opět kroketu obalíme ve vejcích a nakonec zase v panko strouhance. Takto pokračujeme se všemi ostatními kroketami, dokud nejsou všechny obalené. Díky dvojitému obalení dosáhnete hezky pevné kůrčičky, díky níž krokety nebudou tolik praskat a udrží si tvar.
  8. Ve větším hrnci rozpálíme olej (nejlépe se smaží při 180 °C) a krokety v něm smažíme cca 3 minuty nebo tak dlouho dokud nejsou hezky zlatavé.
  9. Krokety podáváme ještě horké a servírujeme je s japonskou majonézou.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena