LAKSA S DÝNÍ

5.8K

 

 

Za okny je mlhavo, nevlídno a mokro a ne jednoho z nás by tak tento pohled do chladné krajiny mohl otrávit. Pro mě má však svoje kouzlo. Přichází totiž doba svíček, dlouhých večerů u filmu, voňavého pečení, které provoní celý byt i sezónních jídel plných intenzivních chutí, na které se celý rok vždy tak těším. V této době zařazujeme s Františkem do jídelníčku polévky více než kdy jindy. Zima, která venku panuje totiž přímo volá po horkých prohřívacích polévkách!
 
Vždy když si domů přinesu další dýni z naší zahrádky, přemýšlím co připravit dříve. Kynutého pečiva z dýňového pyré jsme již měli hodně a polévek z něj jak by smetl. Je však jedna, která se nám nikdy neomrzí. Ta, která nás vrací do vzpomínek na jihoasijský Singapůr a která nás vždy prohřeje ze všech nejvíce.
 
Vzpomínám na to jak jsme se procházeli moderním velkoměstem, na to jak jsme trávili čas pod korunami umělých stromů, které jakoby vypadli z obrazu nejnovějšího fantazy filmu i na to jak se na konci této scifi zahrady našli opuštěnou restauraci, tak typickou pro tuto jihoasijskou zemi. Výloha polepená obrázky nespočtu polévek nás vůbec nenechala chladnou a dopřála nám tak poznat nespočet druhů laksy, tedy tradiční singapůrské (a malajské) polévky ve 12ti různých variacích. Kterou vybrat dříve? První volba padla na tu tradiční, druhá na panang laksu s makrelou, třetí volba byla děsně pálivá a čtvrtá? Ta byla snad nejlepší ze všech, byla totiž doplněná o dýni. Ano, chodili jsme sem často a nikdy jsme nebyli zklamaní, laksa je totiž jedna z nejlepších jihoasijských polévek, kterou jsme kdy jedli. Pokud chcete poznat Asii skrze jídlo na vlastní kůži, přichystejte si doma tradiční variantu, dnes trochu popustíme uzdu naší fantazii, vypustíme hůře sehnatelné suroviny a připravíme si laksu s dýní v našich českých podmínkách v pohodlí domova, samozřejmě však s co nejvíce autentickou chutí. Tak hurá do toho!

 

Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: do 1 hodiny

Co budete potřebovat (4 porce):
 
Na polévku:
  • 1 malá dýně hokkaido (cca 600 g),
  • 1 l vývaru (nejlépe zeleninového),
  • 300 ml kokosového mléka,
  • 1 limeta,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 15 g čerstvého zázvoru,
  • 2 lžičky kurkumy,
  • 1 lžička římského kmínu,
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru,
  • 1 lžička světlé sójové omáčky,
  • pepř,
  • sůl.
Něco navíc:
  • 240 g rýžových nudlí (3 mm),
  • 180 g tofu natural,
  • čerstvý koriandr,
  • chilli vločky.
 
Postup:
  1. Jako první si připravíme dýni. Tu omyjeme, zbavíme ji stopky a bubáka, přepůlíme ji, vydlabeme ji pecky a vlasy a poté ji takto očištěnou nakrájíme na měsíčky. Nakrájenou dýni rozprostřeme na plech, pokapeme ji trochou oleje, aby se nepřichytila k plechu, hezky jím ji celou obalíme a pečeme ji na 200 °C cca 30 minut nebo tak dlouho, dokud zcela nezměkne a neutvoří místy černé puchýře. 
  2. Než se dýně upeče připravíme si základ na polévku. Cibuli očistíme a nakrájíme ji najemno. Česnek též očistíme a poté jej prolisujeme. Zázvor omyjeme, ořízneme mu slupku a poté jej nakrájím na velmi malé kostičky (Zázvor je dobré nadrobno pokrájet, nevyplatí se jej třít či lisovat, v obou případech totiž jeho struktura zanechává takzvané vlasy, ty se v pokrmu nerozvaří a působí při konzumaci nepříjemně.).
  3. Ve velkém hrnci necháme na oleji zesklovatět cibulku. Poté přidáme prolisovaný česnek a nakrájený zázvor, které zlehka orestujeme a dále přidáme koření (kurkumu, římský kmín a koriandr), vše lehce promícháme a poté zalijeme vývarem.
  4. Upečenou dýni lehce pokrájíme a přidáme do polévky. Poté přilijeme i kokosové mléko, vše promícháme a necháme 15 minut vařit, aby se chutě pěkně prolnuly. 
  5. Uvařenou polévku lehce rozmixujeme tyčovým mixérem (nemusí z ní být zcela hladký krém) a dle potřeby dochutíme solí, pepřem, sójovou omáčkou a šťávou z limety. 
  6. Nyní si připravíme přílohy k polévce. Rýžové nudle propláchneme a uvaříme dle návodu (Často platí vařit v osolené vroucí vodě 4 minuty). Následně uvařené nudle propláchneme ve studené vodě, abychom zastavili proces vaření a zbytečně se nám tak  nerozvařily. Dále si připravíme pufíky (V Asii je lze sehnat v obchodech, u nás v Čechách jsem na ně zatím nenarazila, není však nic jednoduššího než si je doma připravit.). Tofu papírovou utěrkou otřeme, abychom jej zbavily přebytečné tekutiny a poté jej nakrájíme na 2,5 x 2,5 cm velké kostky, které následně usmažíme do zlatova v oleji. Čerstvý koriandr omyjeme a nakrájíme.
  7. Polévku podáváme ještě horkou a to tak, že ji nalijeme do hlubší misky, přidáme nudle, puffíky, koriandr a dle chuti chilli vločky.

Mnoho receptů z naší cesty do Indonésie, Singapuru i Bali naleznete i s vyprávěním a recepty z dalších zemí v naší knížce. Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena