ŠPANĚLSKÝ KOTLÍK

5.3K
Španělské kuře neboli estofado de pollo espaňol je pokrm, se kterým se setkáváme nejen ve Španělsku, ale s malými obměnami i téměř ve všech španělsky mluvících zemích. Stačí přihodit bílé fazolky jako to dělají v Peru, kukuřici jako si to pamatujeme ze vzpomínek na argentinské Andy i hrášek jako to dělají tradičně v Katalánsku.  

Vzpomínám jak jsme jej prvně ochutnali na pobřeží pyrenejského poloostrova v malebném městečku Sitges na jedné z nejkrásnějších pobřežních terásek, které jsme snad zažili. Od moře foukal příjemný větřík, který nás ochlazoval od silného letního slunce a my se nechávali okouzlovat jemně kořeněným kuřetem doladěným tak typickou chutí oliv a sladkých španělských rajčat. Ano, tento pokrm jsme si vážně zamilovali a po mnoho let jej stále připravujeme doma, mnohdy i v různých obměnách s hráškem, kukuřicí i fazolemi podle toho, kam se právě chceme ve vzpomínkách vrátit. Podívejte se dnes s námi do temperamentního Katalánska a přeneste s námi na romantickou terásku na pobřeží středozemního moře.   

Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: do 2 hodin

Co budete potřebovat (na 4 porce):

  • 4 celá kuřecí stehna,
  • 250 g klobásy chorizo, 
  • 1 cibule, 
  • 2 stroužky česneku,
  • 5 snítek tymiánu,
  • 2 snítky rozmarýnu,
  • 1 lžička mleté papriky,
  • 1 větší lžička římského kmínu,
  • 2 bobkové listy, 
  • 250 ml suchého bílého vína,
  • 400 ml kuřecího vývaru (může být i zeleninový vývar),
  • 400 g krájených rajčat,
  • 150 g zelených oliv bez pecek a ochucení,
  • 150 g čerstvého nebo mraženého hrášku,
  • pepř,
  • sůl.

Postup:
  1. Nejprve si připravíme všechny suroviny. Chorizo nakrájíme na 3 mm silné plátky. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno, česnek prolisujeme.
  2. Kuřecí stehna očistíme od případných chloupků a tvrdých částí a poté je omyjeme, usušíme papírovou utěrkou a následně pořádně osolíme a opepříme.

  3. Ve velké pánvi rozehřejeme trochu oleje a kuřecí stehna na něm poctivě opékáme z obou stran zhruba 8 minut (dohromady), aby měla hezky zlatavou barvu a křupavou kůrčičku. Poté je z pánve vyndáme a odložíme stranou. 
  4. Na pánvi následně opečeme chorizo (Nemusíte jej podlévat olejem, samo totiž pustí tuk, a proto by další podlití bylo zbytečné.). Chorizo opečeme do hněda. Dále přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Následně orestujeme česnek a poté vše zasypeme mletou paprikou a římským kmínem. Poté přidáme tymián, rozmarýn, bobkové listy a vše zlehka promícháme a necháme rozvonět (Koření neopékejte příliš dlouho. Tím, že zahrnuje papriku, je velmi důležité dbát na to, abychom ho nepřipálili. Spálená paprika je totiž hořká a mohla by pokazit celý pokrm.).
  5. Připravenou směs zalijeme vínem a vývarem. Dále přidáme krájená rajčata a opečená kuřecí stehna (Při nákupu rajčat vybírejte pečlivě. Do tohoto pokrmu patří sladká, sluncem provoněná rajčata, některá rajčata mohou působit kysele a celý pokrm by tak mohl mít kyselejší chuť, což nechceme. Pokud se Vám nepodaří sehnat sladká rajčata, přidejte na závěr po ochutnání trochu cukru, který jídlo chuťově doladí.). Pánev přiklopíme poklicí a necháme 1 hodinu dusit.
  6. Po hodině dušení vyzkoušíme zda jsou kuřecí kousky již měkké (Pokud do nich bez problémů zapíchneme vidličku, máme hotovo.) a pokud ano, přidáme do kotlíku olivy a hrášek a vše dusíme ještě dalších 15 minut. Na závěr vše dle potřeby dochutíme solí a pepřem. (Někdy se může stát, že kuřecí kousky pustí více vody než je obvyklé, a proto omáčka zřídne. V takovém případě je vhodné při přidání oliv a hrášku vyndat kuřecí stehna a omáčku dle potřeby zredukovat.)
  7. Hotový kotlík podáváme ještě horký a jako přílohu volíme čerstvé bílé pečivo a nebo vařenou rýži či brambory.
Mnoho receptů z naší cesty do Španělska i Argentiny naleznete i s vyprávěním a recepty z dalších zemí v naší knížce. Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena