SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 20: SNĚHOVÉ KOULE

1.2K
Bylo, nebylo, za Ještědskými horami se v malém údolí nacházelo neveliké království, které i přesto, že bylo královstvím potýkalo se s klasickými problémy běžných lidí. A tak když jednoho krásného dne přišla královna domů, objevila pod mrazákem velikou louži, která značila konec mrazákova života. Tolik let nám sloužil! Posteskla si a se smutkem v očích začala zachraňovat potraviny, které ještě nestihli rozmrznout. Potravin však bylo nekonečně mnoho a nebylo je kam dát, proto zavolala o pomoc princezně a s nadějí, že si alespoň některé z nich odveze, vyčkávala jejího příjezdu. Princezna chvátala, aby potraviny nerozmrzly a hned jak dorazila, vydala se s plnou náručí mas a ovoce do svého království nad údolím. Ach těch potravin bylo tolik! I přesto že zaplnila mrazák až po okraj, zachránit všechny potraviny nebylo v princezniných silách. Navrhla tedy královně udělat z mraženého ovoce sladkou večeři.  Z lesních plodů uvařila lahodnou ovocnou omáčku a k ní usmažila sněhové koule, které byly natolik pohádkové, že se všem dělali bobule za ušima! Když to všechno snědli, nacpaní se odvalili na gauč a pokud je nikdo neodvalil jinam, spokojeně se tam válí doteď.
Co budete potřebovat:
  • 1/4 l mléka,
  • 100 g másla,
  • 200 g hrubé mouky,
  • na špičku nože soli,
  • 6 vajec,
  • na špičku nože mleté vanilky a citrónové kůry,
  • čtvrt kávové lžičky rumu,
  • 50 g cukru na posypání,
  • 125 ml malinové šťávy,
  • vinná pěna.

Recept podle Sandtnerky:

Mléko s máslem přivedeme do varu, mírně osolíme, přisypeme hrubou mouku a na plotně mícháme tak dlouho až se těsto ani vařečky ani kastrolu nechytá. Mimo plotnu stále mícháme a přidáváme vejce jedno po druhém, na špičku nože vanilky, citrónové kůru a rumu. Z vypracovaného těsta vykrajujeme lžící koule do vařícího sádla nebo převařeného másla a po obou stranách je usmažíme do růžova. Poté je urovnáme na mísu a podáváme k nim malinovou šťávu. Nebo je před podáváním polijeme vinnou pěnou. Také je můžeme hned teplé obalit ve strouhané čokoládě a podávat. Nebo můžeme těstem naplnit plechovou stříkačku, kterou do sádla vstřikujeme a smažíme.
Recept jsme dělali podle návodu s tím rozdílem, že v mléce jsme spolu s máslem rozpustili ještě lžíci cukru a usmažené koule už poté více nesladili. Omáčku jsme dělali tak, že jsme si na pánvi rozpustili mražené ovoce (maliny a borůvky) se sklenicí vody a dvěma lžícemi cukru. Provařené ovoce jsme rozmixovali tyčovým mixérem a na závěr propasírovali přes sítko. 

Skoro všechny koule jsme snědli, než bylo dosmaženo a to co jsme nesnědli, jsme podávali s touto famózní ovocnou omáčkou. Doufáme, že si tento recept užijete stejně jako my!

Doba přípravy 30 minut s náročností 1/5. Množství vydá pro 2-3 osoby. 

Zapojte se do konverzace

  1. Sonia Verardo says:

    Hello lovely! I came across your blog and I like it!Such a pretty photos!!!Looks delicious!
    I followed you on GFC #22. Would you be so kind to follow back, please? I hope that we can keep in touch and keep supporting eachother!
    xo from Italy,
    Sonia Verardo
    http://www.trenchcollection.com/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena