SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 106: VÁNOČKA

7.4K
Vánočka je jedním ze symbolů Vánoc a proto by na žádném štědrovečerním stole neměla chybět. Zaujímá své čestné místo na talíři pro pocestného a je natolik symbolická, že si zasloužila to nejvánočnější pojmenování. Je snad něco vánočnějšího než je vánočka?
Zamýšleli jste se někdy nad tím, proč má zrovna takovýto tvar? Ne? Věřte, že to není náhoda. Pletená vánočka má totiž svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v peřince a možná nejde pouze o tvar, vždyť ona je tak vláčná a nadýchaná, že i jako peřinka chutná! Plete se z devíti pramenů, kde spodní čtyři zastupují čtyři živly: vodu, oheň, zemi a vzduch. Druhé patro se pak skládá ze tří pramenů symbolizujících rozum, cit a vůli a vrchní dva lásku a vědění. Ve vánočce je prostě vše, co k Vánocům patří!
Náročnost: Středně náročné

Doba přípravy: 3 hodiny 25 minut
  • 20 minut příprava těsta,
  • 10 minut motání vánočky,
  • 2 hodiny celkové kynutí,
  • 55 minut pečení.
Co budete potřebovat:
  • 120 g másla,
  • 80 g cukru,
  • 3 žloutky,
  • 15 g droždí,
  • 250 ml smetany,
  • 500 hladké mouky,
  • 50 g hrozinek,
  • 50 g citronády,
  • 40 g mandlí + 10 g na posypání,
  • 1 vejce na potření,
  • vanilka,
  • sůl.

Recept podle Sandtnerky:

V míse si umícháme máslo do pěny, načež přidáme tlučený cukr, žloutky, sůl, citrónovou strouhanou kůru, tlučenou vanilku a vše mícháme 20 minut. Do umíchaného těstíčka přilijeme vykynutý kvásek připravený z droždí, málo cukru, části mouky a vlahé smetany, načež přidáme ostatní smetanu a mouku, vypracujeme tuhé těsto (nejdříve v míse, pak na vále), do něhož přidáme očištěné hrozinky, nakrájenou citronádu, loupané drobně nakrájené mandle a dáme vykynouti na vlahé místo v míse ubrouskem přikryté jednu hodinu. Vykynuté těsto rozděláme na vále a 8 stejných dílů a vyválíme z nich stejné válečky. Nejprve zapleteme 4 dohromady, položíme je na pomaštěný papír na plechu, pak upleteme tři, položíme je na prvé a poslední rozdělíme na dva díly, které stočíme a položíme na povrch a vánočku dáme kynouti. Vykynutou potřeme vajíčkem a necháme malou chvíli uschnouti, než ji ještě jednou potřeme vajíčkem, posypeme ji loupanými, sekanými mandlemi a dáme péci nejdříve do dobře vytopené trouby a když začíná po vrchu červenat oheň zmírníme, vánočku přikryjeme papírem a dopečeme ji zvolna v mírné troubě. Pečeme ji v celku hodinu.

Náš postup: (do rozpočtu jsme navíc přidali muškátový oříšek, který dá vánočce šmrnc)
  1. Nejprve si připravíme kynuté těsto. Do malé mísy nalijeme vlažnou smetanu (musí být vlažná, né horká, horká tekutina by zabila kvasinky), do ní rozdrolíme droždí a pečlivě promícháme tak, aby se celé rozpustilo. Poté přidáme 5 g cukru a 1/4 mouky a směs vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těstíčko. Misku s připraveným kváskem přikryjeme potravinovou fólií a necháme jej vzejít na teplem místě 30 minut. 
  2. Mezitím, co nám kvásek kyne, si připravíme jinou mísu, do které nasypeme zbylou mouku a pečlivě do ní zamícháme sůl.
  3. Do moučné směsi uděláme důlek, do něj nalijeme kvásek, přidáme zbylý cukr, žloutky, změklé máslo, trochu muškátového oříšku a vypracujeme kompaktní těsto. Těsto vyklopíme na vál, přidáme hrozinky, mandle a citrónovou kůru a vše pořádně do těsta zapracujeme. Těsto hněteme nejméně 10 minut až je pěkně vláčné a pružné. Na vánočce je nejdůležitější právě propracovávání těsta. Takto připravené těsto dáme zpět do misky, zakryjeme jej fresh folií a necháme na teplém místě kynout 1 hodinu.  
  4. Mezitím co nám těsto kyne si vyložíme plech pečícím papírem.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů, kde každý vyválíme na stejně dlouhé válečky. 4 smotáme na spodní patro a přeneseme je na plech. Uprostřed je mírně promáčkneme a potřeme vajíčkem. Z dalších tří válečků upleteme cop, který dáme na spodní patro, opět mírně promáčkneme a potřeme. Finální, třetí patro vytvoříme smotání posledních dvou válečků, které dáme na vrch a celou vánočku opět potřeme a nyní i posypeme  na plátky nakrájenými mandlemi.
  6. Takto připravenou vánočku necháme na plechu 30 minut kynout a mezitím si předehřejeme troubu na 160 °C.
  7. Vykynutou vánočku vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Po 10 minutách snížíme teplotu na 140 °C a pečeme ještě dalších 45 minut.
  8. Upečenou vánočku pocukrujeme a podáváme.

Zapojte se do konverzace

  1. 50 g citronády v receptu má znamenat citronovou kůru, která je dále v receptu? Děkuji 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena