BABY PAVLOVA

33K
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/
Kdo ji zná, zajisté ji propadl, kdo ji nezná propadne ji hned jak ji ochutná. Tato lahodná cukrová pusinka s vnitřkem připomínajícím marshmalouw dostane prostě každého! 


Pokud jste příznivci jednoduchých, rychlých a hříšně dobrých dezertů, jste tu na správném místě. Pavlova je totiž přesně tím dezertem, který se naučíte během chvilky a který si zamilujete již po prvním ochutnání. Náhoda dala vzniknout ne jednomu legendárnímu receptu a věřte nebo ne, pavlova je jedním z nich. Kdyby totiž jednou jeden nešikovný kuchař omylem do těsta na pusinky nenalil ocet, asi bychom nikdy tento tradiční novozélandský dezert neochutnali! Takže třikrát sláva nešikům jako jsme my dva!
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Náročnost: Nenáročné


Doba přípravy: 1 hodina 25 minut

Co budete potřebovat (cca 20 ks):
  • 4 bílky,
  • 240 g cukru krupice,
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu,
  • 1 lžička vinného octa,
  • 300 ml smetany na šlehání,
  • ovoce dle chuti na dozdobení.

Postup:

  1. Nejprve si upravíme krupicový cukr tak, aby byl jemnější než krupicový a zároveň hrubší, než práškový. Docílíme toho tak, že jej krátce rozmixujeme ve foodprocesoru nebo za pomoci tyčového mixéru. 
  2. Troubu dejte předehřívat na 150 °C.
  3. Bílky vložíme do větší nádoby a začneme je šlehat na střední rychlost (Nejjednodušší je použít kuchyňského robota, ale pokud jej nevlastníte nezoufejte, i s ručním metličkovým mixérem dosáhnete dobrého výsledku.). Když bílky začnou tvořit sníh, přidáváme po lžících připravený cukr a postupně jej pečlivě zašleháváme. Po zašlehání všeho cukru zvyšte otáčky na nejvyšší rychlost a šlehejte ještě alespoň 10 minut. Šlehání je totiž na přípravě pavlov tou nejdůležitější částí. Dobře ušlehaný sníh poznáte tak, že po vytažení metel tvoří vysoké rovné špičky. Nyní už můžeme zašlehat do sněhu škrob a na závěr i vinný ocet, ten zašlehejte velmi jemně.
  4. Sníh přendáme do zdobícího sáčku s indiánovou nebo hvězdicovou trubičkou a pomocí sáčku jej nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem. Děláme cca 8 cm velké a 3 cm vysoké větrníky s malým důlkem uprostřed. 
  5. Plech vložíme do trouby, teplotu ihned snížíme na 120 °C a sušíme je zhruba 1 hodinu (U větších 1,5 hodiny a u jedné velké pavlovy 2 hodiny). Vždy záleží na velkosti dortíku a na troubě, kterou používáte (Každá trouba peče trochu jinak). 
  6. Upečené skořápky vyndáme z trouby a necháme je zcela vychladnout. Vychladlé skořápky plníme šlehanou šlehačkou a zdobíme je nejrůznějším ovocem a lísky máty.
https://www.facebook.com/neplechanaplechu/

Zapojte se do konverzace

  1. Zuzulienka says:

    Ja som pavlovu tortu ešte nikdy neskušala a mám pocit, že ani nejedla. No tieto mini tortičky vyzeraju na zjedenie a je to fakt výborný nápad.
    Štýl ženy

  2. Nela Procházková says:

    Vypadají úžasně :)!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

  3. Anonymní says:

    Môžem sa opýtať koľko baby pavloviek vám vyšlo z jednej dávky? Ďakujem

    1. Markéta says:

      Záleží jak je budete dělat velké, nám vychází vždy kolem 20 ks.

  4. Anonymní says:

    Môžem sa opýtať koľko baby pavloviek vám vyšlo z jednej dávky? Ďakujem

  5. Unknown says:

    Lze použít místo vinný ocet – jablečný ocet?

    1. Markéta says:

      Určitě lze, už jsem je také jedou s ním dělala, rozdíl je jen v chuti a je téměř nepatrný 😉

  6. Anonymní says:

    dobrý deň, všetko robím podľa receptu a vždy mám pavlovky vo vnútri surové 🙁 robím niečo zle?

    1. Markéta says:

      Děláte to správně, pavlova musí být uvnitř měkká jako marshmallow, tím se právě liší od pusinky. Pavlova nikdy nesmí být uvnitř suchá 👍

  7. Určitě stojí tento recept minimálně za vyzkoušení,ale věřím,že se k němu budete vracet stejně jako já! Je to velmi lehký,tak akorát sladký dezert. Ideální na léto. Zvládne i začátečník a určitě jím strávníky ohromíte!

    1. Markéta says:

      Velice děkujeme za pochvalu a jsme rádi, že Vám chutná!

  8. Veber says:

    Mohu se zeptat v čem spočívá rozdíl mezi kukuřičným a bramborovým škrobem? Šel by použít bramborový?

    1. Markéta says:

      Dobrý den, je tam mírný rozdíl v chuti. Kukuřičný škrob je takový trochu jemnější, už jsem je též zkoušela dělat s bramborovým škrobem, a pokud nemáte jinou možnost neváhejte je udělat s ním. Ten rozdíl není až tak znatelný, je však pravda, že s kukuřičným škrobem jsou ještě o trochu lepší 👍.

  9. Dobrý den, můžu se zeptat, nevíte vím by mohlo být, ze i po 10 minutách šlehání na nejvyšší stupeň snih nedrží tvar a je stale tekuty s krystalky cukru? Sleham robotem Bosch. Diky moc za odpověď.

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      bohužel nevím čím by to mohlo být. Ale co se týká postupu, nejprve musíte vyšlehat bílky téměř dotuha a až poté do něj zašlehávat cukr.

      K tekutým bílkům může dojít například tím, že se do nich dostane trocha žloutku, nebo jiné nečistota díky které bílky nelze vyšlehat. Bílky musí být dokonale čisté, aby vyšlehat šly.

  10. Anonymní says:

    Dobrý den,
    může se Pavlova upéct den předem před zdobením?
    Děkuji za odpověď.

    1. Markéta says:

      Dobrý den, určitě můžete. Je však dobré skořápky uchovávat v chladnu, ale přitom ne ve vlhku. Není tedy vhodná lednice, ale spíš spíž 🙂

  11. Anonymní says:

    Dobrý den chci se zeptat jak uchovávat naplnene měla sem naplněné a za dvě hodiny to bylo měkké děkuji za radu

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      to že změknou je naprosto v pořádku. Neberte to jako pusinku. Díky octu má pavlova vláčný vnitřek a tak narozdíl od pusinky není uvnitř tvrdá. Je však dobré ji konzumovat hned po nazdobení.
      Pokud však potřebuji dortíky připravit dříve, uchovávám je v lednici. Aby Vám vydržely co nejdéle, je dobré používat vysokoprocentní smetanu. Používám buď 38 % nebo smíchám dvě smetany (31 a 40 %), díky tomu získám opravdu tuhou šlehačku, která skořápky nerozmáčí. Dobré je také mít dobře usušené ovoce, aby kapky z něj též nerozpustily skořápky. Vždy tedy když dortíčky připravuji, tak umyté ovoce poskládám na papírovou utěrku a nechám pořádně okapat, takto postupuji i v případě šťavnatého ovoce, které jsem si předtím nakrájela (například plátky kiwi nechám též okapat na utěrce).
      Přeji krásný den
      Markéta

    2. Viktorie says:

      Dobrý den, naplněné se skladovat nedají, vždy po chvíli navlhnou. Takže ideálně plnit až těsně před podáním a skladovat skořápky a šlehačku zvlášť.

      1. Markéta says:

        Dobrý den, ano. Stejně jako píši v předchozím komentáři, je dobré je konzumovat hned po naplnění.

  12. Nikola says:

    Když je sušíme je třeba nechat pootevřenou troubu nebo zavřenou? 🙂 a pečeme na horkovzdhuch či jen horní a spodní ohřev? 🙂 děkuji za odpověď

    1. Markéta says:

      Dobrý den, nechejte troubu zavřenou. Otevřená trouba se někdy nechává u pusinek, nebo se při přípravě pusinek trouby větrají, aby pusinky nepopraskaly. U pavlov je naopak lehké popraskání žádoucí. Pusinky jsou však oproti pavlovám rozdílné nejen lehce v surovinách, ale především v postupu přípravy. U pavlov se naopak doporučuje je v zavřené troubě nechat i několik desítek minut po upečení.

  13. Alena says:

    Dobrý den, psala jsem zde dotaz ohledně doby pečení. V úvodu bylo uvedeno 45 minut, v textu pak 60-90 minut. Z tohoto důvodu jsem mela Pavlovy tvrdé. Úvod je změněn, můj komentář nikde a odpověď na něj též ne. Myslela jsem, že komentáře jsou zde právě z důvodu konverzace ohledně receptu. Proč nejsou uveřejňovány všechny komentáře, ale pouze vybrané? Mám doma Vaši knížku, sleduji Vás na IG, peču dle Vás ráda. Z takového přístupu, který odporuje Vaší propagaci na veřejnosti jsem však zklamaná. Připomíná mi to slavnou Potemkinovu vesnici. Počítám s tím, že komentář zveřejněn nebude a čas pečení se též nedozvím. I tak přeji hodně štěstí.

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      váš komentář bohužel nikde nevidím. Zveřejňuji všechny komentáře bez výjimky. Dobré i špatné. Všechny akceptuji. Zveřejňuji i haty, někdy s nimi nesouhlasím, ale nemám problém je zveřejnit. Myslím, že je to vizitkou každého. Komentáře jsou předem schvalovány, jelikož jich chodí hodně a takto se nejlépe uhlídá, aby žádné nezapadl. Vás komentář jsem však nikde nedohledala. Navíc jej nepovažuji za nijak špatný, naopak jsem ráda, když mě někdo upozorní a já mohu opravit chybu, které jsem si nevšimla a mohu tak předejít tomu, že se někomu recept nepovede. Bohužel se může stát, že někde něco napíši nesrozumitelně, špatně se vyjádřím, nebo udělám chybu a díky Vám čtenářům ji mohu včas opravit. Na chybu tohoto času mě nedávno upozornila jedna paní na Instagramu a tak jsem ji hned opravila.

      Vše se snažím dělat poctivě a svým čtenářům dávat co nejvíce obsahu, abych je v této nelehké době přivedla na lepší myšlenky, proto musím přiznat, že mě Vaše zpráva mrzí.

      Co se týče pečení pavlovy, napíšu to do postupu srozumitelněji, vždy záleží především na tom, jak ne nanesete na plech. Pokud mají velkou dírku, rychleji vysychají, proto jim stačí kratší čas. Stejně tak pokud jsou příliš malé. Snažím se je dělat zhruba 8 cm velké v průměru a dírku dělám nepatrnou. V takovém případě peču kolem hodiny. Vždy však myslete na to, že každá trouba peče jinak.

      Mějte krásný adventní čas a poklidné svátky vánoční
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena