SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 37: JAHODOVÁ ZMRZLINA SE SMETANOU

1.4K

Když Markéta dostala od Ježíška multifunkční robot, jehož součástí byl i stroj na výrobu zmrzliny, nemohl jsem se dočkat, až si výrobu domácí zmrky vyzkouším. V zimě se Markéta do zmrzliny pouštět nechtěla a s myšlenkou, že počkáme až na léto, až bude na zahradě hodně ovoce, jsme se rozhodli výrobu zmrzliny odložit. Netrvalo dlouho, půl rok utekl jak voda a my se nyní, kdy je léto v plném proudu odhodlali konečně tu zmrzku vyzkoušet! No a když už je ta Sandtnerkovská neděle, je tato domácí výroba dvounásobnou výzvou!
Sandtnerkovská kuchařka nabízí velké množství variant, ale vybrat tu, na kterou by měla Markéta chuť, bylo poměrně složité. Nakonec jsme se shodli na tom, že domácí zmrzlina z malinové šťávy bude tou nejlepší volbou, škoda jen, že Markéta je schopná jíst až teď, kdy malinám už odzvonilo! Nevadí, hold jsme si poradili jinak a maliny nahradili jahodami, kterých je u Markétiných rodičů stále dosti. Ač nejsou jahody mým oblíbeným ovocem, byla to až překvapivě chutná varianta, jejíž přípravu bych Vám dnes rád přiblížil.
Co budete potřebovat:
  • 1/2 jahodové šťávy,
  • 250 g cukru,
  • 500 ml smetany,
  • 1/2 citrónu

Recept podle Sandtnerky:

Čerstvé jahody prolisujeme, do 1/2 šťávy přidáme 250 g cukru, 1/2 l svařené studené smetany a šťávu z 1/2 citrónu. Vše zamícháme, procedíme a dáme zmrznout. 
Já jsem měl značně ulehčenou práci naším zmrzlinovačem. Jahody jsem prolisoval na šťávu. Šťávu povařil s cukrem a citrónem, aby se cukr pěkně rozpustil a chutě prolnuly. Vedle jsem si povařil smetanu a když oba kastroly vychladly, nalil jsem je do zmrzlinovače, který během 30 minut vykouzlil nadýchanou zmrlinu. Vyhnul jsem se tedy zdlouhavému mrznutí směsi a navíc získal nadýchanou zmrzku. 
Doba přípravy 60 minut (+24 h mrznul zmrzlinovač v mrazáku) s náročností 1/5. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena