SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 41: LÍVANCE

2.4K

Lívanec je stejně jako palačinka snad nejpopulárnějším dezertem vůbec. Dělá se v nejrůznějších variacích po celém světě a jejich obliba neustále roste. Není taky divu, vždyť se jedná o nejstarší obilný pokrm na světě a každý ho má rád. 
Víte odkud k nám ten lívanec vůbec přišel? Možná Vás stejně jako mě překvapí, že tento dezert je se poprvé objevil v Řecku a to již v 5. století před naším letopočtem. Naši variaci ze Sandtnerky Vám dnes exkluzivně přinášíme!   

Co budete potřebovat:
  • 10 g droždí,
  • 5 g cukru na kvásek + 20 g na směs,
  • 250 ml mléka na kvásek + 250 ml na směs,
  • 200 g hladké mouky,
  • 100 g hrubé mouky,
  • sůl,
  • citrónová kůra,
  • na špičku nože muškátového květu,
  •  25 g másla,
  • 1 žloutek,
  • něco na vrch dle chuti (paní Sandtnerová doporučuje povidla, strouhaný tvaroh, švestky a kysanou smetanu)

Recept podle Santnerky:

Nejprve si uděláme kvásek z droždí, části cukru, mouky, a vlahého mléka (16 – 20 °C) a dáme kynout. Do hrnce si připravíme prosátou hladkou a hrubou mouku, cukr, sůl, citrónovou kůru a mletý květ. Přidáme vykynutý kvásek a po částech vlažné mléko se žloutkem a máslem. Nejdříve rozděláme těsto tuhé, pak teprve řidší a dáme vykynout. Ohřátý lívanečník vymažeme rozehřátým máslem, těsto do něho po lžících naléváme a pečeme. Když těsto na povrchu osychá, obrátíme je a propečeme na druhé straně. Teplé lívance potíráme rozvařenými, oslazenými švestkami nebo připravenými povidly, také zavařeninou, posypeme strouhaným tvarohem a pokropíme hustou kyselou smetanou.
Lívance jsme nedělali poprvé a recept, který známe se od toho Sandtnerkovského moc nelišil, tudíž jsme postupovali přesně podle receptu. Kvásek jsme nechali kynout 15 minut a samotné těsto ještě půl hodiny. Pokud nevíte jak se dělá kvásek, přečtěte si o tom v jedné z minulých kynutých Sandtnerkovských výzev. Jediné v čem jsme se lišili byly pochutiny, které jsme k lívancům podávali. Tentokrát jsme zvolili pampeliškový med a fíky, se kterými se nyní snad roztrhl pytel.
Doba přípravy 2 h s náročností 2/5.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena