A JEDLO SE A PILO

A jedlo se a pilo a vše se snědlo a vypilo! Byla to oslava, jak se patří a my na ni budeme ještě dlouhá léta vzpomínat! Na takovou krásn...

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

A jedlo se a pilo a vše se snědlo a vypilo! Byla to oslava, jak se patří a my na ni budeme ještě dlouhá léta vzpomínat! Na takovou krásnou událost se totiž snad ani zapomenou nedá. Nebo snad ano?... A co, že se to pilo a jedlo? Sladké, slané, s masem i bez, myslím, že na výběr toho bylo víc než dosti a tak z rautu zbyly pouze z masa kosti.

https://www.instagram.com/neplechanaplechu/
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/
https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

Půjčili jsme pípu, objednali pivko, připravili limonády a napekli to, co máme nejraději. Jakožto pravnučka cukráře jsem nemohla jinak než přichystat vanilkový dort, který nás už roky doprovází na našich rodinných oslavách. Tentokrát jsem ho jen obohatila o kakao a banán a opět se po něm hned slehla zem, a to doslova! Při krájení mi půlka jeho horního patra spadla na zem a já tak byla popotahována za to, že jsem si ho chtěla uloupit pro sebe. I spadlotina se však snědla! 

Sladký raut jsem doplnila o cupcaky, které peču podle rodinného receptu mojí americké tetky a dále o makronky, perníčky a věnečky.

ŽLOUTKOVÉ VĚNEČKY

Co budete potřebovat:
  •  3/8 litru vody neb mléka,
  • 110 g másla,
  • 220 g krupičkové mouky,
  • 4 vejce.
na krém:
  • 1/8 l šlehané smetany,
  • 2 bílky,
  • 120 g cukru. 
Recept podle Sandtnerky:
Do kastrolu dáme studenou vodu, neb mléko a máslo a na plotně přivedeme k varu. Pak do toho nasypeme krupičkovou mouku a vařečkou tak dlouho na plotně mícháme, až se těsto nechytá kastrolu ani vařečky, na čež je necháme vychladnouti. Pak přidáme celá vejce, jedno po druhém a dobře umícháme. Těsto, které jest dosti tuhé, dáme do kornoutu s velkou hvězdičkovitou trubičkou a na voskem potřený plech děláme pěkné stejné věnečky. Poté je upečeme v horké troubě do červena a v mírnější troubě je dopečeme. Upečené, ještě teplé rozkrojíme a dáme vychladnouti. Pak je pomocí kornoutu naplníme žloutkovým krémem, složíme na sebe a polijeme rumovou polevou. Při pečení je zbytečně z trouby nevyndáváme, aby nebyly nízké. 
Krém: Do 1/4 l mléka zamícháme 30 g krupič. pšeničné mouky neb kávovou lžičku rýžové neb kukuřičné moučky, hrneček postavíme do nádobky s horkou vodou a mléko s moukou uvaříme, až zhoustne. Pak hrneček vyndáme, a když krém zchladl, přimícháme k němu 4 žloutky, 100 g vanilkového cukru a krém znovu postavíme do horké vody na plotnu, kde jím mícháme tak dlouho, až zhoustne. Pak přimícháme 20 g želatiny ve dvou lžících vody rozpuštěné. Do úplně studeného krému zamícháme 2 lžíce rumu a naplníme věnečky. Také můžeme do krému přidati hustou šlehanou smetanu nebo sladký sníh z bílků.  

https://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panelhttps://www.facebook.com/neplechanaplechu/?ref=aymt_homepage_panel

Slaná část rautu se pyšnila argentinskými Empenádami, krůtí roládou se sušenými rajčaty, řepným salátem, fazolovým salátem a zeleninou.


ŘEPNÝ SALÁT:

Co budete potřebovat:
  • 3 řepy,
  • 1 menší křen,
  • 150 ml bílého jogurtu,
  • sůl,
  • pepř. 
Řepu uvaříme a nastrouháme na hrubším struhadle. Přidáme jogurt a dle chuti nastrouhaný křen. Dochutíme solí a pepřem a pořádně promícháme.

PÁRTY SEKANÁ:

Co budete potřebovat:
  • 500 g mletého hovězího,
  • 500 g mletého vepřového,
  • 1 vejce,
  • 2 rohlíky nebo housky,
  • 1 menší cibule,
  • 1 velký stroužek česneku,
  • 1 mrkev,
  • 1/2 cukety,
  • 1 lžíce oregana,
  • 1 lžíce sekané petrželky,
  • 1 lžíce sekané pažitky,
  • 1 lžička saturejky,
  • sůl,
  • pepř. 
Mleté maso dáme do mísy. Poté si v masovém strojku umelu cibuli, česnek a v mléce namočenou housku a vše přidám k masu. Dále přidám bylinky, vejce, na jemném struhadle nastrouhanou mrkev a na hrubém struhadle nastrouhanou cuketu. Dle chuti dosolíme a dopepříme a vše řádně promísíme. 
Pracovní desku mírně omokříme. Poté vezmu připravenou masovou směs a několikrát s ní řádně bouchneme o pracovní desku, aby se spojila a zmizely bubliny. Ze směsi vytvořím šišku a vložím ji na pekáč. Na vrchu ji potřu vodou se škrobem, aby udělala hezkou kůrku a mírně ji podliji vodou. Pečeme ji na 150 °C 30 minut s víkem a poté dopeču ještě 30 minut na 130 °C. Ke konci víko sundáme. 
KRŮTÍ ROLÁDA: 

Co budete potřebovat:
  • 1 kg krůtích prsou na roládu,
  • 300 g sušených rajčat,
  • 350 g zelených oliv,
  • hrst sekaného čerstvého oregana,
  • hrst překrájené bazalky,
  • olivový olej,
  • dijonská hořčice,
  • sůl,
  • pepř.
Krůtí prsa rozřežeme na pláty, naklepeme, posolíme, namažeme z jedné strany hořčicí a nasypu na ně pokrájenou směs ze sušených naložených rajčat, oliv a bylin. Pevně roládu zarolujeme, obvážeme provázkem a dáme na pekáč. Roládu podlijeme vlažnou vodou s trochou olivového oleje, přikryjeme víkem a dáme péct na 130 °C 40 minut a poté dopečeme na 160 °C ještě 15 minut. V závěru sundáme víko a dopečeme do barvy. 

https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

https://www.instagram.com/neplechanaplechu/

You Might Also Like

3 komentářů

Flickr Images