LOUPÁKY

4
Loupáky jsou pečivem mých studentských let. Vracejí mě totiž do vzpomínek na mé cesty do školy, kdy jsem míjela tehdy největší libereckou pekárnu a ve vší té spleti nejrůznějších koláčků, šátečků a chlebíčků pokaždé nakoupila pouze pytlík asi pěti loupáků. Chodila jsem tehdy na Ekonomickou fakultu a zatímco si všichni kupovali na svačinu bagety, já ujížděla na loupácích. Strašně mi tehdy chutnaly a jako správný student Ekonomky jsem ocenila i to, že byly ekonomicky výhodné. Byla to nejlevnější svačina v pekárně a přitom předvedla největší parádu. Dnes už do školy nechodím, čas od času si však na svá studentská léta zavzpomínám čerstvým loupákem k snídani, který jsem tentokrát nekoupila ve vedlejší pekárně, jako tomu bylo několik let předtím, ale sama jsem si je s láskou upekla v pohodlí domova. 
Náročnost: Mírně náročné

Doba přípravy: 3 hodiny 30 minut
  • 10 minut příprava těsta,
  • 3 hodiny celkové kynutí těsta,
  • 20 příprava loupáků.
Co budete potřebovat (na 12 loupáků):
  • 500 g hladké špaldové mouky,
  • 225 ml plnotučného mléka,
  • 1 žloutek + 1 vajíčko na potření,
  • 60 g sádla,
  • 60 g cukru s pravou vanilkou,
  • 1 sáček sušeného droždí,
  • špetka soli,
  • mák na posypání.
Postup:
  1. Ve velké míse promícháme mouku se sušeným droždím. Uprostřed mouky uděláme důlek, po okrajích nasypeme sůl a do důlku nalijeme vlažné mléko (Mléko musí být vlažné ne horké, horké mléko by zabilo kvasnice a těsto by pak nevykynulo.). Přidáme sádlo, cukr a žloutek. Vše vařečkou promícháme a poté vysypeme na vál a ručně zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. Pokud máte kuchyňského robota, nechte práci na něm, bude to rychlejší a snadnější. Zpracované těsto vložte zpět do mísy, přikryjte jej fresh folií a nechte jej kynout 2 hodiny (Schovejte třeba těsto pod peřinu, aby bylo v příjemném teple, uvidíte jak pěkně nakyne.).
  2. Dva plechy si vyložíme pečícím papírem.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a z každé vyválíme asi 3 mm silnou kulatou placku. Každou placku rozřízneme jako pizzu na 6 dílů a každý díl smotáme do tvaru loupáku. Před motáním každý díl mírně povytáhneme, aby se zakulatily špičky a rohy loupáku založíme (Konce tak budou kulatější a zespodu vám nebude čouhat špičatý cíp.) Těsto zespoda nahoru srolujeme, konce mírně zatočíme a loupák přeneseme na plech. Takto připravené loupáky  přikryjeme fresh folií a necháme je 1 hodinu kynout při pokojové teplotě.
  4. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  5. Vykynuté loupáky potřeme vyšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem.
  6. Loupáky pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut.

Zapojte se do konverzace

  1. Kateřina Mašková says:

    Děkuji moc za recept :o)
    Loupáky jsem měla ráda už jako malá. Občas si je ráda koupím, ale už nejsou to co bývaly.
    Akorát do kynutých těsto používám raději čerstvé vážené droždí.

    1. Markéta says:

      Ano máte naprostou pravdu, právě proto si je děláme doma :). Sušené droždí lze samozřejmě nahradit i tím čerstvým, záleží jak kdo je zvyklý. 😉

  2. Vypadaji nadherne! Mohu sadlo nahradit maslem?

    1. Markéta says:

      Určitě můžete, jen s tím sádlem jsou ještě o něco lepší 🙂

  3. Miloš says:

    Ďakujem za skvelý recept! Dnes som si našiel čas a urobil ich. Keby sa dalo, aj fotku vam sem pridám. Len jedna vec-jediná vec ktorú by som upravil a nabudúce aj upravím gramáž cukru. Kľudne aj dvojnásobne 🙂

    1. Markéta says:

      Tak to nám moc těší, že se povedly a že chutnaly. Moc děkujeme za vyzkoušení ;).

  4. Miloš says:

    Ďakujem za užásný recept ! Sú skvelé! Chuť, farba, tvar… keby bola možnosť, pridám foto! Jediná vec ktorú spravím nabudúce:zdvojnásobím gramáž cukru.

    1. Markéta says:

      Děkujeme za tak krásnou pochvalu, moc si toho vážíme!

  5. Anonymní says:

    Loupáky jsou naprosto luxusní!!! Děkuji za úžasný recept! Adéla

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme za pochvalu! Jsme rádi, že chutnají 🙂

  6. Anonymní says:

    Dobrý den, ráda bych upekla loupáky, vypadají famózně, ale bohužel nemám sušené droždí, ale čerstvé (v dnešní době poklad 🙂 kolik mám dát čerstvého prosím? Děkuji Kateřina Pelikánová

    1. Markéta says:

      Dobrý den, použijte jej polovinu, tedy 21 g :).
      Mějte krásný den
      Markéta

  7. Anonymní says:

    Loupáky jsou dokonalé. S těstem se krásně pracuje, je vláčné a tvárné. Moc děkuji, už nebudu péct jiné.

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme za krásná slova, vážíme si toho.

  8. Tereza says:

    Moc děkuji za recept 🙂 dělala jsem ze špaldové celozrnné mouky a musela jsem těsto doředit 50ml mléka navíc. Poté bylo krásně vláčné. Loupáky jsem dělala tenčí a nechala jsem je v troubě asi dýl, než potřebovaly. Příště vytáhnu dřív, abych je nevysušila. Ale s kakaem paráda 🙂

    1. Markéta says:

      My moc děkujeme za vyzkoušení!
      Ano, jsou skvělé i celozrnné variantě. Je zde však potřeba myslet na to, aby se přidalo více tekutin, jelikož tato mouka více saje.
      Děkujeme za přízeň a pevně věříme, že Vás osloví i další recepty.

  9. Veru H. says:

    Krásný den. loupáčky vyzkoušené. Těsto je naprosto luxusní, krásně se sním pracovalo. Loupáčky musím lépe srolovat, ale to už je na trénink :).
    Jen bych potřebovala poradit, jak ideálně loupáčky ,,uskladnit,, aby nebyli tvrdé třeba druhý den.
    Moc děkuji za Váš čas a práci.

    1. Markéta says:

      Moc děkujeme za pochvalu, vážíme si toho!
      Loupáčky nejlépe skladujeme v mikrotenovém sáčku a v lednici, takto vydrží nejdéle.
      Markéta

  10. Anonymní says:

    Dobrý den 🙂 S těstem se dobře pracovalo. Vždy jsem zadělávala s máslem a toho sádla jsem se trochu bála. Překvapivě to takhle udělalo lepší strukturu a na chuti to nebylo znát. Jinak s máslem a mámtěrádou byly výborné. Jako samotné s kakaem bych rozhodně přidala víc cukru. Děkuji za recept! Váš blog je boží 🙂

    1. Markéta says:

      Cukr je určitě na uvážení. Lze přidat a recept to neovlivní, takže klidně můžete přidat dle libosti. Jsme moc rádi, že chutná a že Vás sádlo mile překvapilo 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena