GUNDEL PALAČINKA

5.5K
Pomalu dojídám po oříšcích voňavé palačinky Gundel a vzpomínám na ten týden v Budapešti, který jsme zde strávili před dvěma lety. Vzpomínám na ty krásné procházky i na to, jak jsme vždy vymrzlí zapluli do první kavárny, která nám padla do oka a sami nevěděli dřív co ochutnat! Tady se snad ani nedalo splést! Kam jsme totiž vešli, tam jsme si skvěle pochutnali a nabití inspirací se těšili, až si tato jídla budeme připravovat doma. 

Jedním z těch jídel, které se u nás doma staly stálicí jsou věhlasné palačinky Gundel. Světově snad nejznámější palačinka s oříškovou náplní, zalitá čokoládovým přelivem je opravdovým maďarským skvostem, který by bylo škoda neochutnat. Vždyť pochází z dílny jedněch z nejslavnějších šéfkuchařů této planety Jonase a Károla Gundela. Zakladatelů “nové” maďarské kuchyně a také slavné Gundelovy restaurace, která je v provozu již více než 100 let! Právě na jejich počest nesou tyto palačinky jejich jméno a my si je tak na jejich počest dopřáváme tuto neděli! Připravte si je i vy a uvidíte, že již palačinky nebudete dělat jinak, než takto po maďarsku! 
Náročnost: Středně náročné (nejnáročnější je asi čokoládový přeliv)

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
  • 10 minut příprava těsta,
  • 30 minut odležení těsta,
  • 10 minut příprava ořechové nádivky,
  • 15 minut příprava čokoládového přelivu,
  • 15 minut smažení palačinek,
  • 10 minut zdobení.
Co budete potřebovat (na 8 palačinek):

Na palačinky:
  • 200 g hladké mouky,
  • 150 ml mléka,
  • 250 ml sodovky,
  • 2 vejce,
  • 2 lžíce oleje,
  • špetka soli.
Na ořechovou náplň:
  • 150 g vlašských ořechů,
  • 150 ml vody,
  • 80 g krupicového cukru,
  • 80 g rozinek,
  • 1 malý panák rumu.
Na čokoládový přeliv:
  • 200 g čokolády,
  • 200 ml mléka,
  • 2 žloutky,
  • 100 g cukru moučka,
  • 100 ml créme fraiche,
  • vanilkový lusk.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme těsto na palačinky. Do velké misky vyklepneme dvě celá vajíčka, přidáme mléko a olej a kvedlačkou vše rozkvedláme. Poté přidáme mouku a sůl a opět vše kvedlačkou spojíme do tužší, ale přesto tekuté konzistence. 
  2. Nyní do těsta postupně přidáváme sodovku a za stálého míchání ji do těsta zapracujeme (Sodovka dodá palačinkám vzduch a díky němu tak budou ještě vláčnější.). Těsto přikryjeme fresh folií a dáme jej do ledničky na 30 minut odležet.
  3. Mezitím, než si těsto odpočine si připravíme ořechovou nádivku. Vyloupané a očištěné vlašské ořechy na jemno nasekáme nebo umeleme ve food procesoru. Poté je vložíme do menšího kastrolku, přidáme vodu, cukr, rozinky a rum a vše promícháme. Směs dáme vařit a při prudké teplotě ji za stálého míchání provaříme do konzistence ořechové pasty. 
  4. Palačinkové těsto vyndáme z ledničky a na těžké pánvi jej smažíme na rozpáleném oleji sběračku po sběračce zhruba 2 minuty z každé strany. Ještě teplé je plníme ořechovou pastou. 
  5. Nyní si připravíme čokoládový přeliv. Mléko nalijeme do kastrolku, přidáme cukr a kousek vanilkového lusku a vše přivedeme k varu. Jen co se začne mléko vařit, odstavíme jej z plotýnky, vyndáme vanilkový lusk a do teplého mléka nasypeme na kostky naloupanou čokoládu. Směs mícháme dokud, se čokoláda zcela nerozpustí a poté do ní kvedlačkou rychle a pečlivě zamícháme oba žloutky. Na závěr do směsi zamícháme créme fraiche a takto připraveným čokoládovým přelivem přelijeme připravené palačinky. 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena