VACEK

4.6K
Za ten rok, co je nás o jednoho více, si připadám jak na houpačce. Jsou dny, kdy si chválím své milionové dítko a jen se vyspím, přijde den, který mi dá pěkně do těla. Škoda jen, že těch druhých dnů je tak nějak více a já si tak po tom prvním roce v roli rodiče, připadám jak spráskaný pes! Štěpán mi dává zabrat! A ač se mi to těžce přiznává, při zpětném pohledu do zrcátka zjišťuji, že celý ten rok jen přecházíme z krize do krize, které jsou samozřejmě normálními etapami vývoje, ale které mě jaksi nenechají spát. Díky bohu, že alespoň vždy dospěly do dobrého konce! 

Hned na startu to byla krize laktační, poté krize v šestinedělí, vzápětí krize kočárková, následně krize z meteorismu, kterou vystřídaly zoubky, pak se opět probudila kočárková krize. V závěru prvního Štěpánova roku přišla krize stravovací a o tom, jakou krizi máme teď, radši pro tentokrát pomlčím. Naštěstí jak rychle přišly, tak skoro stejně rychle i odešly a ač si občas připadám jak nejhorší máma na světě, v konečném důsledku musím konstatovat, že se vše zatím dobře vyřešilo a ve většině případů se to vyřešilo jídlem. Třeba takovou jídelní krizi, tu jsme vyřešili tímto naším oblíbeným jídlem z jednoho hrnce, neodolatelným vackem! Zjistila jsem totiž, že si Štěpán žádá větší samostatnosti a dokud nedostal jídlo do ruky, tak mi prostě nic nesnědl. Dnes Vám prozradím pouze recept a někdy příště se pověnuji i celému našemu protloukání příkrmy a jídelní krizi jako takové.    
Náročnost: Nenáročné

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
  • 30 minut příprava těsta,
  • 1 hodina pečení.

Co budete potřebovat (pro 4 osoby a jedno dítě):

  • 3 kg brambor,
  • 2 cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 3 vejce,
  • 100 g polohrubé mouky,
  • 60 g krupice,
  • 1 lžíce oregana,
  • 1 lžička drceného kmínu,
  • pepř,
  • sůl.

U dětské verze vynecháváme sůl a pepř.


Postup:
  1. Brambory, cibuli a česnek očistíme a za pomoci robota vše nastrouháme struhadlem na bramboráky. Brambory lze také nastrouhat na klasickém struhadle, ale samozřejmě to trvá déle.
  2. Ze směsi slijeme trochu tekutiny, přidáme vejce, mouku, krupici, oregano a kmín a vše pořádně promícháme. Takto připravenou směs necháme 15 minut odležet, aby mouka nasákla tekutinu a směs tak zahustila. Pokud ani po 20ti minutách není směs dostatečně hustá, přidejte ještě trochu krupice. Štěpánův vacek nedochucuji solí ani pepřem a tak jeho vacka a vacka pro nás peču každého zvlášť.
  3. Nyní si připravím dva plechy, velký a malý. Oba plechy vymažeme máslem. Do malého plechu nalijeme směs do výšky cca 2 cm. Zbylou směs dochutím solí a pepřem a naliji ji na velký plech. Troubu nastavím na 140 °C a dáme do ní oba plechy péct na 30 minut. Po 30-ti minutách zvýšíme teplotu na 160 °C a ještě 30 minut dopečeme. (Dokud byl Štěpán malý (méně než rok) dávala jsem jeho plech do sáčku na přípravu pro dušení nebo připravovala jeho porci v páře. Nyní již peču jeho porci stejně jako tu naši.)
Jelikož toto jídlo obsahuje lepek, zavedla jsem jej až v době, kdy bylo Štěpánovi více než 9 měsíců. Obiloviny jsou totiž běžnou součástí stravy dětí až po 9. měsíci věku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena