SANDTNERKOVSKÁ VÝZVA 111: MAROKÁNKY

4.9K
Jednou za čas se opět ponoříme do knihy praktických receptů paní Sandtnerové, abychom si zavzpomínali na dobu naší Sandtnerkovské výzvy, a stále se nestačíme udivovat nad tím, kolik inspirace se v této nekonečné knize nápadů dá načerpat. Ať už otevřeme jakoukoliv kapitolu, jen marně vybíráme recept, který vyzkoušet jako první a když jej konečně vybereme, knihu ukládáme s nekonečným seznamem toho, co vše musíme vyzkoušet příště! 

Při poslední návštěvě kapitoly cukrovinky nám zrak utkvěl na marokánkách a my nad nimi dlouho debatovali. Zanesly nás totiž do vzpomínek na naše dětství a vyvolaly rozporuplné pocity. František k nim díky jejich většímu množství kandovaného ovoce nikdy nevzplanul láskou a já k nim tak nějak nepřirostla díky čokoládě, přesto jsou však pro většinu lidí jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví a my tak nechápali proč. Něco nás však podvědomě nutilo k tomu je vyzkoušet. Pustili jsme se tedy do nich a díky tomuto spontánnímu pečení jsme dostali na otázku jejich oblíbenosti jasnou odpověď. Vždyť oni jsou vlastně vážně velmi dobré! 


Možná je to tím, že se člověku během života mohou chutě měnit, možná je to tím, že kupované marokánky už nejsou to co bývaly, jsme si však jistí, že velkou roli hraje i to, že to co si uděláte doma, je přeci to nejlepší! Pokud jste tedy i vy k marokánkám skeptičtí, nebojte se občas překonat své špatné vzpomínky na nejrůznější pochutiny a pusťte se do nich. Mnohdy se to totiž vyplatí, stejně jako se vyplatila nám tato zkouška marokánek! 
Recept podle Sandtnerky:

Suroviny: 1/8 l smetany, 250 g čajového másla, 250 g mandlí, 250 g tlučeného cukru, 130 g pomorančové naložené kůry, 30 g hladké mouky.

“Do kotlíka na sníh nalijeme smetanu šlehačku, přidáme tlučený cukr, nakrájené čajové máslo, na nudličky nakrájené loupané mandle a na nudličky nakrájenou pomorančovou v cukru naloženou kůru. Kotlík postavíme na oheň a vše mícháme do bodu varu (ne vařiti). Pak přidáme hladkou mouku, promícháme a na plech dobře máslem vymazaný a krupičkovou moukou posypaný děláme stejně velké hubinky. Upečeme je v teplejší troubě do růžova. Vzniklé studené placičky odstraníme z plechu a na spodní straně je podlijeme čokoládovou polevou.”

RECEPT PODLE NÁS 
(trochu jsme upravili poměry, namíchali oříšky a nakládanou pomerančovou kůru vyměnili za čerstvou bio kůru, kterou jsme nechali zkaramelizovat)

Náročnost: nenáročné

Doba přípravy: 1 hodina 5 minut
  • 10 minut příprava ořechů,
  • 10 minut příprava těsta,
  • 10 minut příprava marokánek na plech,
  • 20 minut pečení,
  • 15 minut zdobení čokoládou.
Co budete potřebovat (na 50 marokánek):
  • 125 ml smetany na šlehání,
  • 250 g másla,
  • 250 g nesolených oříšků dle chuti (my použili 100 g pistácií, 100 g mandlí, 50 g kešu),
  • 150 g mandlové mouky,
  • 180 g cukru + 20 g na karamelizaci pomerančové kůry,
  • kůra z jednoho bio pomeranče,
  • 80 g hrozinek,
  • 80 g brusinek,
  • 60 g hladké mouky,
  • 100 g čokolády.
Postup:
  1. Nejprve si připravíme oříšky, které nakrájíme na menší kousky.
  2. Nyní si připravíme karamelizovanou pomerančovou kůru. Pomeranč pečlivě kartáčkem omyjeme a poté jej oloupeme tak, abychom získali větší plátky kůry (Pokud budete mít plátky malé, bude práce s kůrou zdlouhavější.). Kůru ořežte od bílé dužiny. Bílé dužiny musí na kůře zůstat co nejméně, aby marokánky nezískaly nahořklou chuť. Očištěnou kůru nakrájíme na tenké nudličky, které několikrát přepůlíme. Na pánvi rozehřejeme 10 g másla, přidáme 20 g cukru a obě suroviny necháme při mírné teplotě rozpustit. Poté na pánev přidáme nakrájenou pomerančovou kůru a necháme ji chvíli prohřívat. Když začne vonět a získá intenzivnější barvu, je hotová (trvá to cca 5 minut).
  3. Poté do většího kastrolu nalijeme smetanu, cukr (180 g), ořechy, hrozinky a brusinky a dáme směs zahřívat. Smetanová směs se nesmí vařit, proto ji těsně před bodem varu odstavíme. Do směsi přidáme na kousky nakrájené máslo (240 g) a za stálého míchání jej necháme rozpustit. Nyní do směsi přidáme zkaramelizovanou pomerančovou kůru, mandlovou mouku a hladkou mouku. Vše promícháme v kompaktní směs. 
  4. Troubu dáme předehřívat na 180 °C.
  5. Tři plechy vyložíme pečícím papírem a klademe na ně malé hromádky marokánkové směsi.
  6. Marokánky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 15 minut.
  7. Upečené marokánky namáčíme dle chuti v rozehřáté čokoládě, nebo je čokoládou pocákáme. Některé marokánky můžeme nechat i bez čokolády, záleží pouze na vaší chuti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena