AUSTRALSKÉ KARBANÁTKY RISSOLES

4K

Ať už jsme ve světě byli kdekoliv, s karbanátky jsme se v různých podobách setkávali snad v každé zemi. Těší se totiž oblibě po celém světě a není tomu divu. Jsou jednoduché, chutné, lze je připravit z běžně dostupných surovin a hlavně si je každý může přizpůsobit své vlastní chuti dle toho na co je zvyklý nebo co má zrovna po ruce. Karbanátky jsou jednoduše světové. V Dánsku jsou známé pod názvem Frikadeller, jako masové kuličky, které se podávají na žitném chlebu s kysaným červeným zelím. Na Balkánu se jim zase říká plieskavice, která se s delikátním paprikovým ajvarem. A co teprv Amerika! Není snad nikoho, kdo by neznal legendární americký karbanátek hamburger. Ne však každý ví, že jej vymyslel muž s českými kořeny Raymond Albert Kroc. Karbanátek je jednoduše všude a tak není divu, že svojí verzi mají i v Austrálii.

Rissoles, jak se karbanátky nazývají v Austrálii velmi zpopularizoval australský film The Castle. Tento nízkorozpočtový film režiséra Roba Sitche byl natočen za pouhých 11 dní a i přesto, že by se tak mohlo na první pohled zdát, že se jedná o film nízké kvality, u Australanů je velmi oblíbený. Právě v tomto filmu padla pro našince legendární věta: “Rissoles. Everybody cooks rissoles darl” a díky ní produkce karbanátků v Austrálii stoupala raketově nahorů. Starý recept, který byl kdysi tzv. denním chlebem Australanů byl opět vzkříšen a tak kdo je do té doby nedělal, bez váhání začal!

Rissoles se připravují z jakéhokoliv mletého masa. Často se lze setkat s hovězím a jehněčím, ale i vepřovým, telecím či drůbežím masem. Někdo směs dochucuje hořčicí, jiný rajčatovou omáčkou a většina do nich přidává vegemite či worchestr. Představivost se jednoduše meze nekladou, aby však rissoles byl dostatečně australský určitě nezapomeňte směs doplnit o ovesné vločky a na pořádnou dávku bylinek a zeleniny, která směs hezky odlehčí a dodá ji tu správnou Australkou chuť. Nechte se dnes inspirovat naší variantou, kterou jsme odkoukali do našich australských spolubydlících během našeho pobytu v Sydney.

Náročnost: mírně náročné


Doba přípravy: 1 hodina


Co budete potřebovat (na 12 ks):

  • 600 g hovězího masa (může být i mleté),
  • 1 velká cibule,
  • 2 mrkve,
  • 10 lusků hrášku,
  • 1 vejce,
  • 50 g ovesných vloček,
  • 50 ml mléka,
  • 1 velká lžíce dijonské hořčice,
  • hrst sekané petrželky,
  • 5 snítek tymiánu,
  • pepř,
  • sůl.
Pokud jste ti šťastlivci, kteří mají doma vegemite, použijte jej na dochucení směsi. Díky vegemite budou australské karbanátky ještě více australské :). 

Vegemite je australská hnědá pomazánka s kvasnicovým extraktem, která byla vyvinuta za první světové války, kdy došlo v Austrálii k výpadku dovozu jejich milovaného Marmite z Velké Británie. Tehdy firma Fred Walker & Co. vytvořila pomazánku z pivovarských kvasnic, z nichž byl vytvořen extrakt smíchaný se solí a výtažky z cibule a celeru. Volilá a Vegemite byl na světě! Tím, že jeho marketing byl navíc podpořen myšlenkou, že se jedná o zdraví prospěšnou pomazánku plnou vitamínu B, což bylo podpořeno i Britskou zdravotnickou asociací, jeho prodeje rostly a stal se tak celosvětově velmi oblíbený.
Postup:
  1. Jako první si nameleme maso. Maso nakrájíme na menší kousky a postupně jej proženeme mlýnkem do velké mísy (Tip: Namelte si maso sami, bude čerstvější než z obchodu. Když koupíte mleté maso v obchodě, nikdy jej nebudete mít tak čerstvé, jako právě připravené. Na čím menší kousky je totiž maso naporcované, tím rychleji se kazí. Neříkám, ať jej nekupujete, i my jej čas od času koupíme, ale je dobré si toto uvědomit.). 
  2. Ovesné vločky nasypeme do menší misky a lehce je zalijeme mlékem, ve kterém je necháme několik minut namáčet, aby pojmuly vlhkost a v pokrmu pak byly vláčné. 
  3. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Poté ji v hrnci nebo na pánvi necháme na másle zesklovatět (trvá to cca 5 minut).
  4. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Hrášek vyjmeme z lusků a jemně ho pokrájíme. 
  5. Když je cibule sklovatá, přidáme mrkev a hrášek a zlehka je orestujeme. Takto připravenou zeleninu přidáme do mísy k namletému masu. Dále přidáme vejce, dijonskou hořčici, nasekané bylinky (petržel a tymián), dostatek soli a pepře a nakonec ovesné vločky. Ty nejdříve trochu vymačkejte, aby odešlo přebytečné mléko a nebyly příliš mokré.
  6. Připravenou směs ručně pěkně promícháme. Pořádně vše pasírujte mezi prsty, ať se směs hezky spojí. Díky dostatečnému pasírování směs hezky propracuje a současně z ní také odejdou všechny bubliny. Když budete směs hezky stlačovat, bude kompaktní a karbanátky budou při smažení udržovat pěkný kompaktní tvar.
  7. Z propracované směsi připravíme 12 stejně velkých karbanátků. Nejlépe vám to půjde tak, když si vedle připravíte středně velkou misku s vodou. Do misky si nejdříve namočíte ruce a poté zpracujete karbanátek. Díky mokrým rukou vám jej půjde dobře vytvarovat.
  8. Ve velké pánvi rozehřejeme olej nebo ghí a karbanátky na něm smažíme cca 5 minut z každé strany. Olej nejprve zprudka rozehřejte a poté teplotu stáhněte na střední stupeň, tak se vám budou hezky rovnoměrně propékat a nebudete je mít na povrchu spálené a uvnitř nedopečené.
  9. Usmažené karbanátky odkládáme vedle na talíř, na který jsme si položili savou papírovou utěrku, tím se zbavíme přebytečného tuku, který na karbanátcích po vytažení z olejové lázně přebývá.
  10. Ještě horké karbanátky podáváme s bramborovou kaší, šťouchanými brambory či v australském stylu jen tak s kečupem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena