MAKOVEC SE ŠVESTKAMI

8.7K

Švestky a mák to je nezapomenutelná kombinace, která nikdy neomrzí. Tuhle dvojku vážně miluju!

Myšlenka na makovec mě vrací do školních let, kdy jsem cestou na základku chodila kolem malé domácí pekárny a kupovala si v ní svačinu na velkou přestávku. Jo to byly časy! Střídala jsem tady pár svých oblíbených kousků jako byla Ještědka, skořicová rolka, a právě milovaný makovec. Když jsem pak doma začínala s pečením, makovec byl jedním z prvních moučníků, který jsem dostala do ruky. Od té doby jej peču pořád, jen občas s malou obměnou, třeba jako dnes s těmito švestkami. Kombinace máku a švestek je totiž legendární!

MAKOVEC SE ŠVESTKAMI

Porce 1 plech o velikosti 26×26 cm
Příprava 30 minutes
Doba pečení 50 minutes

Co budete potřebovat

  • ½ kg švestek cca 18 ks
  • 300 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 300 g mletého máku
  • 125 g změklého másla
  • 180 g krupicového cukru
  • 5 vajec
  • 500 ml mléka

Postup

  • Švestky omyjeme, přepůlíme a vypeckujeme.
  • Troubu dáme předehřívat na 170 °C.
  • Hranatou formu vymažeme málem a vysypeme polohrubou moukou.
  • Nyní si připravíme těsto. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme kypřicí prášek a mák a vše dobře promícháme. V jiné míse utřeme máslo s cukrem do nadýchané bílé pěny a poté do něj zašleháme jedno vejce po druhém (Dejte si na čas a každé vejce samostatně dobře do směsi zašlehejte, uvidíte že buchta bude pak ještě lepší.). Na závěr nadvakrát přidáme sypkou směs, přilijeme mléko a opět dobře promícháme, abychom získali hezké těsto.
  • Těsto nalijeme do připravené formy a stěrkou jej rovnoměrně rozprostřeme. Navrch poskládáme švestky.
  • Přichystaný koláč pečeme při teplotě 170°C zhruba 45 minut. Když je hotový, hezky jej pocukrujeme moučkovým cukrem.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně, Koláč, Mák, Švestky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena