REBARBOROVÝ KOLÁČ S JAHODAMI A TYMIÁNEM

4.8K
Rebarborové sezóny jsem se letos vážně nemohla dočkat. Trpělivě jsem její výhonky na záhonu obcházela a těšila se na to až s ní vyzkouším nové recepty, které se nám přes zimu v hlavě urodily. Naše podzimní dovolená na Islandu nám totiž tuto rostlinu ukázala zase v trochu jiném světle a hlavně nám ji představila v kombinaci nových zajímavých chutí. Nikdy předtím by mě totiž nenapadlo rebarboru kombinovat s tymiánem a až tady na ledovém ostrově, jsem poznala, že citrusový podtón tymiánu dodá sladkým dezertům s rebarborou opravdu neotřelou chuť. 
Pojďte s námi vyzkoušet něco nového a připravte si doma rebarborový koláč zase trochu jinak, než jste zvyklí. Věřím, že si tuto arktickou kombinací chutí také zamilujete a tento koláč se tak stane novým oblíbencem ve Vaší kuchyni!  
Náročnost: mírně náročné
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
  • 10 minut příprava těsta,
  • 10 minut příprava tvarohu,
  • 10 minut příprava surovin na náplň,
  • 45 minut pečení.
Co budete potřebovat (na koláč o průměru 30 cm):

Na těsto:
  • 220 g hladké mouky,
  • 80 g třtinového cukru,
  • 120 g másla,
  • 50 ml mléka,
  • 3 vejce,
  • 1 lžička kypřícího prášku,
  • 1 lžička sekaného čerstvého tymiánu.
Na tvarohovou vrstvu:
  • 50 g másla,
  • 80 g krupicového cukru,
  • 400 g tvarohu v obalu,
  • 100 ml mléka,
  • kůra z 1 bio citrónu,
  • 200 g rebarbory,
  • 150 g jahod,
  • 1/2 lžičky skořice.
Na drobenku:
  • 50 g polohrubé mouky,
  • 30 g másla,
  • 20 g krupicového cukru.
Postup:
  1. Koláčovou formu o průměru 30 cm si nejprve vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  2. Nyní si připravíme těsto. Ve velké míse nejprve pečlivě promícháme mouku s kypřícím práškem. Poté přidáme změklé máslo, cukr, celá vejce, mléko a tymián a vše umícháme v tužší mazlavé těsto. Takto umíchané těsto rovnoměrně rozprostřeme do připravené koláčové formy.
  3. Rebarboru a jahody omyjeme. Rebarboru ostrouháme a nakrájíme na malé kostky. Jahody zbavíme stopky a též je nakrájíme na malé kostky.
  4. Troubu dáme předehřívat na 170 °C.
  5. Dále si připravíme tvarohovou vrstvu a to tak, že v míse umícháme cukr s máslem, přidáme nastrouhanou kůru z jednoho bio citrónu a spolu s tvarohy a mlékem ji do máslové směsi pečlivě zašleháme. Tvarohovou vrstvu rozprostřeme na těsto a na ni poklademe jahody a rebarboru. Vše poté poprášíme mletou skořicí.
  6. V malé misce si prsty užmolíme drobenku a připravený koláč jí posypeme.
  7. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 45 minut.

Zapojte se do konverzace

  1. Ilona Ř. says:

    Jé,zrovna jsem ho o víkendu pekla, už s domácí rebarborou,ale klasiku, bez toho tymiánu 🤔

  2. Michaela says:

    Myslíte, že bych mohla zaměnit tvaroh za mascarpone?
    Děkuji.

    1. Markéta says:

      Řekla bych že ano, ale nemám to vyzkoušené. Zkuste a uvidíte :). Budu ráda, když pak dáte vědět, jak to dopadlo, třeba to může zajímat i ostatní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena