LASAGNE S DÝNÍ, PROSCIUTEM A RICOTTOU

3K
Ani v horkém létě se nám bacily nevyhýbají a tak jeden opět přemohl i Štěpána. Společně tedy sedíme před televizí a zachumláni v dece koukáme na pohádky. Dnes přišel na řadu Garfild a vnuknul mi nápad na toto lehké jídlo. Je jiná postava, která je tolik spojená s láskou k lasagním jakou má právě tento rezavý kocourek? Myslím, že ne. Dnes jsem se však nepustila do jím tolik milované klasické přípravy s omáčkou bolognese, ale zvolila lehčí zeleninovou variantu s dýní, cuketou, ricottou a prosciuttem. Věřím, že i vám tato inovace zachutná.

Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 60 minut

Co budete potřebovat (na 4 porce):

  • 300 g lasagne,
  • 2 mrkve,
  • 500 g máslové dýně,
  • 200 g cukety,
  • 1 šalotka,
  • 2 stroužky česneku,
  • 250 g ricotty,
  • 100 g parmazánu,
  • 1 snítka rozmarýnu (30 lístků),
  • 2 snítky tymiánu,
  • chilli dle chuti.
Na bešamel:
  • 1 l plnotučného mléka,
  • 60 g másla,
  • 60 g hladké mouky,
  • 1/4 muškátového oříšku,
  • pepř,
  • sůl.
Postup:
  • Mrkev, dýni a cuketu očistíme na nakrájíme na malé kostky. Šalotku očistíme a nakrájíme na jemno. Prosciutto nakrájíme na kostky.
  • Ve větší pánvi rozehřejeme trochu másla a šalotku na něm necháme zesklovatět, poté přidáme prolisovaný česnek a prosciutto a vše zlehka orestujeme. Dále přidáme připravenou mrkev, dýni a cuketu a vše 10 minut opékáme. Na závěr přidáme pokrájené lístky rozmarýnu a dle chuti sůl a pepř. Pánev odstavíme.
  • Nyní si připravíme bešamel. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a při mírné teplotě mícháme, dokud nevznikne světlá jíška. Nyní začneme do jíšky přelévat studené mléko, aby vznikl řidší bešamel (Mléko přilévejte postupně po větších dávkách. Nepřilévejte jej příliš málo, jinak se začnou dělat spečené cufky. Na druhou stranu není dobré mléko do bešamelu nalít naráz, protože by se mouka zahltila a vznikly by odpeky.). Vzniklý bešamel ochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a na závěr do něj zamícháme ricottu.
  • Lasagně uvaříme ve vroucí vodě al dente. Je lepší je vařit na několikrát, například po 5ti plátcích. Pokud jich budete vařit 16 na jednou, mohli by se vám slepit. Poté je scedíme.
  • Nyní přichází čas na vrstvení. Zapékací formu vymažeme máslem a na dno poklademe 1/4 lasagní, na ni rozprostřeme 1/3 zeleninové směsi a na ní 1/4 bešamelové směsi, takto pokračujeme ještě dvakrát a na závěr položíme poslední vrstvu těstovin, kterou potřeme zbylým bešamelem a poprášíme parmazánem.
  • Pekáč přikryjeme alobalem a pečeme v troubě na 160 °C 25 minut, poté alobal sundáme a pečeme ještě 15 minut při teplotě 180 °C.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena