SOBÍČCI

5.2K
Procházím městem abych sehnala poslední dárky na nadcházející Štědrý den a cukrárna, kolem které právě jdu mi nedá nevzpomenout na doby, kdy jsem sem chodívala po škole s kamarádkami. Je to již pěkná várka let a já jen marně pátrám v paměti, kdy naposled jsem navštívila cukrárnu. Ty doby jsou již dávno pryč. Čím více jsem totiž doma pekla, tím více jsem cukrárny pomíjela. Vše jsem se časem díky starým dědečkovým receptům naučila péci doma. Dorty, rakvičky, věnečky. Vždyť domácí jsou stejně nejlepší! A co třeba rumové koule! Na těch jsem ujížděla! Jejich tajemství zbytkového cukroví z nevyužitých odkrojků z dortů doplněné rozehřátou čokoládou, rozinkami a rumem bylo jednoduše neodolatelné a já se tímto zázrakem dnes inspirovala, abych vám přinesla další inspiraci na vánoční stůl. 
Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 2 hodiny

Co budete potřebovat (na 30 sobíků): 
  • 150 g polohrubé mouky,
  • 90 g změklého másla
  • 110 g cukru krupice,
  • 2 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku,
  • 1 lžička perníkového koření,
  • 50 g tvarohu,
  • 1 banán,
  • 500 g hořké čokolády (300 g na těsto + 200 g na zdobení),
  • 200 ml smetany,
  • 1 lžíce rumu,
  • cukrová poleva na dozdobení.
Postup:
  1. Nejprve si upečeme buchtu, která nám poslouží jako základ na kuličky (Pokud máte doma nějaké zbytky buchty můžete využít je. Stejně tak můžete tuto buchtu využít i jako dezert bez dalších úprav). Celá vejce vyšleháme s cukrem do nadýchané pěny (Šlehejte je dlouho, aby krásně nabyly objemu, tedy alespoň 8 minut). Když jsou vejce krásně nadýchaná, začneme do nich po lžících zašlehávat máslo (Šlehejte ho po malých kouscích, aby se všechny suroviny krásně stihly propojit). Bokem si v misce promícháme mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Tuto sypkou směs po lžících zašleháváme vyšlehané směsi z vajec, cukru a másla. Bokem v misce vidličkou rozmačkáme banán s tvarohem a zašleháme jej do těsta. Těsto vylijeme na pekáč vymazaný máslem a vysypaný polohrubou moukou (Pekáč malých rozměrů cca 30 x 15 cm).
  2. Buchtu pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 20 minut. Upečenou buchtu necháme zcela vychladnout.
  3. Vychladlou buchtu v prstech rozdrolíme.
  4. Do rendlíku vlijeme smetanu a zahřejeme ji. Smetana by se neměla vařit, proto ji těsně před bodem varu vypněte a poté do rendlíku rozlámejte čokoládu (300 g). Metličkou vše mícháme dokud nezískáme hladký krém. Ten nalijeme na rozdrolenou buchtu. Přidáme rum (nelijte ho na jedno místo, ale plošně pokapejte) a vše v rukou spojíme v kompaktní těsto.
  5. Z těsta lžící odlupujeme kousky a v rukou z nich vytvarujeme 30 kuliček. Ty necháme do druhého dne v lednici zatuhnout.
  6. Druhý den kuličky namáčíme v čokoládě rozpuštěné v horké lázni (Ve větším rendlíku nebo hrnci přivedeme vodu k varu. Na něj položíme menší rendlík s rozlámanou čokoládou a teplotu vypneme. Horkem se čokoláda rozteče). Bokem si zbylou čokoládou připravíme sobí rohy za pomoci zdobícího sáčku nebo tuby (Nejlépe na prkénko zabalené do potravinové folie, tak se vám růžky budou nejlépe sundávat). Oboje necháme v chladnu zcela zatuhnout. Do zatuhlých kuliček uděláme nožem dírky a rohy do nich nasadíme. Bílkovou polevou poté dozdobíme čumáček a oči a jen co zaschnou, můžeme je podávat.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena