PRACNY

8.5K

Díky tomu, že můj praděda byl cukrář a babička jeho umění podědila, bylo u nás sladkého vždy víc, než dost. Když pak došlo na svátky, o laskominy jsme prakticky zakopávali a člověk ani nevěděl, co dřív ochutnat. Vše bylo tak dobré! Jak už to tak ale bývá, našly se i méně oblíbené kousky. Třeba takové pracny. Jak já je nesnášela! Byly suché, nezábavné a bylo jich vždy strašně moc! Byla jsem však jediná, kdo láskou k pracnám nevzplál a tak se u nás dělaly co babička žila. Když jsem se pak seznámila s Františkem, a začali jsme spolu žít, každé Vánoce jsem od tchýně fasovala tříkilovou krabici plnou pracen se slovy: “Já vím, že ty je neděláš, ale František je vždy měl rád, tak jsem mu je upekla.


V domnění, že jsou pracny Františkovým nejoblíbenějším cukrovím jsem mu tak začínala dělat každé ráno krabičky plné pracen na svačinu abych ho potešila. Každá z takových krabiček však končívala na jeho poličce někdy na potom. Druhý den přišla další krabička, která skončila na poličce vedle té první, no a tak se to každý rok opakovalo, až do chvíle, kdy buď došly pracny, nebo nádoby, ve kterých se mohly nosit do práce. Když jsem se pak jednou vydala za ním do firmy, nevěřila jsem vlastním očím. Místo toho, aby měl polici plnou projektů a faktur, vyjímaly se na ní vyrovnané krabičky s pracnami starými již několik měsíců a možná i let. V tu chvíli jsem se dozvěděla jeho zoufalý příběh o odkládání krabiček s prosbou, ať už mu je nikdy nedávám, že je celé dětství neměl rád a musel je doma jíst, protože mamku bavilo je péct! Chudák můj zlatej!


Smáli byste se, kdybyste viděli jeho výraz když jsem letos přišla s tím, že uděláme pracny. Našla jsem totiž ve spíži tu starou krabici s krásnýma starožitnýma formičkama po babičce a jejich touha po použití byla silnější než já. Našla jsem tedy starý recept po babičce, který pekla ze Sandtnerky a vylepšila si jej tak, aby nám chutnal. Sama jsem byla překvapená co z formiček vylezlo! Pokud tedy i vy pracny nemáte rádi, věřte, že tento recept s vůní perníčků přemluví k jejich konzumaci i takové odpůrce jako jsme my dva!

pracny recept

Recept podle Sandtnerky:
Suroviny: 120 g hladké mouky, 95 g másla, 60 g cukru, 1 zrnkO tlučeného hřebíčku, tlučená skořice, citrónová kůra, na špičku nože amonia, 45 g loupaných mandlí, 5 g kakaa.
“Do prosáté, hladké mouky a moučkového cukru dáme na špičku nože amonia, citrónovou kůru, tlučený hřebíček, skořici, kakao a strouhané neloupané mandle. Pak do toho rozsekáme máslo a vypracujeme těsto, které dáme do studenta ztuhnouti. Poté těsto rozkrájíme na stejné díly (18 kusů), každý obalíme lehce moukou, rukou uděláme válečky a vytlačujeme je do suchých plechových formiček, které složíme na plech a tlapičky v nich upečeme do růžova. Prochladlé vyklopíme a pocukrujeme.”

RECEPT PODLE NÁS(Trochu jsme upravili poměry, vypustili kakao a namíchaly ořechy)
Náročnost: středně náročné
Doba přípravy: 1 hodina + odležení těsta
Co budete potřebovat:

  • 240 g hladké mouky,
  • 60 g mandlí,
  • 20 g vlašských ořechů,
  • 20 g lískových ořechů,
  • 190 g másla,
  • 100 g moučkového cukru + na závěrečné posypání,
  • 40 g vanilkového cukru,
  • 1 rovná lžička mleté skořice,
  • 1 menší rovná lžička mletého hřebíčku,
  • citrónová kůra z 1/2 citrónu,
  • 1/2 lžičky jedlé sody.

Postup:

  1. Ořechy nasypeme do foodprocesoru či choperu a nasekáme je najemno.
  2. Mouku smícháme s oběma cukry, jedlou sodou, skořicí a hřebíčkem a prosejeme je do misky. Poté přidáme připravené ořechy, na kousky nakrájené máslo a nastrouhanou citrónovou kůru. Vše zpracujeme v hladké kompaktní těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme do druhého dne uležet.
  3. Druhý den si připravíme formičky na pracny, které lehce z vnitřku potřeme olejem a jemně vysypeme hladkou moukou (Vymazávání není nutné, ale chcete-li mít jistotu, že pujde cukroví vyklopit, je lepší je vymazat). 
  4. Z těsta odždibujeme malé kousky, které vyválíme na válečky či kuličky a vytlačujeme je do formiček tak, aby těsto ve formičkách bylo zarovnané. 
  5. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
  6. Formičky vyskládéme na plech (těstem nahoru) a dáme je péct do trouby vyhřáté na 160 °C na 20 minut (Doba pečení záleží na velikosti formičky). 
  7. Upečené pracny lehkým bouchnutím o prkénko ještě horké vyklepneme z formičky.  
  8. Na závěr je lehce posypeme moučkovým cukrem a necháme v krabici několik dní uležet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena