PUSINKY

10.5K

Vánoce se již pomalu blíží a mnoho z nás určitě nyní přemýšlí, co udělat s bílky, které nám zbyly po přípravě těst na vánoční cukroví.

Možností jak takové bílky využít je hned několik. Můžete z nich připravit korpus na dort pavlova, nebo několik malých korpusků na malé pavlovičky, které Vám nenazdobené v dobře uzavřené nádobě vydrží ve spíži i několik dní a jsou tak skvělým pohoštěním například na Silvestra. Velmi populární je také příprava kokosek, které jsou u nás jedním z nejoblíbenějších vánočních cukroví, ale i pusinek, které můžete stejně jako my udělat trochu netradičně a nazdobit je do zimních tvarů jako jsou sněhuláci či zasněžené stromečky.

Pusinky

Příprava 1 hodina 15 minut

Co budete potřebovat

  • 66 g bílku
  • 140 g krupicového cukru
  • špetka soli

Postup

  • Bílky vyndáme z lednice, vložíme je do mísy a necháme je alespoň 1 hodinu odležet na lince, aby přijmuly pokojovou teplotu.
  • Krupicový cukr lehce rozmělníme ve foodprocesoru (nebo ve vyšší nádobě za pomoci tyčového mixéru), abychom dostali cukr, který bude hrubší než moučkový a zároveň jemnější než krupicový. 
  • K bílkům nasypeme špetku soli a začneme je mixovat. Mixujeme je do té doby, dokud nezískáme téměř pevný sníh. Sníh by neměl být příliš tuhý, ale ještě lehce měkký. Poté do něj po lžících začneme zašlehávat připravený cukr a šleháme do té doby, než se utvoří pevný lesklý sníh bez hrudek.
  • Troubu dáme předehřívat na 150 °C.
  • Vyšlehaný sníh přendáme do sáčku s indiánovou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme tři vrstvy kopečků, abychom vytvořili sněhuláky (Takto vytvoření sněhuláci budou mít špičky na hlavách, ty lehce navlhčeným prstem můžeme lehce zploštit. Pokud Vám však špičatý tvar nevadí, můžete jej nechat, také budou hezké. Případně je můžete použít jako stromečky.).
  • Sněhuláky vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a poté hned stáhneme teplotu na 120 °C. Takto je sušte 1 hodinu. Každých 15 minut (tedy 3x za dobu pečení) troubu otevřete a lehce vyvětrejte, předejdete tak popraskání pusinek.
  • Po hodině pečení troubu otevřete a nechce pusinky pozvolna vychladnout.
  • Vychladlé pusinky nazdobíme obarvenou bílkovou polevou jako sněhuláky.
Chod: Dezert

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena