KARAMELOVÉ PLACIČKY S MANDLEMI

25

Miluji tradice, a proto u nás na svátečním stole nechybí klasické cukroví jako jsou rohlíčky, ořechy, pracny a linecké. Každý rok se však snažím přijít i s něčím novým, co klasickou tabuli zpestří a skrze to, jak rychle takové cukroví zmizí se v dalších letech rozhoduji, zda takové kousky zařadím mezi stálice. Před pár lety se jedním z takových cukroví u nás staly florenýnky a letos zkouším jejich obdobu, kterou je kombinace lineckého těsta s florentýnkovou hmotou. No, jsem zvědavá, co na ně řeknete. U nás zkouškou prošly a věřím, že i vy si je oblíbíte.

Mandle

Lískáče, vlašáky a mandle. To je trojice ořechů, které při pečení cukroví používám nejčastěji. Mandle však všemu vévodí. Používají se u drobných cukrovinek nejen u nás, ale také v Itálie, odkud florenýnky jsou, a hlavně v severských zemí zastoupených Německem a Dánskem. Zde se hodně používají do marcipánu, který se vkládá nejen do věhlasné drážďanské štoly, ale také do mých milovaných Traestammer. Mandle jsou jednoduše božské!

Vše o našich tradicích, o tom, jak si přípravy na Vánoce plánuji, abych vše v klidu stihla, naše oblíbené cukroví i mnohdo dalšího vánočního pečení a tvoření naleznete také v našem vánočním e-booku ZDE.

KARAMELOVÉ PLACIČKY S MANDLEMI

Porce 55 koleček
Příprava 1 hour

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
  • ¼ lžičky mleté vanilky
  • 140 g másla
  • 2 žloutky

Na mandlovou vrstvu:

  • 80 g krupicového cukru
  • 30 g medu
  • ¼ lžičky mleté vanilky
  • 50 g másla
  • 30 ml smetany 31 %
  • 100 g plátků mandlí

Postup

  • Mouku promícháme s cukrem a pak tuto směs prosejeme na pracovní plochu. Přidáme vanilku, jemně strouhanou citrónovou kůru, žloutky a na kousky nakrájené máslo. Prsty máslo začneme jemně zapracovávat do mouky. Pak pokračujeme dlaní a vše zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme a necháme v chladnu odpočívat do druhého dne. 
  • Druhý den cukr, med, máslo, vanilku a smetanu vložíme do většího rendlíku. Vše promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu. Vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Tedy zhruba 5 minut. Pak přidáme mandle, které ve směsi dobře promícháme a vše poté necháme 30 minut chladnout.
  • Mezitím těsto vyválíme na cca 3 mm silně a vykrájíme z něj kolečka, která přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem. 
  • Na kolečka rozprostřeme trochu mandlové směsi a v troubě vyhřáté na 170 °C je pečeme zhruba 15 minut (Pokud vám připadá, že hnědnou, přikrejte je po chvíli alobalem.).
Autor: Markéta
Chod: Cukroví
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: cukroví, karamel, Mandle, Vánoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena