Miluji tradice, a proto u nás na svátečním stole nechybí klasické cukroví jako jsou rohlíčky, ořechy, pracny a linecké. Každý rok se však snažím přijít i s něčím novým, co klasickou tabuli zpestří a skrze to, jak rychle takové cukroví zmizí se v dalších letech rozhoduji, zda takové kousky zařadím mezi stálice. Před pár lety se jedním z takových cukroví u nás staly florenýnky a letos zkouším jejich obdobu, kterou je kombinace lineckého těsta s florentýnkovou hmotou. No, jsem zvědavá, co na ně řeknete. U nás zkouškou prošly a věřím, že i vy si je oblíbíte.
Mandle
Lískáče, vlašáky a mandle. To je trojice ořechů, které při pečení cukroví používám nejčastěji. Mandle však všemu vévodí. Používají se u drobných cukrovinek nejen u nás, ale také v Itálie, odkud florenýnky jsou, a hlavně v severských zemí zastoupených Německem a Dánskem. Zde se hodně používají do marcipánu, který se vkládá nejen do věhlasné drážďanské štoly, ale také do mých milovaných Traestammer. Mandle jsou jednoduše božské!
Vše o našich tradicích, o tom, jak si přípravy na Vánoce plánuji, abych vše v klidu stihla, naše oblíbené cukroví i mnohdo dalšího vánočního pečení a tvoření naleznete také v našem vánočním e-booku ZDE.

KARAMELOVÉ PLACIČKY S MANDLEMI
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 210 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- kůra z ½ chemicky neošetřeného citrónu
- ¼ lžičky mleté vanilky
- 140 g másla
- 2 žloutky
Na mandlovou vrstvu:
- 80 g krupicového cukru
- 30 g medu
- ¼ lžičky mleté vanilky
- 50 g másla
- 30 ml smetany 31 %
- 100 g plátků mandlí
Postup
- Mouku promícháme s cukrem a pak tuto směs prosejeme na pracovní plochu. Přidáme vanilku, jemně strouhanou citrónovou kůru, žloutky a na kousky nakrájené máslo. Prsty máslo začneme jemně zapracovávat do mouky. Pak pokračujeme dlaní a vše zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme a necháme v chladnu odpočívat do druhého dne.
- Druhý den cukr, med, máslo, vanilku a smetanu vložíme do většího rendlíku. Vše promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu. Vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Tedy zhruba 5 minut. Pak přidáme mandle, které ve směsi dobře promícháme a vše poté necháme 30 minut chladnout.
- Mezitím těsto vyválíme na cca 3 mm silně a vykrájíme z něj kolečka, která přeneseme na plech vystlaný pečicím papírem.
- Na kolečka rozprostřeme trochu mandlové směsi a v troubě vyhřáté na 170 °C je pečeme zhruba 15 minut (Pokud vám připadá, že hnědnou, přikrejte je po chvíli alobalem.).



