MRKVOVÁ BUCHTA

2.5K

Mrkev v buchtě! Pro někoho možná při použití na sladko zvláštní surovina, mnoho z nás však ví, jaká kouzla umí. Už naše babičky znaly toto tajemství a i já si ho nemohu vynachválit.

Vždy když se za okny začne probouzet jaro, začnu volat po lahodném moučníku z mrkve. Snad žádný jiný moučník, krom těch Velikonočních, nemám totiž s jarem tolik spojený jako právě mrkví napěchovaný dezert. Už naše babičky věděly jaká kouzla mrkev v těstě způsobí, a tak je často přidávaly nejen do těst kynutých, třených, ale i těch křehkých. I v sušenkách a koláčích totiž mrkev chutná skvěle. Moučníku totiž dodá nejen vláčnost a krásně naoranžovělou barvu, ale samozřejmě i jedinečnou šťavnatou chuť a tak i já jdu často v těchto stopách! A co vy? Dáte si dnes semnou?

MRKVOVÁ BUCHTA

Porce 1 menší plech o velikosti cca 22 x 28 cm
Příprava 1 hodina

Co budete potřebovat

Na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 g mrkve
  • 200 g třtinového cukru
  • 160 g změklého másla
  • 3 vejce
  • 175 ml mléka

Na krém

  • 300 ml smetany na šlehání 150 ml 31% a 150 ml 40
  • 150 g tučného tvarohu v obalu
  • 30 g moučkového cukru

Na dozdobení:

  • kakao
  • cukrové mrkvičky

Postup

  • Jako první si hranatou formu nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
  • Troubu dáme vyhřívat na 175 °C
  • Ořechy nasekáme na polohrubo.
  • Mrkev očistíme na nastrouháme najemno.
  • Hladkou mouky prosejeme do misky a poté do ní pečlivě zamícháme kypřicí prášek a skořici.
  • V jiné míse, nebo v robotu utřeme máslo s cukrem do nadýchané pěny. Poté do ní po jednom zašleháme vejce. Následně do tohoto základu zašleháváme střídavě moučnou směs a mléko, dokud nezískáme krásně nadýchanou krémovitou směs. Na závěr do tohoto vláčného těsta ručně vařečkou zamícháme ořechy a mrkev. Když je těsto připravené, nalijeme ho do formy a rovnoměrně jej v ní rozprostřeme.
  • Buchtu vložíme do trouby vyhřáté na 175 °Ca pečeme jej zhruba 40 minut (Pokud si nejste jisti, zda je buchta počasovém limitu dobře propečená, zkuste test špejlí.). Hotovou buchtu necháme zcela vychladnout.
  • Než buchta vystydne, připravíme si krém. Obě smetany promícháme a vyšleháme dotuha. V misce umícháme tvaroh s moučkovým cukrem a poté do něj opatrně ručně zapracujeme smetanu (Směs už zbytečně nešlehejte, jen ji jemně smíchejte. Dalším šleháním by se mohla smetana srazit a zdrcnout tak celý krém.).
  • Vychladlou buchtu naporcujeme na pravidelné kostičky.
  • Hotový krém přendáme do zdobicího sáčku nejlépe s plochou hubičkou a každou kostičku jím z vrchu nazdobíme. Poté krém jemně poprášíme kakaem a dozdobíme cukrovou mrkvičkou (Cukrovou mrkvičku jednoduše vytvoříte z cukrové polevy na perníčky. Tu stačí obarvit dle potřeby a na prkénko, na které jsme položili pečicí papír nanášíme polevu do tvaru mrkvičky. Ty poté necháme do druhého dne usušit. Já takto často zdělávám zbytky polevy na perníčky. Vždy se takovéto ozdůbky hodí do zásoby.).

Poznámky

Tip: Těsto můžete použít nejen na buchtu, ale i na dort, cupcakes či muffiny.
Autor: Markéta
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká kuchyně
Klíčová slova: buchta, Mrkev, Velikonoce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena