SALÁT S BOUCHAČKAMI

2.6K

Bouchačky jsou nejlepší brambory, co znám. Říká se jim „na bouchačku“ protože jsou rozbouchnuté skleničkou a poté upečené. Díky tomu jsou dokonale křupavé a díky potěrce, z másla či sádla, kterou se před pečením mažou, krásně voňavé a chutné. Já je miluju a dělám je proto často po celý rok! Vždyť je od nás znáte již z minulých receptů ZDE.

Bouchačky jsou skvělé jako příloha i jen tak samotné. V Německu je často přidávají i do salátů a já se tak po jejich vzoru rozhodla vytvořit tuto letní variantu. Brambory “na placato” tak dostaly zcela nový rozměr a já jsem nadšená z toho, jak osvěžující taková varianta je. Hodí se na oběd i večeři i jako další příloha ke grilování. Tak pojďte do toho s námi a vyzkoušejte je.

SALÁT S BOUCHAČKAMI

Porce 3 porce
Příprava 2 hours

Co budete potřebovat

Na bouchačky

  • 1 kg malých brambor
  • 150 g změklého másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • černý mletý pepř

Na zálivku

  • 1 kostka žervé
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 15 ml citrónové šťávy
  • 1 lžíce sekaného kopru
  • černý mletý pepř
  • sůl

Na salát

  • ½ salátové okurky
  • 1 bílá paprika
  • 1 červená kapie
  • 2 natě jarní cibulky

Postup

  • Brambory omyjeme, vložíme ho hrnce, celé je zalijeme vodou, osolíme a okmínujeme a dáme vařit. Takto je vaříme do měkka zhruba 20 minut (záleží na jejich velikosti). Když jde do brambory bez většího odporu zapíchnout vidlička, scedíme je a necháme je zcela vychladnout.
  • Máslo necháme povolit tak, aby šlo dobře roztírat. Když tomu tak je, vložíme ho do misky, přidáme prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Vše dobře promícháme.
  • Když jsou brambory chladné, rozboucháme je. Nejprve je vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a pak je po jedné stlačíme dnem skleničky tak, aby byly placaté. Následně je potřeme ochuceným máslem.
  • Takto připravené brambory vložíme do trouby a pečeme je při teplotě 200 °C zhruba 50 minut, nebo tak dlouho, dokud nezískají lehce nazlátlou barvu.
  • Na zálivku smícháme kostku žervé, jogurt, majonézu, hořčici, citrónovou šťávu, kopr sůl a pepř. Přidáme nadrobno nakrájenou okurku, obě papriky a na kolečka nakrájenou nať. Vše promícháme.
  • Když jsou brambory upečené, necháme je vychladnout. Pak dvě třetiny z nich nasypeme k připravenému salátu a zamícháme. Na závěr poslední třetinu nasypeme na vrch a můžeme podávat.
Autor: Markéta
Chod: Hlavní chod
Klíčová slova: Brambory, léto, Saláty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena