Bouchačky jsou nejlepší brambory, co znám. Říká se jim „na bouchačku“ protože jsou rozbouchnuté skleničkou a poté upečené. Díky tomu jsou dokonale křupavé a díky potěrce, z másla či sádla, kterou se před pečením mažou, krásně voňavé a chutné. Já je miluju a dělám je proto často po celý rok! Vždyť je od nás znáte již z minulých receptů ZDE.
Bouchačky jsou skvělé jako příloha i jen tak samotné. V Německu je často přidávají i do salátů a já se tak po jejich vzoru rozhodla vytvořit tuto letní variantu. Brambory “na placato” tak dostaly zcela nový rozměr a já jsem nadšená z toho, jak osvěžující taková varianta je. Hodí se na oběd i večeři i jako další příloha ke grilování. Tak pojďte do toho s námi a vyzkoušejte je.
SALÁT S BOUCHAČKAMI
Co budete potřebovat
Na bouchačky
- 1 kg malých brambor
- 150 g změklého másla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- černý mletý pepř
Na zálivku
- 1 kostka žervé
- 2 lžíce jogurtu
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 15 ml citrónové šťávy
- 1 lžíce sekaného kopru
- černý mletý pepř
- sůl
Na salát
- ½ salátové okurky
- 1 bílá paprika
- 1 červená kapie
- 2 natě jarní cibulky
Postup
- Brambory omyjeme, vložíme ho hrnce, celé je zalijeme vodou, osolíme a okmínujeme a dáme vařit. Takto je vaříme do měkka zhruba 20 minut (záleží na jejich velikosti). Když jde do brambory bez většího odporu zapíchnout vidlička, scedíme je a necháme je zcela vychladnout.
- Máslo necháme povolit tak, aby šlo dobře roztírat. Když tomu tak je, vložíme ho do misky, přidáme prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Vše dobře promícháme.
- Když jsou brambory chladné, rozboucháme je. Nejprve je vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a pak je po jedné stlačíme dnem skleničky tak, aby byly placaté. Následně je potřeme ochuceným máslem.
- Takto připravené brambory vložíme do trouby a pečeme je při teplotě 200 °C zhruba 50 minut, nebo tak dlouho, dokud nezískají lehce nazlátlou barvu.
- Na zálivku smícháme kostku žervé, jogurt, majonézu, hořčici, citrónovou šťávu, kopr sůl a pepř. Přidáme nadrobno nakrájenou okurku, obě papriky a na kolečka nakrájenou nať. Vše promícháme.
- Když jsou brambory upečené, necháme je vychladnout. Pak dvě třetiny z nich nasypeme k připravenému salátu a zamícháme. Na závěr poslední třetinu nasypeme na vrch a můžeme podávat.